PC do AVR Denon X1600H - pokazený vstup

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Sprota
Kontaktovat uživatele:

PC do AVR Denon X1600H - pokazený vstup

Příspěvek od Sprota »

Pozdravujem Vás.
Riešim problém pripojenia stolného PC do AVR Denon X1600H. Aktuálne zapojenie je nasledovné : V PC graf. karta GeForce 1080, prepojené 15m HDMI káblom umiestneným v stene spolu s ostatnými káblami + silovina do AVR. Časom mi prestal fungovať jeden HDMI vstup a tak som prepojil tento kábel do iného. Odišiel aj tento. Cez tieto vstupy už nejde nič - skúšal som aj iné zariadenia. Zvuk aj obraz som mal zvládnutý, evidoval som však občasné rušenia.
Otázka znie : Kde bol problém ? S týmto zapojením už nejdem skúšať ďalšie vstupy. Hľadám však riešenie ako pripojiť tento PC do AVR aby mi neodišli ďalšie vstupy.
Môj návrh riešenia : Nový optický HDMI kábel vedený úplne mimo ostatných káblov. Prípadne zapojenie cez LAN extender.

Aký máte na to názor vy ?

Ďakujem veľmi pekne za rady a pomoc

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Re: PC do AVR Denon X1600H - pokazený vstup

Příspěvek od maxfli »

Já ti teda nevím, mám stejný AVR a jen 2 propojené komponenty - TV a PC, ale mám to takto:

PC-obraz mám zapojen přes HDMI do TV a přes DP do monitoru.

PC-zvuk mám zapojen přes optický kabel do AVR.

TV-zvuk mám zapojen přes optický kabel do AVR.

A ještě mám TV propojenou přes HDMI eARC kvůli ovladači a spouštění AVR současně, když zapnu TV.

Vše funguje perfektně.

LUK

Příspěvek od LUK »

AVR je srdce domácí AV systému, takže nejednodušší a nejlepší propojení PC a TV je z PC HDMI do AVR a z TV HDMI eARC do AVR, nic víc není potřeba. Ty optický kabely tam máš úplně zbytečně navíc. Když máš z TV HDMI eARC na ovládání, tak proč ho nevyužívat i na zvuk, když optika nezvládá zdaleka tolik jako to eARC. A proč tahat z PC dva kabely, jedním obraz do TV a druhým zvuk do AVR, když stačí jeden HDMI do AVR na obraz i zvuk, když navíc opět optika nezvládne tolik co HDMI.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Máš pravdu a již jsem to opravil, nyní mám PC propojené jen přes HDMI do AVR a jde i Dolby Atmos, což přes optiku nelze a to jsem vůbec nevěděl, díky moc za radu.
Takže TV s AVR mám přes HDMI eARC a PC s AVR mám přes HDMI. Super.

Sprota
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sprota »

LUK píše:
26 úno 2023 18:44
AVR je srdce domácí AV systému, takže nejednodušší a nejlepší propojení PC a TV je z PC HDMI do AVR a z TV HDMI eARC do AVR, nic víc není potřeba. Ty optický kabely tam máš úplně zbytečně navíc. Když máš z TV HDMI eARC na ovládání, tak proč ho nevyužívat i na zvuk, když optika nezvládá zdaleka tolik jako to eARC. A proč tahat z PC dva kabely, jedním obraz do TV a druhým zvuk do AVR, když stačí jeden HDMI do AVR na obraz i zvuk, když navíc opět optika nezvládne tolik co HDMI.
Existuje mnoho variant zapojenia zvuku a videa do AVR. Všetci máme poväčšine rovnaké zapojenia z PC do AVR cez HDMI kábel. Ja mám problém že mi odišiel už druhý HDMI vstup v AVR, kde bol zapojený počítač. Preto riešim optický HDMI kábel. Iné riešenie zatiaľ nemám. Potenciálne riešenia čo som zatiaľ vysledoval : Výmena grafickej karty, celého počítača ?, zakúpenie UPS a zapojenie celej HiFi sústavy počnúc počítačom na túto UPS ? alebo nainštalovať prevodník z HDMI na ethernet aby to bolo oddelené aspon nejakou elektronikou .. ? Všetko sú to len tipy, ktoré niečo stoja. Preto táto téma..

LUK

Příspěvek od LUK »

Já zaprvé reagoval na příspěvek přede mnou, tedy na maxfliho, a zadruhé, že máš na přístroji nějakou závadu je vedlejší faktor, kterej nic nemění na tom co jsem řekl.
Nicméně tvůj problém by s největší pravděpodobností vyřešilo (tedy už odpálený vstupy to samozřejmě nevyřeší) kdybys nevedl signálový kabely v jednom svazku s napájecíma. Tohle se nikdy nedělá. A to právě proto, že se může stát to co se stalo tobě, neboli že ten signálovej kabel něco nachytá od toho napájecího a odpálí třeba právě zesilovač nebo tak něco. Takže v první řadě je potřeba oddělit napájecí a signálový kabely do sebe, pak můžeš řešit dál.
A že existuje mnoho variant zapojení neznamená, že jsou všechny kvalitativně na stejnej úrovni a že všechny zvládají a umožňujou to samý.
A optickej HDMI kabel je něco jinýho než to o čem mluví maxfli, ten mluví o klasickej optice, neboli o optickým SPDIF. SPDIF ale neumožňuje tolik co HDMI, například nezvládne přenášet žádný lepší multikanálový formáty než ty nejzákladnější Dolby Digital (DD) a DTS a například ani když bys chtěl z Blu-ray přehrávače přehrávat SACD, tak po optice to nelze, buď jen analogově anebo přes HDMI.

Sprota
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sprota »

LUK, súhlasím s tebou. Takže zhodneme sa, že prvý krok bude viesť HDMI kábel osobitne, čiže nie pri silovine.
Chyba môže byť samozrejme v PC grafickej karte ale s určitosťou to nedokážem žiaľ tvrdiť. Evidujem však trhanie obrazom napríklad pri zasvietení LED svetiel alebo stolnej lampy. Problém je v tom, že majú v sebe meniče a tie generujú špičky, ktoré sa prenášajú sieťou ( 230V) . Naskytá sa mi otázka, ako eliminovať tieto rušenia zo zásuvky. Máte nejako zabezpečené napájanie AVR vy ? ( napríklad cez UPS )
Dodatočná vďaka ,,

LUK

Příspěvek od LUK »

Nemám, není to potřeba. Stačí nevést napájecí a signálový kabely v jednom svazku a ani s běžnými výkyvy v síti by AVR neměl mít problém.
A v grafickej kartě by chyba být taky neměla, něco takovýho co popisuješ grafická karta v žádným případě dělat nesmí, takže pokud by to byla její chyba, tak by to znamenalo, že je to vadnej poškozenej kus.
Propojení PC z výstupu grafický karty do AVR pomocí HDMI kabelu je naprosto standardní a běžný propojení, má a musí to fungovat správně (pokud by to byla chyba třeba grafiky, tak jak jsem říkal, znamenalo by to, že je to vadnej kus), takže to co se děje u tebe je s největší pravděpodobností způsobený nějakým vnějším vlivem a z toho co píšeš je velmi pravděpodobný, že sis to způsobil tím vedením signálovejch a napájecích kabelů v jednom svazku.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

LUK píše:
26 úno 2023 18:44
No a mám problém a to ten, že když mám obraz připojený přes HDMI do AVR z PC, tak se obraz zpomalí oproti zvuku.

Z PC HDMI do AVR a z AVR eArc do TV.
Pouštím videa-filmy přes PotPlayer
Zkoušel jsem různá nastavení v PotPlayeru i přes GKartu a nic nepomohlo. Nechápu to, proč je obraz zpomalený

LUK

Příspěvek od LUK »

Tak zkus jinej SW přehrávač, s velkou pravděpodobností to bude jeho chyba. A spousta přehrávačů má možnost nastavit zpožďění zvuku a obrazu atp.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Ano to já vím, že můžu upravit zpoždění zvuku oproti obrazu, ale ten obraz je sám o sobě zpomalený.
PotPlayer rozhodně měnit nebudu , to je jako kdybych měl přesednout z Mercedesu do Trabantu.
Nemůže být na vině AVR, že třeba nedokáže propustit větší datový tok obrazu?
HDMI kabel mám celkem drahý v té nejvyšší konfiguraci co může zvládnout.

LUK

Příspěvek od LUK »

Aha, takže ten přehrávač ti nejspíš způsobuje problém a ty ani nevyzkoušíš jinej abys zjistil, jestli je to tedy jeho chyba nebo ne (jakože nejspíš je)? No, zajímavej přístup.
A pokud to dělá ten přehrávač, tak to rozhodně není Mercedes.
A máš v tom přehrávači správný kodeky pro dekódování videa? Dělá to u všech video formátů nebo jen u některejch?

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Děje se to jen , když pouštím obraz do TV přes AVR a HDMI
Když jedu obraz do TV přímo z PC přes HDMI a zvuk z PC do AVR přes optiku, je vše v pořádku.

Takže dle mého uvážení a logiky bude problém obrazu v AVR
Naposledy upravil(a) maxfli dne 03 bře 2023 12:33, celkem upraveno 1 x.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tak to zapoj jako pokus přímo z PC do TV a poznáš jestli bude taky obraz "sám o sobě zpomalený". Já to nikdy jinak neměl zapojený, vždy nejkratší cestou a u obrazu je ten receiver nadbytečný. Bohužel pak musíš přepínat na dvou ovládačích ( TV a receiver ), ale to snad žíly netrhá. Podmínkou jsou však dva výstupy HDMI na playeru, či kartě PC.

Jsi mně předběhl. Tak to ten receiver nějak přepočítává a nestíhá.

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maxfli »

Přesně to si myslím že AVR nestíhá
Používám jeden ovladač, AVR mám s TV propojený přes eArc.
Jenže když nepoužijí HDMI z PC do AVR, ATMOS to nepřehraje. Optika umí jen 5.1 kanálů.

Odpovědět