Ochrana rozvodu proti úderu blesku

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
jirie
Kontaktovat uživatele:

Ochrana rozvodu proti úderu blesku

Příspěvek od jirie »

Po zhlédnutí reportáže o tom,jak v neděli řádil blesk na dva roky starém (novém) baráčku u Pardubic ,jsem znovu zapochyboval o všech těch Monstercablech a Belkinech :mrgreen:

Vzpomněl jsem si však na velice odbornou diskusi o profesionálních ochranách pro eliminaci následků úderu blesku na tomto fóru.Nevíte náhodou , ve kterém vlákně bych to měl hledat?

Díky za pomoc

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Re: Ochrana rozvodu proti úderu blesku

Příspěvek od PavelN »

Také jsem se zajímal o toto a pokud do stavby udeří blesk, tak nepomůže žádná ochrana. Nejlepší je odpojit přístroje ze sítě. Kdyžtak písni Hlavovi.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=1863

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Proti "kulovému" blesku je ochrana většinou marná. Ale všiml jsem si, že ten domek neměl hromosvod, satelit docela přečníval nad střechou. Pokud neměl ochranu jímacím vedením s deskou v zemi, tak i "běžný" blesk by napáchal škody na elektronice.
Ochrana možná je a není levná. Předpokladem je hromosvod, dále třístupňová přepěťová ochrana elektrického vedení. PES u přístrojů je pro srandu. Škoda, že onen postižený neměl ochranu Belkin s jejich garantovanými milionovými náhradami. Nebo měl???

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

To, ze filtry a psi přímý zásah bleskem " nesnáší " není třeba zdůraznovat. To si snad může myslet s prominutím jen trouba.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

I při třístupňové kaskádě přepěťových ochran nezapomínejte na objektové pospojení všech kovových částí vstupujících do domu, např. kovové trubky, datové kabely, telefon, atd. Při zásahu bleskovým proudem v řádů kiloampér se bez pospojení mohou na oněch částech vyskytovat značná napětí, třeba i desítky kilovolt, která bez onoho pospojení pak napáchají škody i přes bezchybnou instalaci přepěťových ochran. Je udáván příklad při zásahu slabého blesku o hodnotě 10 kA a při odporu uzemnění 10 ohm. Vzniká špičkové napětí 100 kV !!!

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

Ochrana přístrojů před blesky je značně složitý problém a vyžaduje skutečně znalý a odborný přístup. Využívají se přepěťové svodiče a svodiče bleskových proudů a další. Lépe by bylo hledat na nějakém elektro fóru.

Odpovědět