Poslechová hlasitost

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Poslechová hlasitost

Příspěvek od dadaft »

petrL píše:A co je normální hlasitost?
někde jsem na toto téma četl diskusi amíků. podle nich má člověk při poslechu hudby slyšet mnutí prstů kůži o kůži 10cm od ucha. když tohle neslyší, má to moc nahlas s dlouhodobými důsledky na sluch...
:)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Sroll

Příspěvek od petrL »

dadaft píše:někde jsem na toto téma četl diskusi amíků. podle nich má člověk při poslechu hudby slyšet mnutí prstů kůži o kůži 10cm od ucha. když tohle neslyší, má to moc nahlas s dlouhodobými důsledky na sluch...
Při fortissimu? To musím večer zkusit. Naštěstí, jestliže se tuhle radu dozvídám pozdě, tak ji evidentně nemusím respektovat.

To je právě ten problém. Nějakej amík napíše, že výkon toho a toho zes. je dostatečný a jak to hraje pěkně. A v jiném vlákně vyjde najevo, že poslouchá při 60-70dB. *headbang*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslechová hlasitost

Příspěvek od dadaft »

no, to měla být jen taková odlehčená vsuvka. nechtěl jsem na toto téma zakládat vlákno...

dobrá tedy. podle mě v hifi všeobecně chybí normy.
samozřejmě by neříkaly, co se nám má líbit, ale byly by snad jakýms takýms základem pro srovnávání.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

já jsem taky nechtěl zakládat vlákno. Ještě to tak!

Normy opravdu chybí. Sice neřeknou, že něco hraje dobře, ale aspoň by řekly, co bude nejspíš hrát blbě. Ale ty normy existovaly, vždyť Grundig se s nimi chlubíval i na čelních panelech. Nejnovější zkušenost mám s novou LCD TV rodičů. Ženský hlasy ještě ujdou, ale jak se ozve chlap, tak jako by mluvil přes polštář. Člověk musí pořád natahovat uši, aby rozumněl. Musí tam být hrozná díra na nižších středech! Zvětšení hlasitosti (když už jsme se ocitli v tomhle vlákně) moc nepomůže, zvuk je pak takový tupý a ještě víc seroucí. Já tvrdím, že největším problémem moderních televizí není obraz, ale zvuk. A to daleko větším, než byl obraz u starých TV.

Jenže vynutit si dodržování norem by bylo možné jenom certifikací výrobce. Ne kontrolou každého jednotlivého šmejdu, který sem dojede z Číny a každého půl roku se mění.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

do těch placatých televizí prostě žádný pořádný fullrange reprák nevejde. :cry:
byla tady řeč, jak to pro LG zkoušel vyřešit Mark Levinson.

ty kontroly by stejně být musely, i kdyby nakrásně byli výrobci certifikovaní. aspoň namátkové. nebo aspoň při stížnosti zákazníků. tak jak to funguje třeba v potravinářství. co chvíli se přece stane, že státní potravinářská inspekce (nebo jak se ta instituce jmenuje) objeví nějaký plesnivý nebo karcinogenní šmejd. jenže jíst musíme všichni, kdežto hifistů je jen hrstka (a ještě jsou rozhádaní jako puboši). navíc tlak na demontáž státních institucí je momentálně enormní. takže to je čirá utopie.

jinak pro mě je ten americký názorný příklad vcelku přijatelný. když neslyším ty prsty je to pro mě už fakt randál...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já to myslel tak, že výrobce by si musel nechat certifikovat určitý typ výrobku. Ale ani největší výrobci si nemůžou dovolit platit za šmejdy, co se mění dvakrát za rok a mezitím ještě nahrazují součástky jinými. Nehledě na to, že ti výrobci, co jsou napsaní na panelech, mají nad samotnou výrobou v Číně mizivou kontrolu (kromě nákladů), a že by ty šmejdy stejně žádnou aspoň trochu náročnou certifikací neprošly.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

petrL píše:Já tvrdím, že největším problémem moderních televizí není obraz, ale zvuk. A to daleko větším, než byl obraz u starých TV.
jo,
zrovna čumím na CSI: Miami. když vypnu zesák a bedny a nechám hrát čistě jen TV (LCD Samsung) je to o ničem...

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dadaft píše:
petrL píše:A co je normální hlasitost?
někde jsem na toto téma četl diskusi amíků. podle nich má člověk při poslechu hudby slyšet mnutí prstů kůži o kůži 10cm od ucha. když tohle neslyší, má to moc nahlas s dlouhodobými důsledky na sluch...
No, niečo by o "dosledkoch" mohol vedieť taký Jimmi Page s kamošmi. Myslím, že ak muzikanti z podobných kapiel ešte v dôchodkovom veku počujú dosť na to aby mohli podávať skvelé výkony, tak z hlasitostí domácich hifizostáv by som obavy nemal.

Osobne neuvažujem nad doporučeniami ani ich nerešpektujem. Počúvam tak nahlas, ako to práve mne chutí.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Mne to prijde jako randal i kdyz ty prsty jeste slysim s NATAZENOU rukou. mam proste rad tichy poslech ... jenze prusvih je , ze ta moje aparatura potichu hraje podstatne hur :-(

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

Myslím, že každý z nás počúva hudbu tak v norme. Ale ruku na srdce, občas pri veľmi vydarených skladbách poriadne priložím do kotla *2thumbsup* a vtedy hudbu precítim ozaj celým telom :P

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

Pistacius píše:Myslím, že každý z nás počúva hudbu tak v norme. Ale ruku na srdce, občas pri veľmi vydarených skladbách poriadne priložím do kotla *2thumbsup* a vtedy hudbu precítim ozaj celým telom :P
Yop, ale fakt vyjmecne.... teda nevim jak vy, ale nedokazu si predstavit poslech M.Jacksona potichu... za to jine interprety se to celkem da...
Osobne posloucham normalne, tudiz v panelaku ani nevi, ze dejcham..., ale obcas tomu trochu pritnu, tak jako druzi...
Ale potichu se fakt nektere alba poslouchat nedaji.... a zase moc prevalene je o nicem... Ted mi vyskocilo v pameti Colours O. pac tam maji ve zvyku tomu pritnout a to ja pak vzdavam, pac to je o nicem navic si musim davat spunty do usi....a to je konec..

Nebyl by spatnej nejaky meracek hlasitosti (urcite existuje, pac se delaji testy hluku...) v nejake levne male krabicce... ale pokud teda hrat tak, abych slysel treni kuze na prstech... tak zatim jsem v poho...

Co se tyce tech telek.... des a hruza, ale nastesti tv moc nesleduji.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak nám letos na Coloursech hrajou OPRAVDU hlasitě.
hýbalo mně to střevy...

... na balkóně 7,5 km daleko vzdušnou čarou. :o :o :o

popravdě: nedokážu si představit, že bych byl 30m od pódia.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tam to hýbe i koncem střev.... :lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

bylo to zvláštní. uvědomil jsem si, proč jsou v kostelech zvony. na takovou vzdálenost se dají slyšitelně přenést pouze energeticky vydatné nízké basy a z vyšších tónů jen velmi ostré tranzienty (jako např. ty zvony nebo zesílený úder do virblu). zpěv apod. bez šance...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

když se to tak vezme, ono je to vlastně všechno relativní. co třeba takové sluchátka? běžně udávají frekvenční rozsah třeba 20Hz - 20kHz. představa, že membrána o průměru 3,5cm zahraje třeba 50Hz je přece směšná... - ale sluchátka taky umí slušně basovat.
hm, je sobota a čas zase jednou zalistovat v Syrovém.

Odpovědět