Převod DSD do Wav

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Sto61
Kontaktovat uživatele:

Re: Převod DSD do Wav

Příspěvek od Sto61 »

mcm píše:
25 srp 2025 18:55
a máš DAC který umí nativně DSD?
Mám Cambridge Audio DacMagic 200M, o kterém v recenzi na Luxusní elektronice píšou, že:
"Nechybí asynchronní port USB typu B, který nabízí podporu PCM do 768 kHz/32-bit a DSD nativně po DSD512".
A z cizích stránek například na Crutchfield.com píšou konkrétně:
Specs:
supported sample rates:
optical: up to 24-bit/96kHz PCM; DSD over PCM supported
coaxial: up to 24-bit/192kHz; DSD over PCM supported
USB: up to 32-bit/768kHz; Native DSD up to 24.576MHz (DSD 512)
Takže odpověď zní - snad ano ;).

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Ještě pro doplnění, výrobce to píše také.
Specifikace.jpg

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ahoj,

nechci Ti brát iluze, ale "nativně" to nedokážou ani přístroje za statisíce, pouze a jen v některých případech. Cambridge Audio DacMagic 200M dne stojí 7,5 litru a to by měl zázračné schopnosti.
Mimochodem, máš tam někde přepínač na "Nativně" a "Dop", když v návodu píší, že to umí to i to ? A to je ten problém, nativně to tam tzv. pustíš, ale pokud s tím ta mašinka cokoliv dělá, tak si to převede na PCM, tedy DoP. Ono dnes je reklama tím nejdůležitějším, napsat tam můžou cokoliv a uživatel to stejně nepozná. Nadávno jsem tady psal příklad s fotoaparáty a tzv. rozlišením, čím víc proužek, tím víc Ad*das a lepší prodeje. Že to zvládne jen firmware toho stejného fotoaparátu, jako předchozí a starší model je jen na dokreslení.

To nativně v případě DSD a popř. SACD funguje takto: pouze po HDMI a jiném kompatibilním výstupu a to jen za předpokladu, že máš i silič, či receiver s kompatibilním HDMI vstupem a HLAVNĚ s tím NIC NEDĚLÁŠ, tedy žádné úpravy, korekce a pod. Pokud do toho "šáhneš", např. tonálně, tak si to před tou korekcí tonality ten přístroj převede stejně do PCM, třeba 48 kHz, protože to posluchač stejně nepozná.

Tady máš k tomu Cambridge Audio DacMagic 200M nějaké informace: https://supportarchive-cambridgeaudio-c ... _tr_pto=sc

BTW: vlastním podstatně dražší udělátko ( DG-68 ), kam lze po HS-Linku poslat cokoliv i "nativně" a provádět s tím jakékoliv kouzla a na konci to napíše "nativně", ale pro klid duše nejsem si na 100% procent jist, že celá akce proběhla "nativně" a nebyl také převod do PCM. Samozřejmě ve zvuku to já ( Oldear ) nepoznám a zní to fantasticky. Na můj dotaz v tomto směru, zda převod, či nikoliv, mi nikdo z odborníků nebyl schopen odpovědět a to ani technické oddělení Accuphase.

Žijeme v digitální době, jeden Hifi kolega už říká v době digitáních mystifikací a prý bude hůř.

Tak poslouchejte hudbu, pokud to je možné.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Nativni prenos DSD pres USB neni nic vyjimecneho a uz vubec ne otazka pristroju za statisice. Ten DacMagic za 7.5 tisic to dle specifikaci podporuje a neni na tom nic divneho. To je jen otazka ovladacu a implementace USB prenosu na strane prijemce. Na DoP taky neni nic spatneho, proste to jsou ta sama DSD data naskladana do PCM formatu, a to neni nijak ztratove, ucel toho je jen lepsi kompatibilita. Dulezitejsi je jak jsou potom samotna DSD data zpracovana DACem. Nektere DACy na to maji vlastni cestu pro DSD (to dela treba T+A), jine zase muzou pouzivat cipy kde je mozny DSD bypass, bezne jsou ale i DACy, kde se stejne DSD signal prevede do PCM pred prevodem do analogu.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Tak takováto odborná konverzace je mimo mé chápání. Jestli se něco převádí do něčeho jiného nevím a nemám ani žádnou chuť na stará kolena studovat nějaké technické záležitosti s tím související.
Jak jsem už psal, mé uši dávno nejsou stoprocentní, takže nějaké eventuální minimální zhoršení kvality poslechu ani nepostřehnu.
No a pokud i věhlasní výrobci audiotechniky oblbují potenciální zákazníky, pak je to velice smutné.
I když u českých prodejců je úplně normální, že popis produktu opisují jeden od druhého a samozřejmě se stejnými chybami. Prostě nová doba.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Yiakubou
Jistě, přenos ano, ale co další zpracování a je to pak ještě skutečně "Nativně", každý převod - byť digitální, zanechává stopy a hlavně Digitální artefakty. Otázkou je pak, co kdo slyší a jak to ten který přístroj umí zamaskovat. Znáš Ty skutečný aparát, který to "uvnitř" nativně zpracovává v DSD a takto to pak pošle do D/A převodníku? Za mně je to ten popsaný případ po HDMI - bez úprav a přímo do D/A, při kompatibilitě výstupu a vstupu a to si ještě nejsem jistý a zjistit to neumím, zda to před tím D/A převodníkem taky nepřevede do PCM, byť je na každém kanálu 4 nebo 8 čipů. U přístroje za 7,5 litru nelze v tomto směru čekat zázraky. Bohužel jak je to ve skutečnosti výrobci tají, možná marketing a podpora prodeje. Do parametrů se napsat dá cokoliv, když to vlastně nejde prověřit.

Já už jsem Oldear, já to stejně nepoznám.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

7,5 litru je dnes za ten konkrétní DAC normální cena u slušných prodejců. Jenom pro zajímavost se koukni sem: https://zesilovace.heureka.cz/cambridge ... /#prehled/
U některých je to nehoráznost :roll:. A taková Alza za něj chce 11 990.
Já ho koupil před 3/4 rokem ve Studio BRITEK jako funglovku za 6900 ;). A jsem spokojen.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jó, to je dnešní doba - volná tvorba cen a Ty si musíš vybrat. V roce 2021, kdy šel na trh se prodával kolem 14 litrů a záleží na prodejci, jak to v rámci obchodní strategie případně sundá a využije jako reklamu. Tys ho koupil za pěknou cenu.
Ať Ti hraje.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

A potom šel ještě nahoru.
Vývoj ceny.jpg
No, myslím, že to stačí a tím bych to za sebe uzavřel.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Oldear: Mel jsem Topping, myslim D70 nebo tak neco a ten mel AKM cip, co mel v sobe DSD bypass. Takze kdyz jsem do toho poslal nativne DSD pres USB, tak to udajne melo prechroustat bez jakekoliv zmeny toho DSD signalu, bez prevodu do PCM. Jestli to tak ale opravdu bylo, to bych to musel asi nejak zmerit. Na displeji to ale ukazovalo. Tyhle AKM cipy jsou tim ale znamy a myslim ze to bylo podobne i v RME ADI DAC, jestli kdyz to melo AKM cip. Vzdy ale zalezi na implementaci vyrobce. Jinak jak jsem psal, T+A dela svoje DACy se separatni bit to bit DSD cestou - treba DAC200/HA200, myslim ze to maji i nejake DACy od Holo Audio, Gustardu. Nejaky seznam je i tady: https://signalyst.com/consumer/, kde je doporuceny hardware pro HQPlayer, ktery je prave nejvhodnejsi pro DACy co nativne zvladaji DSD.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Jo,to jste si vybrali vzor.Ten Cambridge Audio DacMagic 200M má poněkud zastaralý,několikrát předělávaný čip ESS SABRE ES9028Q2M,který stojí 10 €.
Osazují ho třeba do hračiček jako Raspberry Pi :D

Odpovědět