Odstínění kabelu - alobal

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Odstínění kabelu - alobal

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem si včera opětovně ověřil mou dřívější zkušenost, jak velmi vylepšit reprodukci stíněním kabelu.

Mám levný gramopředzesilovač, který má napájení tuším 12V. Takže malé trafíčko, ze kterého vede slabý kablík na jehož konci je něco jako jack, který se zapojuje do předzesilovače.

Zkusil jsem tento slabý kablík omotat tak třemi vrstvami alobalu. Pomohlo to hodně. V podstatě stejně jako když se zapojí stíněný síťový kabel k zesilovači.

Reprodukce se pročistila a vystoupily i jemné detaily, které jsem předtím v reprodukci postrádal a byly patrné při přepínání mezi CD a LP ve prospěch CD (stíněný silový kabel Vincent). Je slyšet více pozadí nahrávky a případné nečistoty na desce.

Chci se zeptat, jestli lze nějak toto technicky vysvětlit?

Zdůrazňuji, že se nejedná o psychoakustiku, protože podobnou zkušenost jsem už měl při stejném postupu na napájecím káblíku k jinému přístroji.

Jen doufám, že se tu nezačne řešit nekonečný spor zda mají stíněné kabely vliv nebo je to jen reklamní trik výrobců.

Bylo by fajn, kdyby to zkusil i někdo další, a povtrdil nebo vyvrátil mozu zkušenost s pozitivním vlivem alobalu.

david
Kontaktovat uživatele:

Re: Odstínění kabelu - alobal

Příspěvek od david »

Na zaklade ceho vylucujes psychiku? (Pozor: netvrdim, ze alobal nemuze mit vliv, jak z meho dotazu urcite mnozi usoudi.)

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

to David

psychiku vylučuju na základě toho, že se mi to stalo ve dvou různých časech u různých dvou napájení. Jinak sám mám silové kabely Vincent a z toho snad i vyplývá to, že si nechci z důvodu úspory, navsugerovat to, že alobal vše vyřeší a nemusím utrácet tisíce za stíněné kabely.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Byl bych ochoten tvrdit, ze to na vylouceni psychiky uplne nestaci, ale dobre.

A jak si stoji alobal proti Vincentovi? ;))

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak zatím jsem nezkoušel běžný síťový kabel dodávaný k zesilovači omotat alobalem a porovnat se stíněným.
Až budu mít čas, tak to zkusím a dám vědět.
Podle mého názoru by ten alobalový mohl být lepší než bez alobalu, ale stínění nebude napojeno na vnitřní konstrukci kabelu, jak tomu je u speciálních kabelů. Takže to tipuji, že Vincent vyhraje a použití alobalu bude spíše z nouze ctnost pro vodiče, které nelze nahradit stíněnými (dvojkolík) nebo pro šetřílky. No uvidíme.

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Ahoj,

již jsem to kdysi zkoušel a můžu prohlásit, že jsem stále neměnil.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =28&t=1289

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Vidíš Mazlíku, jdeš na to správně. *thumbs up*
Akorát ten design... *thumbs down*

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piskot »

Tez se prodavaji oplety na kabely, bude to vypadat urcite lepe. Jen to neco stoji.

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Pravda, je to už jedna z mých vlastností, kde neposuzuji knížku podle obálky. Ale při druhé verzi jsem použil 3cm černou stužku a to už tedy vypadá líp, než ta bílá teplákovina :) Jinak jak tak procházím fóra tak zjišťuji, že použit kabel ze spousty tenkých drátků není ideální řešení. Jako třeba tady:
http://www.golias.cz/index.php?modul=au ... ek&id=1411
Co na to říkáte. Určitě se tady najdou zastánci lanek a druhý tábor pevných vodičů. Tak jak se z tohoto guláše vymotat.

Odpovědět