Oprava tapedecku

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Oprava tapedecku

Příspěvek od Kapitán »

Dobrý den, hledám někoho, kdo je schopen opravit tapedeck Sony K-890ES. Závadou je, že levý kanál nahrává výrazně slaběji než pravý. Není to špinavou hlavou a zřejmě ani nějakým jejím vychýlením. Přehrávání je v pořádku a vůbec vše je jinak OK (anebo o ničem defektním nevím). Jsem z Brna, takže ideálně kdyby se našel někdo ne moc daleko. Ale případně si udělám cestu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Oprava tapedecku

Příspěvek od lechos »

též zkontroluj přítlačný váleček (kladka, pinch roller) téměř najisto mechanika páskové dráhy, žádná elektronika

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Lechos
Kapitán píše, že přehrávání je v pořádku. V případě přítlačáku by to bylo taky znát, což?
I když pásková dráha je zdrojem mnoha problémů ...

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

S pinch rollerem jsem si užil, ale tím to nebude. Dráhu pásky jsem seřídil, jde tak, jak má jít.

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

Lechos to ale tvrdí tak přesvědčivě, že to jdu celé znovu rozvrtat.

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

Lechos měl, zdá se, pravdu. Laborováním s levou kladkou (pravá je napevno) a levým dolním šroubkem hlavy (dvou spojených hlav - nahrávací a přehrávací) jsem dosáhl kýženého výsledku, srovnání úrovně kanálů. Jenže za cenu totálního rozhození nastavení, kdy není k poslouchání nic jiného, než nahrané za tohoto nového nastavení. Závěr: Problém zřejmě není v elektronice, ale tohle nebude to správné nastavení. Všechny (kdekoli na čemkoli) nahrané kazety jsou nyní úplně mimo. Předtím hrály tak, jak se od nich očekává, plus minus dobře.

Hlava má ještě dva šroubky vpravo: nahoře a dole. Do těch se mi nechce vrtat, protože to pak už pravděpodobně nikdy nedám zpět dohromady.

AlfH
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlfH »

Možná jsem špatně pochopil - přístoj dosud nahrával normálně nebo se jedná o jev zjištěný u nově nabytého zánovního kusu ?

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

Jev zjištěný u dávno nabytého zánovního kusu. 0bčas jsem jen něco přehrál, nenahrával jsem.

AlfH
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlfH »

V tom případě se může jednat o chybné nastavení úrovně záznamu v jednom z kanálů. Nejprve se pokuste seřídit snímací/záznamovou hlavu na původní úroveň (šroub vlevo dole), stačí nahrubo při přehrávání pásku tak, aby oba kanály hrály příbližně stejně (pro přesné seřízení je třeba mít celostopý nastavovací pásek). Trimry úrovně záznamu pro oba kanály jsou přístupné po odstranění krytu přístroje. Zde je nutno po celou dobu dodržovat zásady bezpečnosti práce ze zařízením pod elektrickým proudem, kryt snímat na přístroji odpojeném ze sítě!! Na zvukový vstup poté připojte zdroj signálu, třeba notebook s tónovým generátorem a začněte se záznamem, třeba 1 kHz, a zkuste otočit trimrem pro slaběji hrající kanál tak, aby oba kanály hrály přibližně stejně. Úroveň vstupního signálu zvyšujte postupně, ať neodpálíte vstup. Pak dejte vědět.

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

Vyřešil jsem to!

Sluchometricky jsem vrátil zpět optimální přehrávací nastavení a kazetu při nahrávání zatlačil víc dovnitř. Voilà, levý kanál je OK. Do šuplíku jsem tedy vlepil podložky a je to. Teď to i o něco líp přehrává, nádhera. Sice je to zbastlený jak nějaká stará Tesla, ale hlavní je výsledek.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

S ohľadom na kvalitu a súčasnú cenu tohto decku, by som sa ja osobne obrátil, na niekoho kto to dá skutočne do poriadku.
Odporúčam na fb nájsť skupinu o audio kazetách a poprosiť o pomoc Romana Matošku.
Je to nádherný stroj a ak vám ho zo servisuje, budete dlho spokojný.

Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kapitán »

Přesně to jsem chtěl, najít odborníka a nechat si od něj tapedeck opravit - seřídit. Což možná ještě udělám, ale musím říct, že hraje perfektně a teď i bezvadně nahrává. Akorát je to vlastně jenom taková nostalgie, radost ze staré věci, která je úžasná, ale co se dá dělat, desky i cd (u mě) hrají líp. Jediné (pro mě) smysluplné využití tapedecku vidím ve vytváření mixů věcí, které se mi líbí - z desek a cd.

Díky všem za vaše rady!

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Jenom bych chtěl dodat, že bych byl velice opatrný s nastavením a seřízením Tape Decku.
Nedoporučuji sahat na nastavení hlav a páskové dráhy se stávající hlavou. Pokud Deck hraje, nechal bych to tak.
Ať slouží. K890ES je krásný stroj...

Odpovědět