Ošetření potenciometru u Tesla NC440

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
swenik
Kontaktovat uživatele:

Ošetření potenciometru u Tesla NC440

Příspěvek od swenik »

Zdravím všechny příznivce analogu,

mám jeden celkem velký (nebo alespoň za poslední měsíc výrazně se zvětšující) problém se svým gramofonem a chtěl bych tu poprosit o radu. Poslední dobou se mi během přehrávání desky často mění rychlost otáčení talíře a to dost výrazně! Takže lahodný poslech hudby se pro mne změnil v neustálé nervózní úzkostlivé kontrolování stroboskopu, i když zrovna náhodou rychlost drží.. :cry: Nejdříve jsem si myslel, že je to špatnou elekroinstalací ve velmi starém domě pražské koleje (žárovky v lampičkách tu občas zlověstně blikají a většinou nevydrží ani 2 měsíce..), ale po emailové konzultaci s člověkem, který tomu rozumí (díky Miku ;) ), jsme usoudili, že problém bude zřejmě i v dosluhujícím potenciometru. Bohužel jelikož užívám gramofon v Praze na koleji a nemám teď příliš času ani dopravní prostředek na to, abych ho mohl odvézt do odborného servisu, tak mne napadlo, jestli by se alespoň prozatím nedal ten potenciometr ošetřit nějakým antioxidačním sprejem. A kdyby to šlo, tak by mne zajímalo, jak se k tomu potenciometru dostanu? Já vím, že ta výměna asi není nic složitého ani nákladného, ale skutečně teď nemám čas a bohužel ani neznám nikoho, kdo mi to pomohl vyměnit. A poslech desek jsem si oblíbil natolik, že už bez něj víc jak dva dny nevydržím.. :)

Mike
Kontaktovat uživatele:

Re: Ošetření potenciometru u Tesla NC440

Příspěvek od Mike »

Potenciometr byl v horším stavu už když jsem ti gramo prodával. Bohužel jsem jej díky rekonstukci pokoje nestihl vyměnit. Je to jednoduché vymontovat ten starý a zajít si sním do prodejny elektroučástek aby ti dali stejný model. Nevím přesně o jaký typ potenciometru se jedná. Renown a další zasvědcení by asi věděli. Samotnou opravu zvládneš i ty sám stačí odletovat dráty a pak je zase přiletovat k již novému potenciomeru.
Dělalo mi to přesně to co píšeš hodl už jezdec potenciometru drážku vydržel. Jinak bych na to zkusil použít WD-40 ošetří to dobře všechny kontakty ale fakt jistější je jej vyměnit protože tohle pomůže jen na chvíli.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Náhodou jsem doma ten WD-40 našel, takže to prozatím zkusím ošetřit tím. Ale jak se k tomu potenciometru mám dostat? Musím odšroubovat celý vrch a ošetřit to zevnitř nebo stačí nastříkat pod to kolečko regulace otáček? :roll:

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Když gramofon otočíš(POZOR,nejdříve sundat talíř,zajistit raménko a zjistit,jestli je zajištěný podtalíř,teda alespoň co mám zkušenost s NC450),vespod jsou čtyři vruty,ty odšroubuješ a to myslím úplně stačí aby ses k potenciometru dostal...
Jak říkám,beru to podle NC450,ale myslím,že by to mělo být takhle stejně.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Raménko stačí zajistit jen tím, že bude zasazené ve svém držáku? Jinak už jsem na ten spodek koukal a napadlo mne to, ale bál jsem se, aby se mi z toho něco nevysypalo (mimochodem teď už vím, že se mi jistojistě vysype nástavec k tomu spreji, který mi tam včera zapadl... :oops: ). Jinak asi stačí otočit ho o devadesát stupňů, ne? Omlouvám se za své laické dotazy, ale je to můj první gramofon, vše je na něm křehké a já se bojím, abych to nějak nezvoral.. :!:

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Tak jsem to dnes otevřel a zjistil jsem, že největší problém asi skutečně vězí v potenciometru. Konkrétně v kontaktu se žlutým drátkem, který se při otáčení kolečkem lehce hýbe a když jsem ho prsty trochu přitlačil, podtalíř se náhle rozmotal jako o závod a regulace fungovala. Prostříknutí WD 40 nepomohlo, takže zřejmě opravdu budu muset přistoupit k výměně potenciometru. A mám tedy dvě otázky:

1) Označení potenciometru je WN69 170, 1K5/A QM. Dá se v nějaké prodejně elektrosoučástek sehnat podobný?

2) Jak mám ten starý dostat ven? Potřebuji pájku už k tomu? Musí se nějak vykroutit?

Moc vás prosím někoho o radu, neb už jsem se stal na svém přístroji závislý a už druhý den si nemohu nic pustit.. *fnuk*

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Pokud tam máš "volný" drátek jak píšeš,možná by jej stačilo řádně zapájet,zkus to alespoň pofotit a popsat foto,kde přesně jsi našel problém...

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

On ten drátek připájený je, ale hýbe se to s ním asi celé nějak uvnitř toho potenciometru. A když jsem s tím žlutým drátem trochu zahýbal, tak občas jako by to uvnitř obnovilo kontakt a subtalíř se motal rychle. I kolečko regulace pak docela fungovalo. Přidávám foto, ale na něm asi těžko něco zjistit..

Obrázek

http://s1.imgupload.cz/img/29444/3FPwS/P1020196.JPG

Odpovědět