orientace páskového výškáče

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

orientace páskového výškáče

Příspěvek od dadaft »

když se podívám na bedny s páskovými výškáči, vždy jsou tyto orientované vertikálně, tj. shora dolů. v dobách svého laborování s bednama mě ale mnohem více seděla horizontální orientace páskáče. už jsem na tohle téma narazil v rozhovoru s michalem veverou - říkal, že vertikální orientace je nějak fyzikálně zdůvodnitelná... jak, k tomu už jsme se nevím proč nedostali.
mohl by mi to někdo z techniků nějak vysvětlit?
dík.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: orientace páskového výškáče

Příspěvek od Rowing »

No osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že zvuk je ve vzduchu postupné podélné vlnění tak by zmiňovaná orientace páskového výškáče neměla mít na něj vliv.
Neexistuje zde nic jako polarizace v nějakém příčném směru jako u světla apod.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak proč ho všichni dávají svisle? to jsou výrobci tak konzervativní?

Leonardo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leonardo »

Důkladně si ty páskové výškáče prohlédněte,potom si k nim prohlédněte vyzařovací charky v horizontální a vertikální rovině zveřejněné na stránkách výrobců a věřím že vám to pánové dojde :mrgreen: A ani na to není třeba fyziky,vystačíte si i se selským rozumem.

Senior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Senior »

Jo - souhlas, třeba to konečně dojde i dadaftovi :lol:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Leonardo píše:Důkladně si ty páskové výškáče prohlédněte,potom si k nim prohlédněte vyzařovací charky v horizontální a vertikální rovině zveřejněné na stránkách výrobců a věřím že vám to pánové dojde :mrgreen: A ani na to není třeba fyziky,vystačíte si i se selským rozumem.
Senior píše:Jo - souhlas, třeba to konečně dojde i dadaftovi :lol:
To Leonardo, Senior:

Dadaft položil přesně formulovanou otázku. Znáte-li na ni odpověď, je slušností na jeho otázku odpovědět několika málo větami. Neumíte-li ji podat srozumitelně, pak znáte jen o "něco více než Dadaft" a dejte sem alespoň odkaz. Neznáte-li ji, řekněte svůj laický názor (od toho toto forum je), ale bez zbytečného osobního napadání.

Připadá mi to jako děti na písku: Heč, vím, ale neřeknu.

Já se také rád poučím, znám jednu bednu (středovou k DK), která má páskáč horizontálně, takže to souvisí s vyzařováním, ale rád se nechám poučit. Víc hlav = víc ví.

Přeji pěkný den.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Directivity @ 5kHz
The vertical directivity is ~ 30 deg. and the attenuation is ~ 25 dB @ 60 deg. relative to the on axis(ribbon length).
ObrázekObrázek

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Takže při horizontálním umístění je pěkný hrb na kmitočtové charakteristice?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

V ose páskáče je to jedno jak je orientován, vyzařování mimo osu se ale zásadně liší pro horizintální a pro vertikální rovinu.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Už chápu. Dík.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

takže jediný důvod je, aby bedna hrála dobře, když k ní člověk (lépe řečeno kupec) přichází a když si před ní sedne na zadek.
pro poslech v různých místech poslechového prostoru (nebo pro více posluchačů najednou, tj. hlavně pro ty, kteří sedí mimo osu vyzařování) je ale mnohem výhodnější horizontální umístění s útlumy směrem k podlaze a stropu. proto na Aleskově centru horizontálně. (a mřížka na páskáči FB825? - u filipsů vždycky dělali chytří lidi...) už vím, proč se mi ten páskáč horizontálně tak líbil...

Leonardo , Senior - k čemu ta jizlivost a povyšování? (tady si ovšem s takzvaně selským rozumem člověk nevystačí.)

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Do úvahy je potřeba zakomponovat taky vliv různého (v vs h) množství odrazů hore-dole i vlevo-vpravo ... = v běžné praxi vychází jako poslechově lepší páskáč vertikálně

P.S. Jestli ten centr není jen povalený monitor.

Leonardo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leonardo »

Nechápu proč taková reakce?Z mé strany nešlo o žádnou jízlivost ani povyšování,jen jsem dal návod jak je třeba na toto pohlížet po tom co jste tady s rowingem napsali.
Takže znovu a tedy "po lopatě" :D
Jde o charakteristiku vyzařování vysokých kmitočtů a jedná se o páskový zářič.Nejdříve si prohlédni front plate reproduktoru,hlavně vyzařovací ústí,nebo jak to popsat srozumitelně.A potom si prohlédni dole vyzařovací charakteristiky v horizontálním a vertikálním směru.

http://www.visaton.de/de/chassis_zubeho ... t12_8.html

Především myslím tu na pravo na 10 kilech,protože se bavíme o výškách.Tam názorně vidíš jak je to zůženo.

Já si tady se selským rozumem vystačím a říká mi že tento pásek použiji vertikálně tak jak je znázorněn,protože nemám žádnou potřebu to prát do stropu a do podlahy a v opačné rovině to mít takto zůženo.
Doufám že to takto stačí?

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Rowing píše:No osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že zvuk je ve vzduchu postupné podélné vlnění tak by zmiňovaná orientace páskového výškáče neměla mít na něj vliv.
Neexistuje zde nic jako polarizace v nějakém příčném směru jako u světla apod.
Já zapoměl dodat, že při poslechu v ose měniče. Tak to mělo být pochopeno. Neřeším cestování po místnosti během poslechu jako dadaft, sorry špatně jsem to pochopil. Prostě sednu na poslechové místo vzhledem k ustaveným bednám a poslouchám, pak orientaci prostě poznat nemohu. Při pohybu vůči měniči orientace vzhledem k rozdílné vyzařovací charakteristice ve vertikální a horizontální rovině samozřejmě má vliv. Ještě jednou sorry za misunderstanding z mé strany. :|

merhaut

Příspěvek od merhaut »

I v ose měniče ale mají vliv v/h odrazy, a ty jsou pro každou rovinu - v důsledku rozdílných vyzařovacích v/h charakteristik - jiné.

Odpovědět