Rada pre zaciatocnika - gramofon

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Pi0neer
Kontaktovat uživatele:

Rada pre zaciatocnika - gramofon

Příspěvek od Pi0neer »

Zdravím všetkých :) Síce nie som žiaden hi-fista, tak dúfam, že takouto témou na hifi fóre nebudem veľmi otravovať, ale vidím, že ste tu odborníci, tak preto sa obraciam s prosbou tu. Bude to asi trošku nadlhšie tak sa vopred ospravedlňujem :)

Ide o to, že asi pred asi 3-4 rokmi som si kúpil gramofón po tom, čo som počul aké sú vinyly oproti CD kvalitnejšie a celkovo ma hudba z LP zaujala. Lenže to som bol mladý hlúpy chalan a kúpil som gramofón Lenco za pár korún. Už odkedy ho však mám, nezdá sa mi, že tá kvalita je dobrá, je to len "made in China šrot" a preto som sa rozhodol kúpiť nový (resp. bazárový, ale kvalitnejší :) ). Ako som však vravel, nie som žiaden hudobný fajnšmeker, preto mám možnosť kúpiť starší Pioneer PL-223 za celkom dobrú cenu (cca ani nie 80 eur), a keďže verím tejto značke a ide o model ešte "Made in Japan" dúfam že som vybral dobre. Potrebujem však k tomu poradiť s pár vecami :)

V prvom rade, je to podľa vás dobrá voľba? Ja chápem, že to nebude asi žiaden zázrak pre audiofilov, avšak som stále len "chudobný študent" a myslím, že oproti tomu Lencu to bude dosť zlepšenie a hlavne mi ide o ochranu platní, ktoré asi prehrávaním na Lencu len trpia :D
Ďalšia otázka je, že ten gramec Lenco má vstavaný predzosilovač, čo Pioneer nie, preto by som sa chcel opýtať, či by ste vedeli poradiť s nejakým lacným predzosilňovačom, resp. zároveň by som potreboval vedieť, či po napojení do predzosilňovača, bude gramofón hrať keď ho cez ten predzosik napojím do hi-fi veže? Je to totiž veža, kde je aj výstup phono, ale pre istotu sa pýtam :) Jasné, že by som do budúcnosti chcel kúpiť nejaký zosilovač a reproduktory namiesto hi-fi veže, ale zatiaľ, kým ich nemám zakúpené, či ten gramofón v takomto zapojení bude hrať? Ja som na internete našiel napríklad nejaký lacný predzosilovač Behringer za cca 20 eur, tak či ako dočasné riešenie by to podľa vás stačilo, resp. či viete poradiť niečo lepšie v dobrej cene?
Tiež by som potreboval poradiť ohľadom prenosky. Myslím, že na tom gramofóne ju bude treba vymeniť, ale keďže sa v tom veľmi nevyznám, tak neviem vybrať akú. Čítal som aj tu dobré názory na Ortofon, avšak neviem, či na gramofón môžem dať hocakú prenosku, alebo nie? Čo napr. toto? http://hudebnisvet.cz/ortofonomb5-p-360 ... ath=58_156 alebo http://www.techhouse.sk/djska-technika/ ... roove-tool A ak som správne pochopil, tá prenoska je už aj vrátane ihly? :D Asi hlúpa otázka, ale ako vravím, odborník veľmi nie som :D

Ešte by som dodal, keďže som videl, že to bola častá otázka pri podobných témach, že hudbu počúvam zväčša hard rock/heavy metal a veci okolo. Niekedy aj niečo tvrdšie, niekedy jemnejšie, ale zhruba všetko podobného žánru :)

Tak ešte raz sorry za takéto dosť hlúpe otázky, ale po čítaní fór mám v hlave ešte väčší chaos, tak sa radšej pýtam takto "polopate", aby som tomu všetkému dobre pochopil. Ďakujem vopred za pomoc :)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rada pre zaciatocnika - gramofon

Příspěvek od Prospero »

Zdravim PiOneere,
nerad ti beru iluze, jsem si ale pomerne jisty, ze si tim PL 223 oproti Lencu v nicem nepolepsis. Bude to jen vymena jednoho „plastikoveho bombarderu“ za jiny a vyhozenych 80€, k tomu dalsi zbytecne vydaje za prenosku. Znam ten gramofon z mych zacatku a proto vim, ze i Japonci umeji vyrobit „zmetky“. :D
Na tvem miste bych radeji jeste trochu setril a poridil potom neco skutecne kvalitniho (za cca. trojnasobek tveho nynejsiho „rozpoctu“ uz lze koupit gramofon, ktery si jak mechanicky a technicky, tak i zvukove toto oznaceni zaslouzi. ;) )
A jeste v kratkosti k reseni phono. Phono zesilovac potrebujes pouze v pripade, pokud tva vez (nebo budouci zesilovac) nema vstup (ne vystup ;) ) phono. Jak sam uvadis, tva nynejsi vez tento vstup ma, takze bys zatim zadny nepotreboval. A ten Behringer by stejne zadne zvukove zlepseni, oproti tomu ve tve vezi vestavenemu, neprinesl.
Jak uz jsem napsal, nasetri radeji nejprve tak neco kolem 240€ a potom si muzes byt jisty, ze ti tady spousta lidi bude schopno rozume poradit co dal.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Pioneer PL-335 mám, belt-drive, plný automat, již asi 18 let a bylo to velké zklamání. Made in Japan, vypadá napohled velmi dobře, jako dekorace zcela OK ale to je vše.
Jako začátečník bych zvolil starší Teslu (NC430, 450, 470...) Lenco L 435 je české chassis HC43 v dřevěném soklu. Nebo vyšší ligu Tesla Litovel MC400, MC600Q.
Všechny mají půlpalcovou (1/2´´) montáž přenosky de headshellu ramínka a tedy možnost použít většinu značkových výrobků ze zahraničí (Shure, Ortofon, Audio Technika, Nagaoka, Denon, Music Hall Tracer...). Pro hard & heavy se mimořádně hodí univerzální Ortofon OM B5 (případně její verze E-elyptický hrot, kvalitnější ale dražší). Základní přenoska je MM - moving magnet, lepší MC-moving coil, vyžaduje zesilovač s přepínačem PHONO MM/MC - má skoro každý průměrný výrobek mladší 30 let. Korekční předzesilovač (pre-amp RIAA) je nutný pokud zesilovač nemá speciál přípoj PHONO. Stavebnice ze 4 tranzistorů stojí pár stovek, konstrukce je max. jednoduchá a nevyžaduje nastavování.

Pi0neer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pi0neer »

Vďaka za názory :) Tak teda ešte radšej nejaké peniaze pošporím a pôjdem do nejakého lepšieho gramofónu. Pozeral som na internete tie, ktoré radil lechos a musím povedať, že ten Lenco L 435 v dreve vyzerá fakt dobre. Pri prezeraní som našiel ešte napr. Pioneer PL514, avšak tam sa mi tiež páčilo to, že to bol gramo v orechovom dreve, avšak iba ten prerobený kus, netuším či gramofón je kvalitný, a taktiež Lenco L 833 a L 90, tiež v približne rovnakých cenách ako ten 435, popr. Yamaha P-350... Neviem či sú kvalitné, ja sa len snažím vybrať čo najlepšie :)
Ale chcel by som sa opýtať, či je nejaká česká/slovenská stránka, kde by ponúkali takéto staršie gramofóny, či len hľadať inzeráty?? Pretože kúpiť ho z ebay či aukra asi nebude najlepší nápad :)

Pi0neer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pi0neer »

Vdaka, ta stranka vyzera dost dobre :) Hlavne sa mi tam pozdava ta prerobena Tesla NC440, len dufam ze mi ju niekto nevyfukne :D Inac este by som sa chcel opytat, vymenit tu prenosku to zvladne aj taky amater ako ja, alebo je to nejaka tazsia zalezitost? :D

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Je to jednoduchý - 2 šroubky a pak nastavit.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Ten gramec vypada velmi zachovale, dlouho bych s koupi opravdu nevahal, cena je absolutne O.K. *thumbs up*
A pokud nemas potrebne veci na justaz prenosky doma, tak bych hned priobjednal tu sablonku a mozna i vazku od Ortofonu. (200,- + 280,-Kc) ;)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Každá magnetodynamická MM přenoska má 2 montážní šroubky z nemagnetické oceli nebo hliníku a 4 piny (L, R a 2 x zem) nespleť to, nic se sice nestane ale kanály by pak hrály naopak. Hlavně při manipulaci neulomit ty plechové dutinky a tenoučké přívody vedoucí trubkou ramínka k přenosce, gramofon je dost starý a mohou být ztuhlé. Upozorňuji že Tesla NC440 je sice zvukově skvělý top-model ale nemá koncové vypínání motorku ani zvedák ramínka s přenoskou po dohrání desky. Modifikovaný a velice podobný NC450 již ano. Instalace přenosky vyžádá nutnost vyvážení vodorovné polohy ramínka posouváním závaží a nastavení svislé síly na hrot (přítlaku) v rozsahu 10-30mN (1-3g) podle doporučení výrobce,většinou vyhoví 15 mN (1.5g).

Odpovědět