Raménko u gramofonu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

Raménko u gramofonu

Příspěvek od TAB »

Zdravím všechny milovníky vinulu a analogu. Potřeboval bych poradit jaká je montážní vzdálenost od středu talíře pro různé velikosti ramének u gramofonu.
Děkuji všem za pomoc.

Pavel Diok
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Raménko u gramofonu

Příspěvek od Pavel Diok »

Záleží na konkrétním modelu raménka, u každého je to přesně dané. Nelze paušalizovat pro 9" nebo 10" nebo 12". Každá značka to múže mít jinak. Důležité je znát efektivní vzdálenost, což je celková vzdálenost osy ložiska ramene po hrot přenosky a také tzv. přesah, což je vzdálenost od středu talíře po hrot přenosky. To musí být dodrženo. Každý výrobce ramen to přesně uvádí pro daný typ.
Hifi Studio Panský dvůr

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji za odpověd'. Pojem přesah a efektivní délku raménka znám a chápu. Jde mi o to, že pokud si budu chtít koupit nové rameno pro gramofon tak musím jej nainstalovat tak aby montážní vzdálenost=efektní vzdálenosti? Tedy od středu talíře ke středu ložiska raménka bych měl naměřit tu efektivní vzdálenost kterou výrobci uvádějí?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Obrázek

Z tohoto obrázku to jasně vyplývá.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Z toho obrázku je vidět, že někdo ptotractorem měří přesah a vzdálenost mezi ložiskem talíře a raménka. Já se jen pouze ptám:
Je tedy efektivní vzdálenost kterou někdo asi měří na tom obrázku a je udávaná výrobcem zároven montážní vzdáleností?? Děkuji všem za jasnou odpověd´

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Efektívní délka ramene mínus přesah bude montážní vzdálenosti ramene od středu talíře. Kdyby jsi namontoval rameno moc blízko nebo daleko, nedosáhl by jsi stanoveného přesahu.

http://www.hifipassion.com/stranky/gram ... rowing.pdf

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

tak tak,montazna vzdialenost je medzi spindlom a loziskom ramena. Efektivna dlzka ramena je od loziska ramena po "tip" prenosky...aspon dufam :)
Presah je vzdialenost spindl - tip prenosky

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Moc Vám děkuji. Mám ještě jednu prosbu. Potřebuji nastavit raménko s přenoskou. Je to 9''palcové raménko s efektivní hodnotou 230mm pro který má být přesah 18mm. Toto raménko nelze vytočit až ke středu talíře tak bych potřeboval někde najít apson prozatím správný papírový protraktor s kružnicí kde jsou vyznačené ty dva nulové body na moje raménko. Rowing tam má nastavení jen pro 10'' raménko..Předem děkuji *klanimse*

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

Podle Amatérského radia 11/1972 jsem si v té době vyrobil gramofon se stroboskopem,el.regulací a kupovaným raménkem Supraphon P1101.K tomuto ráménku jsou následující údaje výrobce:Montážní vzdálenost=OSA TALÍŘE po OSU RAMÉNKA=220 mm.Skutečná vzdálenost je od osy raménka po hrot (používám"Grado")=238 mm.Při hraní se doporučuje vodorovná poloha raménka a nebo max. sklon 30".jinak řečeno:Převýšení raménka u ložiska při hraní maximálně 2 mm.Dále tabulka pro antiskating podle síly na hrot....Původní ložisko jsem měl bronzové,kde se otáčí kalená oska talíře,posazená na kalené kuličce.Všechno v oleji.Časem jsem ale bronz nahradil tvrzeným "silonem"(je to nažloutlá hmota)...Také jsem složitě odstraňoval brumy:1.)Trafo nejdál od hrotu a celé uzavřené v kovu.2.)Stínící plech nad elektronikou.3.)Zemění trafa,motoru a všech kovových částí do jednoho bodu.atd.Dodnes je vše OK.

Odpovědět