Protraktor - clear audio

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
TAB
Kontaktovat uživatele:

Protraktor - clear audio

Příspěvek od TAB »

Prosím o pomoc. Koupil jsem si od clearaudia tento přípravek na nastavení raména-přenosky.

http://www.analogshop.de/index.php/en/s ... blone--iec

Z přiloženého návodu jsem pouze zjistil, že dle tohoto přípravku lze nastavit přenosku dle normy IEC a nebo ji nasatvit dle clearaudia do bodu v kterém je ještě menší zkreslení (samozřejmě ne po celou dobu hraní..). Nicméně na šabloně/pravítku jsou vyznačené 2body (IEC, clearaudio) a na druhé straně jsou další dva body. V manuálu píšou něco o 9´palcových raménkách ale z textu není jasné zda tento přípravek je vhodný pouze na 9´palcová raménka a jestli se s tím dají nastavit i 12palcová a jak. Máte to někdo doma??

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Protraktor - clear audio

Příspěvek od petrL »

Když už ten protractor máš, tak je celkem jedno, jak dlouhé je raménko - buďto to nastavit půjde nebo ne.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

No, asi takovou odbornou radu nečekal... *headbang*

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

TAB máš mail a tady máš rozsah na jaká raménka se to hodí,
http://www.needledoctor.com/Clearaudio-Alignment-Tool
7.9 až 15.7"

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To :PetrL To jedno opravdu není! Jsou tam 4 body podle kterého to lze seřídit...V každém bodě je jiné zkreslení. Jenže v manuálu není popsané který bod je přesně na co.
Kamrád má gramofon innovation s 12placovým raménkem a kdysi mu to seřizoval Vošahlík z High-end studia. Nevím podle čeho to seřizoval ale ta přenoska je na míle vzdálena všem čtyřem bodům tak jsem docela z toho zmaten.

Díky tome. Takže je to univerzál na všechny raménka. Jen jsem pořád ty body z toho stejně nevyčetl, anglina není moje silná stránka bohužel.

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

TAB
a ani to co jsem ti poslal v mailu nedáš s překladačem ? ;)
Mám za to, že to je docela slušně popsané.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Tome částečně jsem z toho něco pochopil. Hlavně tu poslední větu: Volal jsem do clearaudio a chtěl jsem vysvětli proč doporučují nastavení 75mm a nikdo mu nebyl schopen říci proč :D

Otázkou však je. O jaké body se tedy jedná na mém měřítku? Jsou popsány takto:

IEC standart Rmin = 60,325mm
Clearaudio 1Rmin = 75mm
Clearaudio 2Rmin = 70mm
Clearaudio 3Rmin = 65mm

Jediný IEC standart chápu .Všichni si přenosky nastavuji třeba např. na BAERWALD, protože málo která deska je vyrobena na ten IEC standart jestli jsem vše pochopil dobře. Potíž je, že ostatní 3 body které jsou doporučovány Clearaudiem neznám a nevím který je nejvíce vhodný na mé 9palcové nebo případně pro kamaráda 12palcové raménko. Clearaudio mě zatím neodpovědělo. Další otázkou je, že BAERWALD má nullpointy 66/120,89 ale ty bych si musel nějak na svém měřítku označit ale já nevím odkud to mám měřit..Pro mě je to noční můra toto :(

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Peer:
Mám tento protraktor doma a je bezvadný. Nastav to na IEC a zbytek neřeš...  
Pokud chceš vědět víc zeptej se mě na našich stránkách :
http://www.highendforum.cz/index.php
Čau
Peer

Děkuji za odpověd ale nevím proč bych měl zas vytvářet účet na dalším foru. Já to prostě nechápu. To je taková Česká vlastnost či co? Proč se tady všichni nedomluví na jednom pořádném foru? Vždyt to vypadá jak přez kopírák.. Neber teto špatně ty moje slova ale ta naše zemička je tak maličká, že by jsme měli trošku držeti při sobě..

Já to na IEC standart klidně nastavím ale mě by opravdu zajímalo proč tam jsou ty tři ostatní body a proč teda někdo vymýšlí i jiné nastevní když máme IEC...Kamarád má gramec Innovation od clearaudia a požádal mě o nastavení a když jsem zjistil, že to má nastavené uplně mimo všechny nullpointy na mém přípravku tak jsem se bál to nastavit jinak. Jak mám vědět jestli to má nastavené dobře a co je pro něho nejlepší?

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Odpověď máš v SZ :)

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

Neviem,ako vyzera ta sablona(mam inu doma),ale pozri sa. Hovoris,ze tam mas 4 body. Jeden je od vyrobcu a tie 3 budu na 99% percent Stevenson,Baerwald, Lofgren.

To co tocis o IEC,by mala byt podla mna norma ohladne zaciatku a konca zaznamu LP. Predtym bola norma DIN,kde zaznam isiel blizsie k spindlu,v IEC by mal zaznam koncit skorej a aj zaciatok je posunuty. A potom mas schemy,ktore su na tu normu optimalzovane. Mozes nastavit kludne Baerwald IEC,Baerwald DIN,LofgrenIEC,Lofgren DIN,Stevenson IEC,Stevenson DIN. Opravte ma,ak sa mylim.

Ta sablona na 99% percent bude cela v IEC norme,cize staci si iba vybrat schemu(jeden z tych 4 bodov),ktora tebe najviac vyhovuje. Ako vies,mas 2 nullpointy. A vsetky schemy sa snazia optimalizovat skreslenie pred 1.nullpointom,medzi 2ma nullpointami a za 2. nullpointom.
Ak mas aj stare,aj nove platne,chod do Baerwalda IEC. Ma najnizsie priemerne skreslenie pocas celeho zaznamu,nekolise nejako vyrazne,ale nedosiahnes tak nizke skreslenie ako s Lofgrenom. Cize,s Lofgrenom mas asi 2/3 platne nizsie skreslenie ako s Baerwaldom,ale na konci zaznamu vyrazne zacne stupat. Toto sa odporuca,ak mas viac novych platni,ktorym zaznam konci ovela skorej. Rozne reedicie LP,ktore su zrazu na 2 LP atd (vid novy Clapton-Unplugged,ktory je na 2 LP...ja mam este 1LP zaznam). A Stevenson sa odporuca,ak mas vela klasiky,kde vacsinou skladba graduje na konci LP. Toto je optimalizovane tak,aby bolo skreslenie co najmensie na konci zaznamu,ale ma vacsie skreslenie v ostatnych pasazach zaznamu.

Ten 4. bod,nastavenie podla clearaudia,to bude zasa nejaky kompromis,snaha v nejakom rozmedzi drzat urcite skreslenie atd. Urcite neplati,ze je lepsie,ako B,L alebo S. Zalezi,ake mas LP.

Cize vyber si bud Baerwalda alebo Lofgrena,zisti na tom protractore,ktory bod je pre ktoru schemu a podla toho to nastav.

Popripade mi sem hod parametre tej clearaudio schemy a ja to hodim do programu a poviem ti porovnanie oproti B,L a S,ci sa to oplati.

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

Tu mas pekny graf:

skreslenie pred 1. NP...v 1.NP je skreslenie 0%...potom priebeh skreslenia medz 1. a 2. NP...opat 0% skreslenie v 2.NP...a priebeh skreslenia po 2. NP

a pekne vidis,ako sa lisi ktora schema ...

Obrázek

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

TAB
elko ti to popsal tak, že nemám absolutně co dodat *thumbs up*
jinak ten graf přesně odpovídá tomu co jsem ti poslal do mailu
http://www.vinylengine.com/clearaudio-a ... tool.shtml

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji všem a zejména Elkovi za podrobný popis. Dále moc děkuji p. j.Havelkovi, který poslal na email přesně to na co jsem se ptal a tedy co to jsou za body na tom měřítku.

p.Havel:
Nastavení se provádí podle těchto 3 pánů, kteří každý přeferuje jiné nastavení nulových bodů.

LOEFGREN = 70,29/116,6 (Clearaudio 2Rmin = 70mm)

BAERWALD = 66/120, (Clearaudio 3Rmin = 65mm)

STEVENSON = 60,325/117,4 (IEC standart Rmin = 60,325mm)

Clearaudio 1Rmin = 75mm (to je nějaké nastavení od Clearaudia)

Gramec teda nastavím podle Loefgrena a Baerwalda a uvidím podle poslechu.. Ještě jednou díky všem a přeji hezké svátky.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Tab psal o potížích s nastavením 12" unipivotu. A že je naštvaný.
Příspěvek sem zkazil, omlouvám se...

Moje zkušenost s unipivotem Kuzma Stogi S, bylo to velmi náročné ramínko.
Jakékoli posunutí přesahu, přítlaku VTA či antiskatingu, rozhodilo azimut.
Tím se narušil souběh kanálů a bylo po akustické pohodě.
Fáze se rozhodila a dozvuk se stáhnul do beden ...

Čím lepší snímavější přenoska, tím je vliv na zvuk větší.
Pak mi přišla lepší NC440 s neseříditelným skoro 10" ramenem a levnou MM Ortofon Alpha přenoskou lepší.

Proč je 0,9 mm rozdíl v efektivní délce u té šablony?
Záhada.
Astronom Rowing měl Peerovu šablonu v ruce a ačkoli naměřil u Debutu SE špatnou montážní vzdálenost hliníkového 9" ramínka, na chybu protraktoru nepřišel.

A to ani pomocí měřící desky a softu Adjust +.

Dobré CD přes elektronkový předzesilovač se taky dá, jen tomu všemu vybrat dobrý síťový, signálový a reproduktorový kabel...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji ti efičáku, že jsi to jsem znovu napsal. Slovo naštvaný je asi to pravé. 12´´ unipivot je velký potížista. Proklínám, uchycení přenosky na jeden imbus, protože když seřídíte přesah a chcete natočitt přesnosku tak aby byla paralelně s těma čárama na protraktoru tak si hnet opět s celou přenoskou (přesahem) hnete. Bod který jsem tam nastavil poprvé byl hrozný. Na vysokých f to zkreslovalo moc. Druhý bod byl lepší ale kolega mi volal, že stále to není ono. Takže budu si muset o víkendu vyhradit celé odpoledne a načerpat a přečíst vše možné, protože momentálně z toho mám hlavu jak pátrací balon :? Máte tady někdo odkaz na Rowingovu šablonu a to povídání kolem? Někde jsem to měl v PC ale už nemám :( Dobrý Cd přehrávač znám jeden a to byla Rega Jupiter ta měla analogový-přirozený zvuk a zároveň člověk se mohl kochat dynamikou která je větší než u LP. Pokud chceme opravdu dobré cd je třeba vybrat si nebo jak jsem poznal spíše postavit D/A převodník sám a i to co je za ním. Elektronkový předzesilovač nebo trafo může tomu hodně pomoc to vím. Problém je jakým způsobem se pro nás hifisty hudba nahrává a v jakém formátu distribuje. Vše to míří ke komerci a gramofony jsou pro mě krásná věc a však víme jaké to má háčky a omezení..

Odpovědět