Problém s 5.1 audio

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Problém s 5.1 audio

Příspěvek od Marty_hhh »

Dobrý den,

jsem nováček do audia, koupil jsem si použitý receiver Yamaha HTR-2067 přečetl jsem si celej manuál k němu + mám TV Samsung z roku 2022 s podporou eARC.

K problému: použivám k přenosu audia mezi TV a receiveru technologii ARC, vše funguje skvěle dokuď nezatoužím po surround zvuku. V nastavení TV mám jen tyto možnosti:
20240727_232606.jpg
Když nastavím PCM tak se přenáší pouze 2 kanály vždy (dle článků na internetu Samsung omezuje PCM pouze na 2 kanály viz https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00085244/
PCM: Recommended if your system struggles with higher settings. Outputs only left and right channels (2.0) without multi-channel capability.

No a když přepnu na Auto tak je zcela ticho protože receiver to neumí zpracovat, u signal info všude napíše jen 3 čárky: ---

A teď co s tím? Těšil jsem se na surround a na jednoduchost ARCu a hlavně funkce HDMI-CEC a nyní to vypadá že budu muset zapojit optický kabel a používat starý komprimovaný PLII/Logic Pro? :( jak jsem měl vědět že novej Samsung nezvládá PCM multichannel *fnuk*

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s 5.1 audio

Příspěvek od Liamee »

Když chceš domácí kino, tak TV používej jako TV, ne jako přehrávač. TV je jen zobrazovadlo, ne přehrávač. Proč tohle dneska všichni dělají fakt nechápu.

Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty_hhh »

Nechci mít další zařízení a ovladače. Používat TV jako přehrávač mě naprosto vyhovuje (je to pohodlné a lehké) a nebudu to měnit. Doby kdy jsem měl několik zařízení jsou už naštěstí pryč. Maximálně změním TV která umí posílat správný formát do mého receiveru.

Model TV je kdyžtak UE50TU7172.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Ano, nemít nic je dnes děěěěsně moderní, ale to neznamená, že je to správně a že je to dobrý či dokonce snad kvalitní. Máš cos chtěl, máš to "pohodlné a lehké," z dob hromady možností ses sám dobrovolně omezil na minimum možností a teď se divíš, že to nedovede všechno co chceš. TV jsou sice omezenej, mizernej přehrávač se kterým je těžký pořízení, ale neměň, tvůj problém.
A mimochodem HDMI ARC a optický SPDIF je v podstatě to samý. HDMI ARC přenese tak malej datovej tok, že s ním oproti optice nic navíc nezískáš, ty zvukový formáty, který přenese ARC přenese optika taky. To až eARC dokáže o trochu víc a přenese i některý vyšší multikanálový audio formáty (ale ty nejvyšší, nejlepší a nejkvalitnější multikanálový formáty taky nepřenese), ale eARC tvůj AVR neumí.

Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty_hhh »

Je no, nechci mít doma stovky krámů, navíc jsem mileniál :D konec srandy. Chápu, zkusím tu optiku jako poslední řešení, ale mám obavy že narazím na podobný problém.

Ono totiž nejspíš záleží v jakém formátu to posílá danej software v TV. Nebo ne? Funguje to tak že TV vždy převede audio signál do optiky (DD nebo DTS)? Nemám o tomto páru. Je divný že tu funkci pass-through (přes) mám zašedlou a nemůžu využívat, třeba by mi pomohla. No zkusím vrazit 100 kč do optiky a uvidím, dokumentace k tomu Samsungu je velmi žalostná, snaží se opravdu ušetřit na všem.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tady je Hifi forum, nikoliv poradna pro " Y ".

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Problém není v TV ale v receiveru, který neumí eARC (umí jen starší ARC, bez toho "e").
TV přes eARC pošle nekomprimovaný MCH, receiver ho přes ARC neumí "přečíst".
Takže MCH z TV do receiveru dostaneš pouze optikou, ale bude to jen komprimovaná verze.

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Hmm trochu divné, ja som rovnako starý avr yamahu rx-v373 len s ARCom kupil rodičom k novej Hisense TV ktora ma earc a ked som dal to tv usb disk s 4k ripom ktorý mal true hd atmos alebo aj dts:x tak to avr normalne prečital a hral 5.1 stopu. Ano nevedel rozkodovať atmos metadata ale to ani nebolo potrebne kedže majú len 5.1 zostavu no ten avr si to ako keby downscalol do obyčajnej 5.1 audio stopy.

Ale nebol to uplne rovnaký model takže môže byť že tam su nejake rozdiely, s yamahou nemam až take skusenosti. Pripadne skus pozriet bazar niečo trochu novšie ale stale relativne stare a lacne ako denon x1300w sa da do 200e zohnať a tam maš podporu všetkeho aj atmos.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H, Aiyima A03, RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP52, SVS SB2000 2xSB1000 PB1000
4xSinustec ST-BS 250

Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty_hhh »

Oldear: Ahh, chtěl jsem tu najít útěchu.. fňuk

Dark side of the Moon: hlavně že jsem se před koupí všude četl že eARC je vždy zpětně kompatibilní s ARC, já si myslím že problém bude TV, že v Samsungu hrozně moc šetřej (proto nová TV stojí jen 10k dneska), nezakoupí licence k dolby digital navíc apod., prostě to neřeší a jako zpětnou kompatibilitu tvrdí že to jde přepnout na 2CH PCM, což je fakt super *2thumbsup*

Walcott: Ano viz výše, spíš bych to viděl na problém v TV že už se vykašlali na starší kódování zvuku.

Každopádně, dnes jsem koupil optickej kabel, schválně jsem nechal zapojenej HDMI kabel a začal jsem různě experimentovat. Samozřejmě jsem vypl v TV i receiveru ARC podporu, naopak jsem si nechal zaplej HDMI-CEC, který se mi hrozně moc líbí. No a výsledek je takovej že mi MCH funguje + funguje veškerej SYNC (Standby + volume) což považuju za velký úspěch.

Ale má to své mouchy, TV automaticky přepíná mezi 2CH a MCH podle toho co zrovna přehrávám a jestli video MCH podporuje. Problém je v tom že když z 2CH videa přejdu na MCH video tak je ticho, musím na ovladači receiveru přepnout na jiný vstup a pak zase zpátky a pak se to teprve zvládne zpracovat. Telka totiž přepíná signál mezi 2CH PCM a MCH Dolby Digital Plus. A receiver to nedokáže sám od sebe zpracovat bez toho abych to jakoby "refreshl". No takže je to taková menší nevýhoda, asi je pravda že mezi MCH a 2CH nebudu přepínat zas tak často.

Jinak je to pecka, MCH podporují i některá YT videa, k čemu bych potřeboval jiné zařízení jak psal Liamee když mám YT, Netflix, Rakutten TV, Google Movies pěkně pod jednou střechou. Navíc když si TV propojím s mobilem tak můžu i jednoduše ovládat tak že si třeba na YT v mobilu najdu video a dám přehrát v TV, simple as fu*k. Peace *thumbs up*

Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty_hhh »

No tak jsem ještě dál experimentoval a jede to i bez optickýho kabelu. Jsem mimo :lol: Stačilo nastavit tuto triviální věc:
20240729_210706.jpg

Nevím proč mě to nenapadlo předtím, myslel jsem že to vypíná celej ARC nejspíš. Teď se přenáší i DD+ přes ARC a receiver ho zpracuje jak má. Problém je i nadále to automatické přepínání mezi MCH a 2CH (PCM) v TV, že musím vždy přepnout v receiveru input na sekundu a vzpomatuje se to pak. Takže optickej kabel jdu vrátit a budu používat funkční ARC.

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Ano často býva problém v tv v tom že si to každá značka nastavuje inak, ja mám sony tv tam som nikdy žiaden problém nemal a to som vystriedal asi 5 avr od starej yamahy po nový denon, svokrovci majú samsung tv a k tomu denon x1300w tam to ide celkom ok ale sú drobne problemy a hdmi cec v samsung tv. No a rodičia majú hisense tv s denonom x2700h a tam je všetko ok kým sa prehrava cez denon ako nahle sa prepne do internej aplikacie v tv začnu problemy ako strata signalu a pod, čiže čo tv to veľky rozdiel.

Ja osobne mám najlepšie skúsenosti s LG a SONY tv tam vždy fungoval earc bez problemov.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H, Aiyima A03, RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP52, SVS SB2000 2xSB1000 PB1000
4xSinustec ST-BS 250

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Jasně, tím že jsi vypnul v TV eARC, tak TV neposílá do receiveru ty vyšší MCH formáty, které receiver ho přes ARC neumí "přečíst (viz. předchozí příspěvky).
Je to pro tebe asi provozně nejlepší řešení, pokud ti nevadí, že nevyužiješ ty kvalitativně nejlepší MCH formáty.
V opačném případě bys musel pořídit receiver podporující eARC nebo zvolit klasické řešení přehrávač - receiver - TV.

Marty_hhh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty_hhh »

Jo měl si zcela pravdu. Dolby Digital Plus mi neva takže jsem spokojen.

Odpovědět