OpenElec / XBMC(Kodi) - rady, návody ...
Re: OpenElec / XBMC(Kodi) - rady, návody ...
Mohl bys hodit screeny tvého nastavení Openelec "Audio-Playback" a "System-Audio Output" + případné asound.conf a advancedsettings.xml ??
K dispozici je nova stable verze 5.0. Upgrade z nizsich verzi je treba provest manualne (navod zde - http://wiki.openelec.tv/index.php/Updat ... 28Frodo.29)
Pro nás je asi hlavní změnou nový audio systém, který již není omezen na 16b . Overil jsem si, ze DAC uz skutecne detekuje spravne 24b data.
Horsi je, ze z nejakeho duvodu nejsou data bitperfect (vyzkouseno pro 16/44.1 a 24/96 - M-DAC ihned ohlasi selhani bitperfect testu). Zatim se mi nepodarilo najit zadne nastaveni, ktere by to vyresilo. A problem zrejme nemam pouze ja - http://openelec.tv/forum/68-audio/74168 ... -audio-out
Pro nás je asi hlavní změnou nový audio systém, který již není omezen na 16b . Overil jsem si, ze DAC uz skutecne detekuje spravne 24b data.
Horsi je, ze z nejakeho duvodu nejsou data bitperfect (vyzkouseno pro 16/44.1 a 24/96 - M-DAC ihned ohlasi selhani bitperfect testu). Zatim se mi nepodarilo najit zadne nastaveni, ktere by to vyresilo. A problem zrejme nemam pouze ja - http://openelec.tv/forum/68-audio/74168 ... -audio-out
S Kodi jsem si konečně hrál celé Vánoce, jak s Openelec, tak s klasickou linuxovou instalací v ubuntu. Cílem bylo zprovoznit přehrávání filmů, které nežere moje Oppo přes DLNA z NASu ani po úpravě, kterou s každým filmem dělám. Zalíbilo se mi to. Teď to jedu na jednom malém mini-pc se spotřebou 10W, přehraje mi to i video 120Mbit/s.
Nicméně vidím u toho i určitá negativa.
Celé je to dělané spíše na přehrávání přes hdmi přímo do televize ve stereu nebo do av receiveru v mch. Takhle se to dá nastavit, aby do zvukovky pouštěl originální bitstream PCM,DTS,DTS HD MA. Jinak to jde do stereo výstupu a je to nějak sesamplované či downmixované či obojí.
Rovněž obraz je velmi problematický, ostatně jako u každé videokarty v PC - je na výstupu ne pouze dekódovaný, ale také vyhlazený či jinak upravený, a to i když dám výstup ve stejném framerate jako zdroj. Rozdíl je v tom, čemu se říká film-look a video-look.
Jinými slovy film vypadá dobře natočené video, s vyhlazeným šumem (či zrnem), což je docela pakárna když se člověk kouká na film ze 60.let a má pocit že je to "home video". Moje oppo je v tomhle opravdu "bitperfect video", o několik tříd lepší.
Myslím, že u audia bude asi oříšek dosáhnout v současné verzi hudební bitperfect audio (z flacu apod.).
Ovšem uživatelsky je to úžasné, probírání se youtube, tv archivy českých i zahraničních tv apod., katalog filmů s daty z ČSFD apod. Na to je to pro mne jednička. Často si už nepamatuji, co je to za film, z katalogu si to přečtu. A když zjistím, že mi chybí titulky, tak je pár kliky hned stáhnu a je to. Vyberu film a pak si jej pustím přes Oppo v mch. Nebo z kodi pokud to jinak nejde.
Ale ten video look je fakt na mašli. Kdyby někdo věděl, jak se toho zbavit, budu rád. V nastavení karty není co změnit je to pořád stejné, jak s ATI 58xx, tak s Intel HD graphics v minipc.
Nicméně vidím u toho i určitá negativa.
Celé je to dělané spíše na přehrávání přes hdmi přímo do televize ve stereu nebo do av receiveru v mch. Takhle se to dá nastavit, aby do zvukovky pouštěl originální bitstream PCM,DTS,DTS HD MA. Jinak to jde do stereo výstupu a je to nějak sesamplované či downmixované či obojí.
Rovněž obraz je velmi problematický, ostatně jako u každé videokarty v PC - je na výstupu ne pouze dekódovaný, ale také vyhlazený či jinak upravený, a to i když dám výstup ve stejném framerate jako zdroj. Rozdíl je v tom, čemu se říká film-look a video-look.
Jinými slovy film vypadá dobře natočené video, s vyhlazeným šumem (či zrnem), což je docela pakárna když se člověk kouká na film ze 60.let a má pocit že je to "home video". Moje oppo je v tomhle opravdu "bitperfect video", o několik tříd lepší.
Myslím, že u audia bude asi oříšek dosáhnout v současné verzi hudební bitperfect audio (z flacu apod.).
Ovšem uživatelsky je to úžasné, probírání se youtube, tv archivy českých i zahraničních tv apod., katalog filmů s daty z ČSFD apod. Na to je to pro mne jednička. Často si už nepamatuji, co je to za film, z katalogu si to přečtu. A když zjistím, že mi chybí titulky, tak je pár kliky hned stáhnu a je to. Vyberu film a pak si jej pustím přes Oppo v mch. Nebo z kodi pokud to jinak nejde.
Ale ten video look je fakt na mašli. Kdyby někdo věděl, jak se toho zbavit, budu rád. V nastavení karty není co změnit je to pořád stejné, jak s ATI 58xx, tak s Intel HD graphics v minipc.
Starsi verze mi bitperfect sla, ovsem zase shazovala z 24b na 16b. Tak snad to casem vyladi i pro novou verzi. Idealni by bylo, aby tam pridali dalsi format pro "direct" vystup
Nemlat slamu tu, napis poziadavku na http://forum.kodi.tv/ - mozno je to bug, nie feature.
Jak jsi to poznal, že to je bitperfect? Pokud to resamplovalo z 24 na 16 bitů, tak to přece bitperfect není.
Pod jakým systémem to běželo? A s jakou zvukovkou? Linux má totéž co Windows mixer, jmenuje se to pulseaudio, a tak jako je u Win snaha ten mixer obejít, tak podobné je to v Linuxu - je třeba obejít pulseaudio. Alespoň to jsem zatím pochytil.
Pod jakým systémem to běželo? A s jakou zvukovkou? Linux má totéž co Windows mixer, jmenuje se to pulseaudio, a tak jako je u Win snaha ten mixer obejít, tak podobné je to v Linuxu - je třeba obejít pulseaudio. Alespoň to jsem zatím pochytil.
M-DAC ma vestaveny test - spec. programkem se vygeneruji dva wav soubory (16/44,1 a 24/96), DAC se nastavi do testovaciho rezimu, kdy ceka na startovaci sekvenci. Kdyz se soubor spusti (jako bezne prehravani hudby, ale bez zapnuteho vystupu do repro, protoze to je neposlouchatelny hlasity sum), tak DAC testuje spravnost dat, dokud nenarazi na problem.noaid píše:Jak jsi to poznal, že to je bitperfect? Pokud to resamplovalo z 24 na 16 bitů, tak to přece bitperfect není.
Pod jakým systémem to běželo?
To, ze mi predtim hlasilo i pro 24/96 bitperfect, prestoze DAC detekoval vstupni data jenom 16b, je zajimavy, ale zrejme to je jenom nejaka nedokonalost toho testu, to bych nepovazoval za tak podstatny.
Otazce na system nerozumim - jedna se o OpeneElec 5.0, vystup je pres asynchronni USB.
ve foru OpenElec na to dotaz mam - viz odkaz vyse, zkusim to pridat i semOdar píše:Nemlat slamu tu, napis poziadavku na http://forum.kodi.tv/ - mozno je to bug, nie feature.
Pulseaudio pod Openelec není.
Takže Openelec je Linux. Ptal jsem se protože Kodi/xbmc může být i na Windows atd.
Takže pokud by to bylo přes USB, tak by to bitperfect být mohlo, ba i mělo. Ale přes spdif apod. asi ne, viz výše.
USB je tady asi nejlepší cesta pro přehrávání audia. Je na tom Linuxu default driver pro asynchronní audio? Asi jo, to by mohlo být v dokumentaci k DAC. Nebo se musí přiinstalovat jako ve Windows? Což samozřejmě v Openelec asi nepůjde.
Začíná to tím pádem být zajímavé i pro audio, nejen pro filmy.
Jsem v tom začátečník, mám to 2 týdny a řeším jak přebudovat celý svůj zastaralý HW a SW. Zatím mne napadal dual boot, linux+kodi pro video apod., windows 10 + foobar pro audio, případně něco šikovného pod linuxem. Nebo úplně jinak. A data na NASech, dnes už jsou docela rychlé.
Takže pokud by to bylo přes USB, tak by to bitperfect být mohlo, ba i mělo. Ale přes spdif apod. asi ne, viz výše.
USB je tady asi nejlepší cesta pro přehrávání audia. Je na tom Linuxu default driver pro asynchronní audio? Asi jo, to by mohlo být v dokumentaci k DAC. Nebo se musí přiinstalovat jako ve Windows? Což samozřejmě v Openelec asi nepůjde.
Začíná to tím pádem být zajímavé i pro audio, nejen pro filmy.
Jsem v tom začátečník, mám to 2 týdny a řeším jak přebudovat celý svůj zastaralý HW a SW. Zatím mne napadal dual boot, linux+kodi pro video apod., windows 10 + foobar pro audio, případně něco šikovného pod linuxem. Nebo úplně jinak. A data na NASech, dnes už jsou docela rychlé.
Hm, tak to je dobrý, takže jen pod klasickým linuxem. Asi tam mají dost věcí vyřešeno.dkdkdk píše:Pulseaudio pod Openelec není.
Ja si s tim taky zatim hraju par tydnu po chvilkach, mam to nainstalovany na Flash Disku - je to malinky, nenarocny, na pokusy to bohate staci (a nejspis i na provoz, ze to nabiha trosku pomaleji mne netrapi). Pro USB nebylo potreba nic instalovat - ale podival bych se na seznam podporovanych DACu pro konkretni pripad.noaid píše: Zatím mne napadal dual boot
Nabíhá pomaleji?
Na mém mini pc to trvá z mé staré 4 GB ADATA fashky tak 15 s, možná i méně, zatím jsem rychlejší boot neviděl, možná máš moc pomalou flashku. Mimochodem z jeho SSD disku trvá i boot Windows 10 jen 15 s, nejpomalejší je jednoznačně z téhož SSD plný Linux Ubuntu - 75 s. 5x pomalejší než W10! Ty desítky vypadají nadějně...
Na mém mini pc to trvá z mé staré 4 GB ADATA fashky tak 15 s, možná i méně, zatím jsem rychlejší boot neviděl, možná máš moc pomalou flashku. Mimochodem z jeho SSD disku trvá i boot Windows 10 jen 15 s, nejpomalejší je jednoznačně z téhož SSD plný Linux Ubuntu - 75 s. 5x pomalejší než W10! Ty desítky vypadají nadějně...
psal jsem trosku, vuci tomu kdyby to bylo na SSD, ale nic co by mi vadilo, to fakt neresimnoaid píše:Nabíhá pomaleji?
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=163375bh69 píše:ve foru OpenElec na to dotaz mam - viz odkaz vyse, zkusim to pridat i semOdar píše:Nemlat slamu tu, napis poziadavku na http://forum.kodi.tv/ - mozno je to bug, nie feature.