Rady s oddělovacím trafem - určitě DIY
Re: Rady s oddělovacím trafem - určitě DIY
čaf.. no myslim si z vlastnej skusenosti ,ze oddelovacie trafo nieje podla mna dobra cesta... žerie to dynamiku a vzduch v nahravke ... su na to ine lieky ... a ked DYI ?... viem ti daco navrhnut.. realizacia ale je na tebe ...
voxar
můžeš prozradit návrh řešení, prosím?
díky.
zajímá mě to velice. sám totiž oddělovací trafo používám.
můžeš prozradit návrh řešení, prosím?
díky.
zajímá mě to velice. sám totiž oddělovací trafo používám.
podla mna ma oddelovacie trafo jen jednu funkciu ..oddelit jednosmernu zlozku ... na to sa da pouzit jednoduchy obvod ... boj s vf rusenim je ale komplikovanejsi a podla mna je niekedy menej viac do 5000czk sa urcite zmestis ... napis mi ake vykony chces odoberat ... ake komponenty z toho zivit... na vykonove,digitalne a cisto analogove pristroje treba trochu iny pristup
Můj známý hifiguruuu má tento názor.
(De facto podobný jak píše Voxar).
Běžné oddělovací trafo "jen" filtruje VF složku ze sítě .Problém je v tom, že běžná odd. trafa jen zkopírují "brambory" - mám na mysli sínusový signál a díky indukčnosti vlastního trafa potlačí jen VF složku v napětí.Ale to umí
i běžné levné filtry a čím jednodušší, tím rychlejší .Mnohdy se fígl dělá v tom, že se na odd trafu udělá na sekundáru pár závitů navíc, čímž se zvýší napětí a lajk pak žasne jak to hraje.. =hlasitěji .
(De facto podobný jak píše Voxar).
Běžné oddělovací trafo "jen" filtruje VF složku ze sítě .Problém je v tom, že běžná odd. trafa jen zkopírují "brambory" - mám na mysli sínusový signál a díky indukčnosti vlastního trafa potlačí jen VF složku v napětí.Ale to umí
i běžné levné filtry a čím jednodušší, tím rychlejší .Mnohdy se fígl dělá v tom, že se na odd trafu udělá na sekundáru pár závitů navíc, čímž se zvýší napětí a lajk pak žasne jak to hraje.. =hlasitěji .

voxar : souhlas odděl. trafo oddělí jednosměrnou složku, ale rád bych viděl ten tvůj jednoduchý obvod velice mě to zajímá ?
boxer : " Běžné oddělovací trafo "jen" filtruje VF složku ze sítě" asi jsi se přepsal co píšeš, tomu nerozumím!
boxer : " Běžné oddělovací trafo "jen" filtruje VF složku ze sítě" asi jsi se přepsal co píšeš, tomu nerozumím!
boxer sa myli.. vf ani nie primarne.. jednosmernu kazdopadne..co zabranuje toroidom bzuniet a vrcat .... a zabranuje aj ich zahrievaniu
Pipis - tohle bych určitě konzultoval z hlediska bezpečnosti s odborníky např. elektrika.cz, něco mi říká, že tohle není dobře. Použití více oddělovacích traf, navíc spotřebiče (v tomto případě hifi přístroje různých tříd I. i II. ) jsou spojeny mezi sebou přes signálové země...no nevím.
pipis
po té, co mi Renown kladl na srdce při použití oddělovacího trafa si myslím, že jsi "sebevrah"
po té, co mi Renown kladl na srdce při použití oddělovacího trafa si myslím, že jsi "sebevrah"

No nevím, nevím, právě že máš dětičky a milovanou manželku. Ono se nebude šahat do trafa, ale na přístroje.pipis píše:Při stavbě DIY oddělovacího trafa má výhodu konstrukce, která používá více menších traf místo trafa jednoho
velkého????
např . varianta 2x200VA+1x1000VA versus 1x1500VA
Použil bych třeba do jedné zásuvky výstup z 1500VA nebo do dvou pro koncák, popř. monobloky
a pak 2 zásuvky po 200VA pro CD a předzes.
PS : a tu fotku tam přilep jestli chceš
hey PIPIS... uz by trebalo opustit tu temu ohladom oddelovacich transformatorov.. jedina kombinacia ktora funguje je obrovsky trafak a maly odber..treba si uvedomit ,ze transformator ma velku vnutornu impedanciu .. dalsie neodskriepitelne je , ze diody usmernovacie vedu v podstate len 3-5 ms pocas jednej polperiody (tj.su otvorene) .. tam kde je impedancia a tecie pulzny prud v podstate(otvorenie a zatvorenie diod) bude modulovane aj vystupne napatie transformatora aj pre ine pristroje..a zvuk zacne tvrdnut a vsetko ide do PR****. prvotne zatemnenie zvuku ,ak sa prvykrat napoji system moze vies k zlemu vysvetlenie,ze je to zlepsenie... moja skusenost je, ze z toho sa clovek vylieci ,ak prepne späť na direct 230v ... rad prijmem na tuto temu polemiku
Ďalej...systemy postavene na principe - usmernit 230v a dalej rekonstruovat zaklade nejakeho oscilatora pomocou zosilovaca na 230v vystupnych znovu sa zvyknu zvukovo rozsypat pri vykonovyx spickach...prave v dosledku "pulznosti" tak isto ako ako pri odd.trafach vedie k vysledku len niekolkonasobne predimenzovanie celej sustavy(a to su uz dost velke peniaze) .. ako som napisal... diody vedu prud 3-5 ms/polperioda ... je to dost velka zataz na oddelovaci transformator , nakolko je tento dej pulzneho charakteru(100hz) s nerovnakou velkostou amplitudy (muzika nieje jednoliaty tok,ale ma dynamiku ) ... jedine minimalizovanie impedancie v pulznej povahe tohto deja vedie jedine k vysledku .. takze zhrnutie?... ukamenujte ma... mam napocuvane kazdy jeden system (pracky PS audio -500w-1000w -2000w... oddelovacie trafa 1600w- aj 5kw vinute na zakazku) a nepresvedcilo ma nic, ze je to lepsie ako jednoducha filtracia so zameranim na VF rusenie a odstranenie Jednosmernej zlozky ak brumia transformatory ... veci su niekedy lepsie jednoduchsie a je na VAS co je balast a co realne ..
Ďalej...systemy postavene na principe - usmernit 230v a dalej rekonstruovat zaklade nejakeho oscilatora pomocou zosilovaca na 230v vystupnych znovu sa zvyknu zvukovo rozsypat pri vykonovyx spickach...prave v dosledku "pulznosti" tak isto ako ako pri odd.trafach vedie k vysledku len niekolkonasobne predimenzovanie celej sustavy(a to su uz dost velke peniaze) .. ako som napisal... diody vedu prud 3-5 ms/polperioda ... je to dost velka zataz na oddelovaci transformator , nakolko je tento dej pulzneho charakteru(100hz) s nerovnakou velkostou amplitudy (muzika nieje jednoliaty tok,ale ma dynamiku ) ... jedine minimalizovanie impedancie v pulznej povahe tohto deja vedie jedine k vysledku .. takze zhrnutie?... ukamenujte ma... mam napocuvane kazdy jeden system (pracky PS audio -500w-1000w -2000w... oddelovacie trafa 1600w- aj 5kw vinute na zakazku) a nepresvedcilo ma nic, ze je to lepsie ako jednoducha filtracia so zameranim na VF rusenie a odstranenie Jednosmernej zlozky ak brumia transformatory ... veci su niekedy lepsie jednoduchsie a je na VAS co je balast a co realne ..
Souhlasím, než tyhle komplikace raději slušný VF filtr a kabely. Mě se osobně z asi 7 vzorků filtrů nejlépe osvědčil Supra.
Ano, i mě se osvědčuje můj vlastní jednoduchý filtr DIY - odstranění VF rušení a přepěťová ochrana. Do oddělovacího trafa jsem také zatím nešel.
Jen ty spešl průchodkový odrušovací kondenzátory asi půjdou špatně sehnat, pokud by si ho chtěl někdo zkusit postavit. Předpokládám, že v malém množství koupit nepůjdou.
Info o nich zde: http://www.es-ostrava.cz/index.php?page=prod_09&lang=cz
PDF datasheet: http://www.hifinazory.cz/obrazky/rowing/C120.pdf

Jen ty spešl průchodkový odrušovací kondenzátory asi půjdou špatně sehnat, pokud by si ho chtěl někdo zkusit postavit. Předpokládám, že v malém množství koupit nepůjdou.
Info o nich zde: http://www.es-ostrava.cz/index.php?page=prod_09&lang=cz
PDF datasheet: http://www.hifinazory.cz/obrazky/rowing/C120.pdf

Ale milí, mladí přátelé ....
Každý komponent, který máte doma, obsahuje síťové 50ti hertzové trafo. (Pokud jej neobsahuje a obsahuje spínaný zdroj, tak se nedá moc mluvit o HiFi.)
Běžně je poooooodstatně menší než takové oddělovací o kterém tu mluvíme. To Vám "nebrzdí" dynamiku ???
Mimochodem z toho slovního spojení "brzdění dynamiky", které patří do slovníku Martinova F-sportu, se mi zvedá žaludek
Každý komponent, který máte doma, obsahuje síťové 50ti hertzové trafo. (Pokud jej neobsahuje a obsahuje spínaný zdroj, tak se nedá moc mluvit o HiFi.)
Běžně je poooooodstatně menší než takové oddělovací o kterém tu mluvíme. To Vám "nebrzdí" dynamiku ???
Mimochodem z toho slovního spojení "brzdění dynamiky", které patří do slovníku Martinova F-sportu, se mi zvedá žaludek
Zásadní podmínka je aby oddělovací trafo bylo dostatečně dimenzované na potřebný odběr.
Slyšel jsem zesilovač, zapojený na síťový filtr s oddělovacím trafem, které nestíhalo...
Zvukový průser ale majitel si liboval, že to má teď analogový zvuk...
Slyšel jsem zesilovač, zapojený na síťový filtr s oddělovacím trafem, které nestíhalo...
Zvukový průser ale majitel si liboval, že to má teď analogový zvuk...