Prechod na stereo

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Prechod na stereo

Příspěvek od JV »

Kúpil som nové repro ktoré by si zaslúžilo lepšie kŕmenie ako mojim 13 ročným 5 kanálovým recievrom. Takže v najbližšej priaznivej dobe - to jest až budem mať nejaké volné prostiedky = možno na vianoce a možno až v horizonte niekolkých rokov *headbang* , by som to chcel nejako poriešiť. Len tu sa mi otvára viac možností. Je mi jasné že sa musím nakoniec rozhodnúť sám, ale rád by som poznal aj nejaké názory (keď už sme na HiFinázory :) ) ďalších hifistov. Takže tu sú varianty nad ktorými uvažujem:
1) Stereo reciever (yamaha r-s700) - to zatial u mňa vedie. Dôvodom je že rádio počúvam pomerne často, a nemusel by som zakaždým zapínať dve škatule. Ušetril by som aj miesto, ktoré proste na ďalší komponent nemám (musel by som niečo pichnúť pod gramec, čo by som nerád robil). Na chalupe mám sólo zosík + tuner a je to trochu otrava ich vždy po jednom zapínať (uhádli ste - ano som dosť leniví). Trochu ma odradzuje že už aj stereo recievre (teda aspoň ten mnou vyhliadnutý a v súčastnej ponuke asi jediný akceptovatelný) majú kopu všelijakých chujovín čo pravdepodobne nikdy nevyužijem (napr. ozvučenie inej miestnosti) a za ktoré zbytočne platím.
2a) Stereo zosilovač (yamaha a-s500). Tu sa mi jednoznačne páči jednoduchosť týchto prístrojov. Či by som poznal kvalitatívny rozdiel vo zvuku oproti vyššie spomenutámu stereo recievru tej istej značky neviem. Predpokladám že skôr nie, prípadne by to boli iba nejaké drobné nuansy. K tomu by som z druhej ruky kúpil nejaký tuner. Nové tunery sú pre mňa drahé. Na druhú stranu neviem či by so starším tunerom bolo kompatibilné dialkové ovládanie toho zosíku (nie je podmienkou) a hlavne by som mal problém ten tuner umiestniť.
2b) Ako bod 2a, len ako tuner by som využíval súčasný reciever. Tu je jeden problém - ten reciever nemá pre-out výstup, takže by som musel z neho ťahať signál cez výstup pre kazeťák do vstupu "tuner" na zosilovači. Pokial viem tak ten výstup má konštantnú hlasitosť, tak by to pravdepodobne malo fungovať, aj keď asi to nebude celkom kóšer riešenie. Pokial by to aj fungovalo - zase je tu tá nevýhoda s nedostatkom miesta. Výhodou by bolo že by mi ostala možnosť občasného viackanálového posluchu (pár krát do roka si ozvučím nejaký film, prípadne pustím viackanálové SACD) a ušetril by som za tuner.
3) Kúpiť z druhej ruky kvalitnejší viackanálový reciever čo by mal už aj v stereu trochu lepší zvuk. To by bolo svojim spôsobom elegantné riešenie - ostalo by mi aj kino (aj keď málo používané), aj by som si zvukovo polepšil a nemusel by som špekulovať s umiestnením nových prístrojov (body 2a, 2b). Na druhú stranu sa mi do stariniek velmi nechce - človek nikdy nevie v akom sú skutočne stave a ako boli prevádzkované, resp akú majú ešte životnosť, nehovoriac o tom že osobne im neviem poskytnúť žiadny servis.

Predpokladám že tu viacero členov už podobnú dilemu riešilo - k čomu by ste sa priklonili? U mňa zatial mierne vedie prvý variant, ale stále som si nie celkom istý.

Woofer
Kontaktovat uživatele:

Re: Prechod na stereo

Příspěvek od Woofer »

Yamaha vypadá hezky ale nic neumí.Koukni na Onkyo TX8050,umí internetové rádia,přehraje ti různé formáty z flešky,mp3 do 320kbps i po síti z kompu.Zvuk je na cenovou třídu vynikající. *palec*

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Woofer - Onkyo som mal v širšom výbere, ale nižšiu verziu TX-8030. Tá vyššia 8050 je predražená práve o veci čo tak vyzdvihuješ - kadejaké tie sieťové serepetičky, pripojenia k mobilu a pod., ktoré ja nevyužijem. Som skôr klasik čo počúva CD, LP, MC a 2 - 3 počúvatelné rádiá. Jediné + oproti Yamahe je ten USB vstup - sem tam si pustiť nejakú MP3 z flashky by nebolo od veci, ale ten má Yamaha poriešený v CD prehrávači, ktorý skôr, či neskôr budem taktiež meniť, keďže ten starý už po tých 13 rokoch pomali začína dosluhovať (problém s načítavaním niektorých CD).
Ono nie že by som sa celkom bránil inej značke ako Yamaha, ale mám od nich takmer všetky komponenty (okrem DVD, VHS a gramca) a som s nimi zatial spokojný. Podla mňa ponúka celkom slušnú kvalitu (prevedenie/zvuk) za ešte mnou akceptovatelnú cenu. Vedel by som si predstaviť aj nejakého Vincenta, Cambridge Audio a podobne, len tie sú už cenovo trochu inde a nie som si celkom istý či je tá cena daná aj nejakým velkým rozdielom v kvalite reprodukcie. Bohužial to nemám kde porovnať. Nehovoriac o tom že podla recenzií by mali tie nové yamahácke komponenty charakterom zvuku sadnúť k tým mojim novým reprákom.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ahoj, JV.
Yamaha je Tvoje srdeční značka, musíme zůstat v těchto vodách.

Napřed bod 1) srdečně - racionální volba volba receiveru se mi líbí.
Yamaha r-s700 design, je jedinečný.
A konstrukce na receiver velmi poctivá. Dva páry trandů na kanál, zrovna poslouchám koncák s dvěma páry a bedny to má pod krutopřísnou kontrolou, :) lépe zvládá dynamické pasáže.

Obrázek

Můj bod 1), by byl vintage dělenec s epesním phono předzesilovačem jakosti dnešních 1000 Eurových externích phon.
Rozumím, že design je podstatný, proto podotýkám, že je to volba na špičkový zvuk. Takový dělenec předvede na bednách alespoň střední kvality věci neslýchané. ;)

Vyber dobře, přeji plnou spokojenost a nové zážitky z poslechu znova objevených oblíbených alb (Miles Davis a pod.) v novém - lepším zvuku o hlubokém prostoru a věrném témbru.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

eficak píše:Můj bod 1), by byl vintage dělenec s epesním phono předzesilovačem jakosti dnešních 1000 Eurových externích phon.
Rozumím, že design je podstatný, proto podotýkám, že je to volba na špičkový zvuk. Takový dělenec předvede na bednách alespoň střední kvality věci neslýchané. ;)
Vintage delenec je určite mňamka - nedávno som na nejaký videl niekde inzerát, ale ako som už písal - trochu sa bojím takýchto stariniek (aj keď už nejaké mám). Nevedel by som im poskytnúť starostlivosť akú by si iste zaslúžili. Nehovoriac o priestorových problémoch s umiestnením. Ale až raz budem "velký", tak by sa mi páčilo ísť týmto smerom. *palec*
eficak píše:Yamaha je Tvoje srdeční značka, musíme zůstat v těchto vodách.
Srdečná značka je to v tom zmysle, že to bolo moje prvé ako tak vážne HIFI (nerátam kadejaké Unitry a pod.) a nemám rád "každého psa z inej dediny", aj keď to nemá nejaké racionálne jadro. Inak sa u nás nájdu aj značky Onkyo, Technics, Pioneer, Project... . Takže nejak prísne vyhranený asi nie som. ;)
Ale nech som to v rámci možnosti čo najneuzatejšie porovnával z viacerých strán, tak mi naozaj tá Yamaha pomerom kvalita/mnou akceptovatelná cena vychádza zatial asi najlepšie.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

A ešte k tomu obrázku čo dal efičák - je to zrejme ilustračný obrázok k niektorému z vyšších modelov yamaháckeho stereo zosilňovača. V tej r-s700 to vyzerá o niečo menej pekne: http://fotkidepo.ru/?id=photo:812183 .

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Stejná konstrukce, jen o pár tranzistorů méně.
Líbí se mi trafo, dadaft říká že vyřadil všechno s toroidníma trafama, protože mu vadí jejich zvuk.
Tohle má prý lepší zvuk. Nové je jistota mnoha let bez údržby a design je opravdu povedený. *thumbs up*
Bude to v cajku. Jaké jsi pořídil bedny ?

paolo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paolo »

Yamaha má perfektní zpracování na tu třídu kterou preferuješ.
stereo receiveru bych se vůbec nebál a šel bych do něho. *thumbs up*
Rothaudio

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

eficak píše:Jaké jsi pořídil bedny ?
regálovky Chario Premium 2000

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

JV píše:
eficak píše:Jaké jsi pořídil bedny ?
regálovky Chario Premium 2000
Bedny s rodokmenem !
Ušlechtilé v pravé dýze.
Moc dobře udělaná bedna. K Yamaze se bude hodit.

Měniče :
1x výškový měnič 27mm s měkkou kopulí
1x basový měnič 170mm, stochastická celulózová vlákna

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ano, sú to zaujímavé bedničky. Nie sú až také univerzálne ako predošlé Mission 701 (ktoré išli na chalupu a tam teraz hrajú na vintage Technicse a v inej akustike ako o život *thumbs up* ), hlavne im menej sedí tvrdší rock (ale rozohraním sa to tuším zlepšuje), ale čo sa týka podania akustických nástrojov a hlasu (klasika, jazz) sú určite krokom vpred. Samozrejme záleží na nahrávke a zdroji. Dostavuje sa svojim spôsobom nemilá ale asi kladná fáza môjho HiFivývoja - začína mi to triediť nahrávky. Pri tom zdroji je zaujímavé že nehrá najlepšie CD, ani LP, ale jednoznačne najlepší zvuk má rádio Devín. Neviem z čoho to tam púšťajú, ale všetko od nich akoby znelo o triedu lepšie - je to ovela priestorovejšie, lepšie čitatelné. Akoby hral celkom iný zosík. Ostatné rádiá sa tomu nevyrovnajú, niektoré sú úplná katastrofa. Celkom príjemne ma prekvapilo nové rádio Rocková republika - mám pri ňom síce najslabší príjem, ale z neho aj tie tvrdšie žánre znejú celkom fajn.
Pri tomto ma napadá že pri dobrom zdroji ani ten starý reciever nehrá celkom prúserovo, tak neviem či neskúsim najprv popracovať na výmene CD prehrávača. Na druhú stranu ten terajší tiež neznie zle keď počúvam priamo z neho cez sluchátka, takže nakoniec to pedsa len bude týn recievrom? Ešte ma napadajú prepojovacie káble, ale na nejaké zázraky pri drahých kábloch neverím, som tak trochu kábloskeptik. Ale môžem sa samozrejme mýliť. Uvidím aká bude situácia až budú nejaké volné prostriedky. Potom uvidím do čoho ich pichnem.
Tieto repráky majú aj ovela lepšie podanie priestoru. Pri známej Rogersovej skladbe Too Much Rope má ten koník ovela dlhšiu rozjazdovú aj dojazdovú dráhu ako som bol zviknutý a to ich nemám zďaleka v ideálnom rozostavení. No a včera mi celkom vyrazila dych už neviem aká skladba od Debussyho čo púšťali na Devíne - to bol neskutočný prenos emócií. *2thumbsup*

Woofer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woofer »

JV .Jaký zdroj zvuku používají na tom Devine?Určitě ne gramo ani SACD,hrají na 99% komprimovanou muziku z pc,když je dobře tak 320kbps.Proto je dobré mít příjimač,který umí všechny tyto digitální možnosti.Není špatné CD,je buď špatně nahrané nebo přehrávané na mizerném aparátu.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Woofer píše:JV .Jaký zdroj zvuku používají na tom Devine?Určitě ne gramo ani SACD,hrají na 99% komprimovanou muziku z pc,když je dobře tak 320kbps.
Nech používajú čokolvek, tak v mojich podmienkach to zo všetkých rádií hrá jednoznačne najlepšie. Aj v aute. Zato niektoré stanice znejú naozaj dosť čudne, znie to ako keď sa niekedy na niektorých prenosných rádiomagnetofónoch koncom 80tich rokov použila fičurina zvaná "rozšírené stereo".
Woofer píše:Není špatné CD,je buď špatně nahrané nebo přehrávané na mizerném aparátu.
Tomuto som nie celkom porozumel. Niektoré CD majú naozaj žalostnú úroveň, iné (a kupodivu aj niektoré z "Lacných kníh" za pár šupiek) hrajú fajne. Ale tam si asi nemieril, keďže to je všeobecne známy fakt, tak isto aj to že tá istá nahravka na CD od rôznych vydavatelstiev, resp. z rôznych rokov vydania môže hrať z inou dynamikou a pod. Takže je v podstate otázne čo človek porovnáva.
Čo sa prehrávača týka - ako som už písal vyššie - pri posluchu priamo z neho cez sluchátka som zo zvukom spokojný, takže v ňom pravdepodobne problém nebude. Ale faktom ostáva že keď to potom hrá cez bedne, tak tomu potom niečo chýba (čo je ale tak isto bežný jav - slúchadlá vers. repro), ale pri podobnej hudbe z toho spomínaného rádia to znie cez reproduktory akosi živšie a dynamickejšie ako cez CDprehrávač. Z toho pramenilo moje letmé zamyslenie na káblami a ich možným vplyvom.
No a kadejaké tie sieťové prehrávače a neviem aké digitálne zázraky ma zatial naozaj nechávajú chladným, aj keď sa snažím držať hesla "nikdy nehovor nikdy". ;)

Odpovědět