Propojení gramo NZC 160 se zesilovačem
Propojení gramo NZC 160 se zesilovačem
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu pro nezkušeného začátečníka.
Mám starý gramofon Tesla NZC 160 Stereo a zesilovač Technics SU-500. Chtěl bych propojit ten gramofon se zesilovačem, ale gramofon má výstup jen do repro konektorů.
Konektory jsou něco takového: https://www.conrad.cz/p/bkl-electronic- ... 00QAvD_BwE
Napadlo mě, že kdybych si takovéto dva konektory koupil a udělal z nich kabely s cinchema na druhé straně, mohlo by to jít takto propojit se zesilovačem, ale jsem zatím laik tak se raději poptám, nerad bych něco odpálil..
Pokud vím, tento gramofon má předzesilovač.
Děkuji za každou radu.
chtěl bych poprosit o radu pro nezkušeného začátečníka.
Mám starý gramofon Tesla NZC 160 Stereo a zesilovač Technics SU-500. Chtěl bych propojit ten gramofon se zesilovačem, ale gramofon má výstup jen do repro konektorů.
Konektory jsou něco takového: https://www.conrad.cz/p/bkl-electronic- ... 00QAvD_BwE
Napadlo mě, že kdybych si takovéto dva konektory koupil a udělal z nich kabely s cinchema na druhé straně, mohlo by to jít takto propojit se zesilovačem, ale jsem zatím laik tak se raději poptám, nerad bych něco odpálil..
Pokud vím, tento gramofon má předzesilovač.
Děkuji za každou radu.
Re: Propojení gramo NZC 160 se zesilovačem
Gramec nemá výstup pro magnetofon ? už se nepamatuji...ten by nouzově použít šlo
jinak signál z repro možno spojit na Technicsu do cinchů tuner nebo CD a na gramofonu
nastaví malá hlasitost, v případě potřeby útlumový článek ze dvou miniaturních odporů
(rezistorů) hodnoty stanovit zkusmo nebo vypočíst, nic nehrozí, žádné riziko poškození
jinak signál z repro možno spojit na Technicsu do cinchů tuner nebo CD a na gramofonu
nastaví malá hlasitost, v případě potřeby útlumový článek ze dvou miniaturních odporů
(rezistorů) hodnoty stanovit zkusmo nebo vypočíst, nic nehrozí, žádné riziko poškození
Myslím, že výstup pro magnetofon tam není, nemám ho teď u sebe.
Ale technics má phono vstup takže asi nebude potřeba použít CD nebo Tuner.
Hlavně mi šlo o to, jestli jde normálně vyrobit kabel na jedné straně 2 pin DIN a na druhé cinch. protože si myslím že to gramo má jediný výstup a to 2x 2-pin DIN (plus sluchatka)
Takže to by neměl být problém, že?
Díky
Ale technics má phono vstup takže asi nebude potřeba použít CD nebo Tuner.
Hlavně mi šlo o to, jestli jde normálně vyrobit kabel na jedné straně 2 pin DIN a na druhé cinch. protože si myslím že to gramo má jediný výstup a to 2x 2-pin DIN (plus sluchatka)
Takže to by neměl být problém, že?
Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Nemůžeš pustit výstup z koncového zesilovače gramofonu do phono vstupu na Technicsu, leda bys ho chtěl zničit. Kabel vyrobit jde samozřejmě, ale poslechni Lechose. I tak je to dost kompromisní řešení. Pokus to chceš používat pouze jako gramofon, tak bych to dal někomu, kdo odpojí zesilovač, kazeťák a vytahne signal z grama ven na konektory. Jrd
Technics PHONO input má ale by musel signál stáhnout rovnou z přenosky...malá úprava a vyplatí se
jakost bude vyšší.
jakost bude vyšší.
Ahoj, o to mi přesně šlo, zapojit to napřímo, myslel jsem že když je tam jen předzesilovač, nebo co, a má snad jen 2x10w že by to nějak šlo.
Tedy buďto jak říká Lechos nebo ty. Zjistím jaké jsou moje možnosti a podle toho půjdu jedním nebo druhým směrem
Ještě jednou díky
Tedy buďto jak říká Lechos nebo ty. Zjistím jaké jsou moje možnosti a podle toho půjdu jedním nebo druhým směrem
Ještě jednou díky
NZC160 má vpředu vpravo dole na panelu zásuvku pro sluchátka, tu lze provizorně použít pro výstup
signálu, je už zredukován na nízkou úroveň bez rizika přebuzení zesilovače...bohužel je ovlivněn
tónovými korekcemi gramofonu ale, celkově situace není kritická, alt.II je použít zásuvku pro
přímé propojení s přenoskou a upraveným kablíkem do zesilovače Technics. No, možnosti je jak
vidno několik.
signálu, je už zredukován na nízkou úroveň bez rizika přebuzení zesilovače...bohužel je ovlivněn
tónovými korekcemi gramofonu ale, celkově situace není kritická, alt.II je použít zásuvku pro
přímé propojení s přenoskou a upraveným kablíkem do zesilovače Technics. No, možnosti je jak
vidno několik.
Děkuji moc, zatím použiju sluchátkový výstup a později bych kdyžtak uvažoval o vyvedení přímo z přenosky.NZC160 má vpředu vpravo dole na panelu zásuvku pro sluchátka, tu lze provizorně použít pro výstup
vidno několik.
Kdyby se někdo nudil, mohl by mi trochu nastínit jak se takové přímé propojení s přenoskou dělá? Nezní to moc složitě a já se rád hrabu ve věcech, které jsou už dávno po záruce
Taky můžeš využít předzesilovač - korekčák NZC160 a signál vyvést
na zásuvku "sluchátka" ale pak na Technicsu již do vstupu tuner nebo
CD (ne phono)
na zásuvku "sluchátka" ale pak na Technicsu již do vstupu tuner nebo
CD (ne phono)
Kolego, použij nezapojené piny konektoru sluchátek gramofonu no a na zesíku
Technics dva cinch do vstupu tuner nebo CD, zručnej bastlíř to zmákne než
vypiješ kávu a budeš spokojen, zapojení aparátu zůstane původní.
Technics dva cinch do vstupu tuner nebo CD, zručnej bastlíř to zmákne než
vypiješ kávu a budeš spokojen, zapojení aparátu zůstane původní.
Děkuji za všechny rady.
Dneska si jedu na barák pro to gramo takže pak dám vědět ař to zapojím.
Půjdu cestou sluchátkového výstupu z gramce a CD nebo Tuner na zesilovači.
PS: jak jsem říkal, nejsem v této věci tolik zkušený, tak jsem si doteď myslel že pro gramo je prostě určen vstup Phono na zesilovači, a CD/Tuner/Aux pro ostatní věci. Teď už chápu, že phono je pro slabý, nezesílený signál z přenosky a neměl bych tam dávat nic jiného Předpokládám, že většina gramofonů má takovýto výstup, ale tahle tesla byla asi spíš navržena pouze pro provoz s originálním repro.
Dneska si jedu na barák pro to gramo takže pak dám vědět ař to zapojím.
Půjdu cestou sluchátkového výstupu z gramce a CD nebo Tuner na zesilovači.
PS: jak jsem říkal, nejsem v této věci tolik zkušený, tak jsem si doteď myslel že pro gramo je prostě určen vstup Phono na zesilovači, a CD/Tuner/Aux pro ostatní věci. Teď už chápu, že phono je pro slabý, nezesílený signál z přenosky a neměl bych tam dávat nic jiného Předpokládám, že většina gramofonů má takovýto výstup, ale tahle tesla byla asi spíš navržena pouze pro provoz s originálním repro.
Ahoj, takový malý update: Mám gramofon u sebe a vypadá to, že výstup pro magnetofon tam je. Takže by mělo stačit vyrobit/koupit správný kabel a propojit s CD/Tuner vstupen na zesilovači jakožto asi nejjednodušší řešení. (Sluchátkový výstup je přece jen zepředu a byl by vidět kabel)
https://ibb.co/bHYchmZ
https://ibb.co/bHYchmZ
Pro pana Jana! dyť to už tejden řešíme a hleďme vona stačí redukčka DIN/cinch za pár pětek z marketu... (nemám schémátko gramce a to je celé)
Pokud je to i výstup. Můžete to být jen vstup.
Tak jo, podle pdf, má magnetofon konektor vstup i výstup.
http://www.radiojournal.cz/schemata/NZC160.pdf
Tak jo, podle pdf, má magnetofon konektor vstup i výstup.
http://www.radiojournal.cz/schemata/NZC160.pdf
Ano to může i když neobvyklé. Stačí kouknout dovnitř gramce či má zásuvka DIN (5-pin) zapojené všechny dutinky tedy 1-4 3-5 (no a zem - stínění střed kontakt 2) jo a pokud ano tak stopro propoj zafunguje.
(aaa, schéma zapojeni v pdf, podívám se na to)
(aaa, schéma zapojeni v pdf, podívám se na to)