Prepatie alebo podpatie-co je lepsie?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
eLko
Kontaktovat uživatele:

Prepatie alebo podpatie-co je lepsie?

Příspěvek od eLko »

Pokial neni 230V,co je lepsie mat doma. Podpatie (cca 222V) alebo prepatie (cca 238V). Alebo to je uplne jedno. Viem,ze pristroje su dimenzovane na urcity rozsah +- 10%,ale aj tak ma to zaujima.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Prepatie alebo podpatie-co je lepsie?

Příspěvek od Aleska »

Jedno to zcela určitě není, i když jsou na kolísání +- 10 % přístroje stavěné. Otázkou zůstává, zda se to na výsledném zvuku projeví, protože většina přístrojů má napájecí napětí za usměrněním stabilizováno.

V mém případě, kdy jsem naměřil i 209 V v síti, vše vyřešilo zařazení oddělovacího trafa s důslednou filtrací a jsem spokojen. Zvuk je mnohem čistější, klidnější a bez pocitu změn den/noc. Ideální by byla pochopitelně pračka sítě, ale to je otázka financí *headbang* a kvalitativního přínosu :lol: za ty peníze.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

podle me je lepsi mirne podpeti nez prepeti... ale jak pise Aleska stabilizovane...
lepsi mit stabilnich 215V nez co lita od 225 do 238V... pristroje zvladnou i 190V... to delalo i u mne...
resil jsem to UPSkou z pc... (zvuk desny) dnes mam to na baterkach a sinusovym menicem (1200W (zkresleni 1%))

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Dnes je v síti 230V s tolerancí plus, mínus 10%, tedy minimálně by mělo být 207V a maximálně 253V. Já mám třeba doma trvale cca 247V. Trafo mám 30metrů od domu. Dnešní přístroje jsou na to stavěné, ale starší starší (vintage) HiFi se dělalo na 220V a dnešních 250V už pro ně může být nebezpečné. Především pro kondenzátory za usměrňovacími diodami.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

eLko píše:Pokial neni 230V,co je lepsie mat doma. Podpatie (cca 222V) alebo prepatie (cca 238V). Alebo to je uplne jedno. Viem,ze pristroje su dimenzovane na urcity rozsah +- 10%,ale aj tak ma to zaujima.
Asi castejsi je prepeti, ja mam take trvale nad 240V. A ty si muzes vybrat? Nebo nerozumim te otazce…

U starsich 220V pristroju muze dojit dokonce k prehrivani.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Pokud je napětí v zásuvce mimo toleranci, musí rozvodné závody zjednat nápravu.
Pokud přístroj nepracuje správně, je-li napájení v toleranci, je třeba ho reklamovat (nový), vyhodit nebo upravit (starý).
To je všechno, co dalšího řešit ?

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Boj s větrnýmy mlýny ti nic neříká? *headbang*

Odpovědět