1) Stereo reciever (yamaha r-s700) - to zatial u mňa vedie. Dôvodom je že rádio počúvam pomerne často, a nemusel by som zakaždým zapínať dve škatule. Ušetril by som aj miesto, ktoré proste na ďalší komponent nemám (musel by som niečo pichnúť pod gramec, čo by som nerád robil). Na chalupe mám sólo zosík + tuner a je to trochu otrava ich vždy po jednom zapínať (uhádli ste - ano som dosť leniví). Trochu ma odradzuje že už aj stereo recievre (teda aspoň ten mnou vyhliadnutý a v súčastnej ponuke asi jediný akceptovatelný) majú kopu všelijakých chujovín čo pravdepodobne nikdy nevyužijem (napr. ozvučenie inej miestnosti) a za ktoré zbytočne platím.
2a) Stereo zosilovač (yamaha a-s500). Tu sa mi jednoznačne páči jednoduchosť týchto prístrojov. Či by som poznal kvalitatívny rozdiel vo zvuku oproti vyššie spomenutámu stereo recievru tej istej značky neviem. Predpokladám že skôr nie, prípadne by to boli iba nejaké drobné nuansy. K tomu by som z druhej ruky kúpil nejaký tuner. Nové tunery sú pre mňa drahé. Na druhú stranu neviem či by so starším tunerom bolo kompatibilné dialkové ovládanie toho zosíku (nie je podmienkou) a hlavne by som mal problém ten tuner umiestniť.
2b) Ako bod 2a, len ako tuner by som využíval súčasný reciever. Tu je jeden problém - ten reciever nemá pre-out výstup, takže by som musel z neho ťahať signál cez výstup pre kazeťák do vstupu "tuner" na zosilovači. Pokial viem tak ten výstup má konštantnú hlasitosť, tak by to pravdepodobne malo fungovať, aj keď asi to nebude celkom kóšer riešenie. Pokial by to aj fungovalo - zase je tu tá nevýhoda s nedostatkom miesta. Výhodou by bolo že by mi ostala možnosť občasného viackanálového posluchu (pár krát do roka si ozvučím nejaký film, prípadne pustím viackanálové SACD) a ušetril by som za tuner.
3) Kúpiť z druhej ruky kvalitnejší viackanálový reciever čo by mal už aj v stereu trochu lepší zvuk. To by bolo svojim spôsobom elegantné riešenie - ostalo by mi aj kino (aj keď málo používané), aj by som si zvukovo polepšil a nemusel by som špekulovať s umiestnením nových prístrojov (body 2a, 2b). Na druhú stranu sa mi do stariniek velmi nechce - človek nikdy nevie v akom sú skutočne stave a ako boli prevádzkované, resp akú majú ešte životnosť, nehovoriac o tom že osobne im neviem poskytnúť žiadny servis.
Predpokladám že tu viacero členov už podobnú dilemu riešilo - k čomu by ste sa priklonili? U mňa zatial mierne vedie prvý variant, ale stále som si nie celkom istý.