Pračka LP desek

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Pračka LP desek

Příspěvek od PavelN »

Už se mi rozrostla sbírka vynilů. Bohužel jsou to staré desky a tak jsem je nucen nějak vyprat. Zatím jsem to zkoušel ponořením a oschnutím. Reprodukce se zlepšila, ale stejně je slyšet občasné praskání a šum. Zkrátka podle toho je hodně poznat, že nečistota má 100% vliv na zvuk.

Tak si kladu otázku. Jak vyprat desky.
Pračka LP je hodně nákladná věc, a proto by mě zajímalo, jaký konkrétní vliv na zvuk to má (ticho pozadí, dynamika, mikrodetaily).
Jak hodně je důležitá. Bohužel na ní nemám peníze a jestli je tak důležitá a myslím to s hifi vážně, tak se vrátím k digitálu. Jsem na vážkách :cry:

Díky za postřehy.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Re: Pračka LP desek

Příspěvek od Křeček »

Řešení dle Strýčka Skrblíka :
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=2768

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

PavelN píše:Už se mi rozrostla sbírka vynilů. Bohužel jsou to staré desky a tak jsem je nucen nějak vyprat. Zatím jsem to zkoušel ponořením a oschnutím. Reprodukce se zlepšila, ale stejně je slyšet občasné praskání a šum. Zkrátka podle toho je hodně poznat, že nečistota má 100% vliv na zvuk.

Tak si kladu otázku. Jak vyprat desky.
Pračka LP je hodně nákladná věc, a proto by mě zajímalo, jaký konkrétní vliv na zvuk to má (ticho pozadí, dynamika, mikrodetaily).
Jak hodně je důležitá. Bohužel na ní nemám peníze a jestli je tak důležitá a myslím to s hifi vážně, tak se vrátím k digitálu. Jsem na vážkách :cry:

Díky za postřehy.
To by sis snad neurobil? Ved kludne mozes mat doma CD a LP spolu, ja to tak praktikujem, nieco proste na LP neskusnem, nieco si proste vyzaduje LP, pracku riesim tiez, nedavno som znovu cital recenziu na VPI 16.5 od p. Krauta v ceskom HiFi tusim rok 1999 (uz neexistuje). P. Kraut vedel ako pisat subjektivne dojmy, som sa utvrdil, ze ju tiez domov potrebujem...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Křeček píše:Řešení dle Strýčka Skrblíka :
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=2768
Ahoj Křečku čet jsem tvůj postup na slovanetu :-) Zkoušel si použít místo těch běžných saponátů speciální přípravky do praček? Možná by to mělo ještě lepší efekt ;) Jinak aviváží máš na mysli králíčka Azurita? a saponátem Jar? :-)
Já kdysi zkusil dát desku do myčky na nádobí a výsledek? No po druhý jsem to už nezkoušel, horká voda je prevít, a to jsem tam dal nejnižší možnou teplotu, jinak čistý to bylo to jo, ale ten tvar :!: radost pohledět :-D

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

vintage
Já - hluchý tetřev - používám citrónový JAR a nějakou noname aviváž z manželčiných zásob. Aplikaci speciálního přípravku pro pračky samozřejmě každý skutečný hifista okamžitě pozná. Platí zde lineární úměra - čím dražší vodička, tím větší rozdíl. Azurit se také vyplatí, po jeho použití se dostaví v hudbě krásný, slovy těžko popsatelný pocit hebkosti. Ale o tom je zbytečné teoretizovat, to musíš zkusit sám. Ideálně za přítomnosti zkušeného prodejce, respektive drogisty - on už Ti pomůže ten rozdíl najít.

Ad myčka na nádobí - po vzoru Velkého Učitele z Radhošti jsem to kdysi také zkoušel. Na biopragram (s nízkou teplotou). Deska byla čistá, nepoškozená, ale na dražší desky si to netroufnu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Do deseti tisíc koupiš slušnou pračku. Neházej flintu do žita a raději šetři. Určitě se to vyplatí. Tento přístroj, na rozdíl od hifi přístrojů, nestárne, takže je to investice takřka napořád. Elpíčka se ti za to odvděčí lepším zvukem a hrot přenosky delší životností.
Praní desek jiným způsobem, než pračkou s odsáváním prací tekutiny nedoporučiji. Za prvé je to časově náročné a pokud se tekutina neodsaje a LP uschne, dochází ke zvýšenému šumu při přehrávání.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Křeček píše:Ad myčka na nádobí - po vzoru Velkého Učitele z Radhošti jsem to kdysi také zkoušel. Na biopragram (s nízkou teplotou). Deska byla čistá, nepoškozená, ale na dražší desky si to netroufnu.
no já to zkoušel na odepsaných deskách na vyhození, takže žádná škoda, byl to hokus pokus :-) Jinak s tím okapáním má fox pravdu, vysavač je vysavač *2thumbsup*

kamelot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamelot »

Mě se osvědčil docela velmi primitivní způsob. Desku postříkat roztokem používaným na čistění oken resp. skel a projet ve směru otáčení na talíři tím kartáčem s uhlíkovými vlákny. Vyprchání tekutiny dlouho netrvá. To samozřejmě je vyhovující pro vinyly do ceny cca 100,-Kč, které přehrávám já na adekvátním gramofonu.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Zatím nikdo nenapsal, že vypráním praskot úplně zmizí... Lepší by bylo smířit se s tím, že to trochu praskat bude. Podle mě to nejvíc vadí u klasiky. Tu třeba já moc neposlouchám a když už, tak mě daleko víc baví z LP. A taky kvůli tomu gramo nevyhodím, jenom tu pračku si snad někdy koupím.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem si udělal DIY pračku, která je uvedena v sekci DIY projekty.
Nejdůležitější ze všeho je odsávání kapaliny. Posloužil vysavač Eta Neptun.

I letitá bazarová deska je po vyprání hladká a lesklá skoro jako zrcadlo.

Co se týče šumu, tak bohužel z drážek použitých desek úplně nevymizel. Výrazně se odstranilo praskání. Zkoumal jsem to v mezerách mezi skladbami a v tichých pasážích. Tam kde to před vypráním znělo, že se fritují hranolky to sice občas zapraskalo, ale již jen tak z 50%.

Také došlo k jakoby zklidnění reprodukce. Bas je pevnější a výšky čisté bez jakési roztřepenosti a rozevlátosti. Celkově působí reprodukce hutněji a přesněji.

Zkrátka větší radost z poslechu :D

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

PavelN píše:Tak jsem si udělal DIY pračku, která je uvedena v sekci DIY projekty.
Nejdůležitější ze všeho je odsávání kapaliny. Posloužil vysavač Eta Neptun.

I letitá bazarová deska je po vyprání hladká a lesklá skoro jako zrcadlo.

Co se týče šumu, tak bohužel z drážek použitých desek úplně nevymizel. Výrazně se odstranilo praskání. Zkoumal jsem to v mezerách mezi skladbami a v tichých pasážích. Tam kde to před vypráním znělo, že se fritují hranolky to sice občas zapraskalo, ale již jen tak z 50%.

Také došlo k jakoby zklidnění reprodukce. Bas je pevnější a výšky čisté bez jakési roztřepenosti a rozevlátosti. Celkově působí reprodukce hutněji a přesněji.

Zkrátka větší radost z poslechu :D
PavelN: davam *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *2thumbsup* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
Muzes tady hodit nejake fotky???

Ad praskani: mam takovou svou teorii (oprenou pouze o mou laickou empirii), ze desky prehravane na neserizenem gramofonu, se spatnou jehlou, vysokym pritlakem a navic s prachem jsou znicene k neopraveni (ani ta nejlepsi pracka je uz nevycisti), protoze jsou ponicene drazky, pripadne se cast toho prachu zatavila do vinylu.
To je jeden z duvodu, proc mam serizeny gramofon a kazdou desku se pred prehranim snazim vyprat (mam vetsinou desky po otci a z bazaru, kde je samozrejme vrstva prachu).
Tolik me prakticke poznamky.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

foto nemá cenu dávat, je to popsané zde. Nejdůležitější je ta speciální hubice na vysavač.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=5&t=2868

slavo75
Kontaktovat uživatele:

Re: Pračka LP Clearaudio smart Matrix

Příspěvek od slavo75 »

Zdravím vás,

viem, že popri profesionálnych zariadeniach na pranie LP bude nasledovný spôsob vyznievať takmer šarlatánsky, ale myslíte si, že je to až také beznádejné? Priznám sa, že som ten spôsob vyskúšal - a pozitívny efekt je nepopierateľný. Skúšal to ešte niekto z vás?

Slavo

http://chcem.info/hudba/ako-ocistit-lp-platnu.php

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

slavo75 píše:Zdravím vás,

viem, že popri profesionálnych zariadeniach na pranie LP bude nasledovný spôsob vyznievať takmer šarlatánsky, ale myslíte si, že je to až také beznádejné? Priznám sa, že som ten spôsob vyskúšal - a pozitívny efekt je nepopierateľný. Skúšal to ešte niekto z vás?

Slavo

http://chcem.info/hudba/ako-ocistit-lp-platnu.php
Než prát takto zdlouhavě, není lepší obětovat 8-10 tisíc a koupit si pračku ?
Kdybych měl takovým způsobem prát moje desky, musel bych si vzít týden dovolené. *headbang*

Chlapi, zkuste před každým přehráváním LP použít Zerostat na odstranění statické elektřiny z desky. A budete se divit ! *jupi*

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

fox píše:
Chlapi, zkuste před každým přehráváním LP použít Zerostat na odstranění statické elektřiny z desky. A budete se divit ! *jupi*
Zkus tohle *jupi*
http://www.fovegraphy.com/IonizerE.php

Odpovědět