Zdravím, potřeboval bych poradit s opravou zesilovače Sony TA-F 570ES. Zesilovač fungoval doteď spolehlivě - nedávno začal vypadávat pravý kanál a evidentně přestával reagovat ovladač hlasitosti - projevuje se to tak, že zesík začne hrát sám od sebe na 100% volume nezávisle na nastavení hlasitosti a většinou jeden kanál - druhej hraje tak na 10% úrovni.. Tzn. zesilovač je v tuhle chvíli nepoužitelnej:(
Mám možnost proměřit a vyměnit základní součástky v zesíku - na desce - je to ještě poctivě stavěnej zesík, akorát bych potřeboval poradit co měřit a kde hledat - případně návrhy co vyměnit?
Komplet servisní manuál:
http://uloz.to/xMJh74d/hfe-sony-ta-f22 ... ervice-pdf
Rumunská? diskuz kde je pár fotek a schémat:
http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=5 ... 8&start=15
Předem děkuji za tipy a rady!
Oprava zesilovače TA-F 570ES
Re: Oprava zesilovače TA-F 570ES
Ta hlasitost 100% by odpovídala závadě u potenciometru hlasitosti možná studeňák směrem k zemi (s pohledu od hřídele levý vývod),nebo vadný potenciometr.
To vypadávání jednoho kanálu s tím může souviset,nebo jsou závady dvě.
To vypadávání jednoho kanálu s tím může souviset,nebo jsou závady dvě.
Pokud je to tedy vadnej potenciometr, jakej doporučuješ zakoupit? Předpokládám, že to bude asi tim..
Zkus potenciometr prostříknout a uvidíš. Taky mi to dělalo na 505 a stačilo to.
Tohle by mělo jít celkem snadno oměřit (jestli je to u toho potu).Závadu je třeba najít- nikoliv začít s měněním ,mimochodem pochybuji,že ten pot půjde sehnat.Podle popisu závady to spíš vypadá na ten studeňák.
Zdravím, nevím přesně, co je v tomto zesilovači za poťák, ale pokud je to motorák /tzn.že zesilovač má DO/, tak hermeticky uzavřený potenciometr ALPS jen těžko prostříknete, kromě toho právě tyto hermeticky prachuvzdorně uzavřené ALPSy jsou VELMI MIZIVĚ poruchové. Pokud by přece jen, mám dobré známosti v jednom značkovém servisu Sony - píšu to proto, že jakýkoliv díl do jakéhokoli přístroje firmy Sony normálně nikde neseženete a Sony navíc používá některé dost exotické součástky, které si nechává vyrábět jen pro sebe - například potenciometry korekcí někdy bývají o hodnotě 120k a NS průběhem, což nikde neseženete a potenciometry hlasitosti jsou tentýž případ - hodnota třeba 150k, dvě odbočky pro loudness a motor na 12V, což nikde neseženete. Je to taková trochu idiotská politika Sony, ale oni to takto praktikují co já pamatuju, tj. více, než 30 let a zatím jim to prochází. Výhodu to ale jednu má - zaplatíte sice šeredný prachy, ale ve značkovém servisu, autorizovaném přímo firmou Sony, jejíž pracovníci pravidelně na náklady Sony lítají do Japonska na školení, máte téměř 100% jistotu, že tam dostanete originální díl. Ale jak říkám, fakturační sazba v těchto značkových servisech je cca 600Kč/hod.
Ale jak jsem psal, díky vzájemné spolupráci tam mám poměrně pevné vazby a není pro mne problém jakýkoli atypický Sony díl sehnat a to za jejich nákupní cenu. Já jim zase poskytuju nejnovější servisní dokumentace od přístrojů jiných značek a díly, které by normálně nesehnali zase oni, podobně dobré vazby mám i v autorizovaných servisech jiných značek.
K uvedené závadě: na 99,99% to není potenciometr hlasitosti, spíše obvody a součásti okolo něj.
Ale jak jsem psal, díky vzájemné spolupráci tam mám poměrně pevné vazby a není pro mne problém jakýkoli atypický Sony díl sehnat a to za jejich nákupní cenu. Já jim zase poskytuju nejnovější servisní dokumentace od přístrojů jiných značek a díly, které by normálně nesehnali zase oni, podobně dobré vazby mám i v autorizovaných servisech jiných značek.
K uvedené závadě: na 99,99% to není potenciometr hlasitosti, spíše obvody a součásti okolo něj.