Ošetření povrchu reprobeden

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Ošetření povrchu reprobeden

Příspěvek od Aleska »

Každý z nás jednou za čas musí setřít prach, vyluxovat a pod. Ke krásnému zvuku patří i krásný pohled na reprobedny. Černá barva je sice nejkrásnější, ale také nejnáchylnější na prach, dětšké pracičky a otisky všeho druhu. Čím větší lesk, tím větší průser.

Jak své miláčky ošetřujete ?

Co na ně používáte aby se leskly (hovorově) jako "psí koule" a přitom se na ně prach neusazoval ?
Znáte někdo kombinaci leštěnky na nábytek a antistatické ochrany ?
Jak obnovit zašlý lesk (a vzhled vůbec) v případě starších reprobeden s nádherným zvukem ?

PS: A nemusí to být jen reprobedny, pište i o tom, jak zápasíte s prachem i u zbytku své výbavy, například s elektronkovými zesilovači, což jsou vzorové lapače prachu ! *headbang*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ošetření povrchu reprobeden

Příspěvek od Fidas »

Mám bedny s matným leskem, používám málo a pouze vodou navlhčenou švédskou utěrku.
Na lampáček bych doporučil stlačený vzduch, prodává se ve sprejové nádobce .. samozřejmě vše odpojit
a přenést např. na balkon.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dosť dobre sa mi osvedčil včelí vosk. Naniasť, poriadne rozotrieť a potom poctivo vyleštiť suchým bavlneným tričkom. Včelí vosk dodá drevu taký zamatovo polomatný povrch, príjemný na dotyk.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Když jsem si na netu přečetl, na co vše se dá použít, tak té mnohaleté patině starších reprobeden skutečně nemůže olej z čajovníku uškodit. Přesto je zajímavé, že až na nás čtyři nikdo povrch reprobeden neošetřuje... V Obi jsem viděl u sekce přířezů nejaký speciální německý vosk, asi 450 ml za cca 750 Kč. Tím snad také nic nezkazím.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nejdřív je musíš ale něčím umýt a odmastit. myslím, že se na to prodává taky spousta přípravků. doma mám myslím nějaké takové Pronto...

jinak k tomu čajovému oleji: pro nás z čistě mužských poslechovek (a navíc kuřáky) to je asi šumafuk, ale po aplikaci ty bedny neskutečně krásně voní, což dámy dokážou ocenit (třeba nevědomky)...

Martinp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinp »

Něco jako včelí vosk bych na bedny nedával. Ten se používá k napuštění, konzervaci holého dřeva. Dá se pak i trochu leštit. Dál se na něj už ale třeba nedá lakovat protože by se lak mohl oloupat. Bedny už mají svůj hotový povrch od výrobce. Většinou nějakej poliuretan, nebo podobná sračka co se používá i na nábytek. Já bych bedny očistil prontem, který je na to určený. Trochu nanést na hadr a rozleštit.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

To Pronto to jen očistí,taky uvažuji o tom, čím "namazat" reprobedny,v dřevěné dýze časem vznikají mikroprasklinky(kdo zná např. staré Teslácké gramofony jako NC450,tak u nich to je vidět docela dobře),tak by možná nebylo od věci zakonzervovat to tím včelím voskem,když už do budoucna neuvažuju o dalším laku...

Martinp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinp »

Dýha na tvých bednách je bez povrchovky? Jestli tam někdy nějakej lak byl, tak se ti vosk nemá kam vsáknout a jen to tím pošudláš. Navíc jako finál ho nedoporučuju. Teplem měkne, může ti to lepit a chytat se do toho prach.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Nějaká povrchovka tam je,ale klasický lak né,spíš je to mořená dýha s jemnou vrstvou bezbarvého laku,zblízka jsou vidět podélné prasklinky až do "živého" dřeva,chtělo by to fotku,ale nevím,jak ji tady upnout...

Martinp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinp »

Vím co myslíš. V porech se lak trhá a loupe se pryč. Když už to chceš voskovat, tak teda aspoň použij KEROTIX. Samotnej vosk je blbost.
Koupíš to v každejch malířskejch potřebách a nebo si ho můžeš udělat sám. Je to Včelí vosk rozpuštěný v terperntýnovém oleji. Terpentýn obsahuje i pryskyřici. "kalafunu a silice". Udělá ti to aspoň nějakej povrch. Počítej s tím ale že už to z toho nikdy nedáš dolů. Nejdřív si to vyzkoušej na nějakým kusu dřeva.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Dík za tip,zkusím to,nějaké dýhované desky na zkoušku doma mám,tak uvidím...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tak jsem přistoupil (na základě vašich rad) k velké "očistce" mých dvacet let starých Philips FB860 - nejdříve jsem je důkladně omyl teplou vodou s kapkou Jaru a poté (po důkladném uschnutí) jsem přítelkyni sebral "Pronto Lemon" s podnadpisem
Przeciw kurzowi, Proti prachu a Porstop
A ejhle - vyklubaly se z nich nádherné reprobedny krásně vonící po citrónu. No, abych pravdu řekl, k citrónu to má dost daleko, nebo ten citrón byl delší dobu uložen do mraveniště, protože ta vůně ( přesto příjemná) mi připomíná kyselinu mravenčí. Ale účelu bylo dosaženo.
A zvuk ?
No to musí každý posoudit sám a sám, již jen spokojený pohled na krásná a krásně hrající repra přináší pocit, že hrají tak nějak jinak, řekl bych čistě...

boxer

Příspěvek od boxer »

ZVUK?

Pronto Lemon prokazatelně zvýrazňuje frekvence od 2,5 kHz do 3,9 kHz.
Pronto Jasmine naopak tlumí frekvence od 63 Hz do 123 Hz.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

boxer píše:ZVUK?

Pronto Lemon prokazatelně zvýrazňuje frekvence od 2,5 kHz do 3,9 kHz.
Pronto Jasmine naopak tlumí frekvence od 63 Hz do 123 Hz.
Perfektní ! *hura* Ještě se podívám po růži, vanilce, kaktusu, no prostě co seženu. Když každý bok natřu jinou vůní, tak nebudu potřebovat jakoukoliv EQ, pouze plynovou masku (určitě bude stačit polomaska). Stačí ty vůně kombinovat podle velikosti ošetřené plochy. Ještě že mám uzavřené bedny, vůně kaktusu či kopřiv by se těžko sháněla. :lol: :lol: :lol:

Odpovědět