Nevím, do jaké sekce svůj trabl umístit, ale protože potřebuju poradit, tak logicky "Potřebuju poradit" bude to pravé ořechové...
Mám trochu problém s nastavením a zpracováním zvuku, který se pokusím (snad aspoň trochu srozumitelně - jsem pouze laik) popsat:
Mám televizi LG 60UH7707 a receiver Onkyo TX-RZ720.
Mám je propojené
1/ optickým digitálním kabelem Toslink (optical digital audio out na TV - optical digital in na receiveru) pro zvukový výstup televize přes reciever a zároveň
2/ HDMI kabelem (HDMI out main ARC na receiveru - HDMI in ARC na TV) pro zvukový výstup Bluray přehrávače na televizi (HDMI signál BD putuje do televize přes receiver).
Předpokládám, že pokud přehrávám zvuk televize přes receiver, putuje signál optikou (HDMI zprostředkovává tok zvukového signálu opačným směrem do TV).
A teď ten problém - zvukový výstup TV přes receiver do druhé zvukové zóny (ZONE 2) nefunguje tak, jak bych si představoval a to takto:
Pokud na TV běží standardní televizní kabelové vysílání, výstupy na receiveru jsou tyto (zde je všechno v pořádku):
reproduktorové terminály - zvukový signál pro jednotlivé reproduktory
sluchátkový výstup PHONES 6.3 mm - zvukový signál pro sluchátka
ZONE 2 line out cinch terminály (po aktivaci ZONE 2) - zvukový signál pro zesilovač druhé zóny
Pokud na TV běží nějaká webová služba (Youtube, Netflix apod.) nebo přehrávání videosouborů z externího HDD připojeného do TV přes USB, výstupy na receiveru jsou tyto (zde nastává zmiňovaný problém):
reproduktorové terminály - zvukový signál pro jednotlivé reproduktory
sluchátkový výstup PHONES 6.3 mm - zvukový signál pro sluchátka
ZONE 2 line out cinch terminály (po aktivaci ZONE 2) - ŽÁDNÝ ZVUKOVÝ SIGNÁL
Zkráceně řečeno - při spuštění webové služby nebo filmu na HDD na TV (jen v těchto případech) nejde žádný zvukový výstup na ZONE 2 LINE OUT (samozřejmě po aktivaci ZONE 2). U jiných zdrojů zvuku jak na TV, tak na jiných zdrojích zvuku zapojených do receiveru (streamer, Bluray přehrávač), tento problém nenastává.
Proto se Vás chci zeptat, zda Vás nenapadá, kde by mohl být problém? Nesetkal se s tím už někdy někdo? Prošel jsem, myslím, vše a už netuším, kde bych mohl co nastavit...
Onkyo TX-RZ720 - problém s výstupem Zone 2 LINE OUT
Re: Onkyo TX-RZ720 - problém s výstupem Zone 2 LINE OUT
Ahoj, táta má doma Onkyo TX-NR676, což je de facto téměř stejný AVR ze stejného modelového roku a to neumí do ZONE 2 pustit signál z žádného HDMI vstupu, umí to tam dát akorát FM, NET apod., když jsem hledal, kde je problém, tak v tom není DAC pro ZONE 2, který by vytáhnul zvuk z HDMI a převedl ho i do druhé zóny. Což mi sice přijde jako chyba v designu, ale bohužel..
Mrkni teda do rozšířenýho manuálu, který všechny vstupy do ZONE 2 jdou spustit.
Mrkni teda do rozšířenýho manuálu, který všechny vstupy do ZONE 2 jdou spustit.
Přímo ve specifikaci jsem to nenašel, ale zdá se, že by to mohlo být vysvětlení.
Z TV vysílání dekóduje zvuk už TV a tudíž na LINE OUT pro Zone 2 se mi signál objeví. Zato z HDD (kde je většinou zvuk multikanálový) dekóduje zvuk až receiver a pokud tam není DAC pro Zone 2, pak smůla. A stejně to bude probíhat zřejmě i u webových služeb typu Netflix, You Tube apod.
Díky za vysvětlení - už jsem nevěřil, že zjistím kde je problém.
Z TV vysílání dekóduje zvuk už TV a tudíž na LINE OUT pro Zone 2 se mi signál objeví. Zato z HDD (kde je většinou zvuk multikanálový) dekóduje zvuk až receiver a pokud tam není DAC pro Zone 2, pak smůla. A stejně to bude probíhat zřejmě i u webových služeb typu Netflix, You Tube apod.
Díky za vysvětlení - už jsem nevěřil, že zjistím kde je problém.
Hele je to jenom tip, třeba je problém jinde. Ještě jak to čtu - ty webový služby spouštíš stejně přes TV, takže by to mělo jít dekódováno stejně jako ten TV signál ne? Ještě můžeš vyzkoušet TV připojit přes linkový výstup do receiveru, jestli má TV nějaký takový analogový výstup.. při nejhorším sluchátkový výstup do 2xRCA..
TV má výstup jen přes optiku (tu už mám zapojenou s uvedenými problémy) a sluchátkový výstup (ten zkusím, ale trochu bojím se "kvality" zvuku...).
Každopádně ještě jednou díky.
Každopádně ještě jednou díky.
Já teda to HDMI ARC nepoužívám a nikdy jsem to moc nestudoval, ale nemělo by to právě zajišťovat zpětný zvukový kanál z TV do receiveru bez nutnosti dalšího propojení? Jinak ten sluchátkový výstup měl být jen pro test, že je problém skutečně v chybějícím DACu pro ZONE 2, kvalitativně to nic úchvatnýho určitě nebude..
Já mám propojení receiver-TV přes HDMI proto, abych dostal zvuk z BD playeru přes receiver do TV i při vypnutém AVR (slouží jen jako průchozí prvek pro zvuk na trase BD-TV).