Receiver Grundig - doba rozehrání FM.

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Receiver Grundig - doba rozehrání FM.

Příspěvek od Pesi »

Zdravím,
nedávno js vytáhl 40 let starý receiver Grundig R100.
Při připojení CD přehrávače funguje vše zvukove bez problémů ihned.
Při zapnutí rádia (FM) se děje to, že nejprve je signál ( zvuk ) zkreslený, po cca třech minutách se postupně zlepší k normálu ( zapnuto mono),.....Při ponechání stereo to trvá o mnoho déle, nicméně postupně se zlepšuje, nicméně není to ideální.
Má to zřejmě co dělat se zahříváním asi(?).
Ještě doplním, že ukazatel síly signálu je skoro na max při jednotlivých stanicích, když anténu( kus drátu) vytáhnu, ukazatel jde o poznání níže, tzn. si myslím, že slabým signálem to není ( i ze zkušenosti grundigum stačí kus drátu)....
Vím, že je to samozřejmě 40 let staré, sahat na všechny ty trimry v obvodu FM se mi nechce , ( manuál mám stažený), kondenzátory samozřejmě budou za zenitem.... Nicméně chová se rádio takto pokud už je třeba vyměnit mraky kondiku? .... Myslím s rostoucím časem( teplotou obvodu) postupné zlepšování zvuku?
Díky za nějaké názory/ rady....

mesky
Kontaktovat uživatele:

Re: Receiver Grundig - doba rozehrání FM.

Příspěvek od mesky »

Mohl by to být nějaký elektrolyt v obvodu stereodekoderu, schéma nemám, kdyžtak mi ho pinkni, bude tam nějakej integrac buď MC1310 nebo jiný.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Jo díky , to zvládnu, moc jich tam není elytu kolem dekodéru, u tuneru v7200 bude podobný problém. Dik

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

krom elytů může bejt na vině některá tepelně závislá součást aparátu, hlavně teda
trand, mírný ohřev pouzdra mikropájkou pomůže s identifikaci podezřelého místa
ale na VKV obvodech se moc nevyznám, CD plajer Technics s mechanikou Philips
(model 1991) hledá zaváděcí stopu 5-10 min po zahřátí na "provozní teplotu" pak
jede jak má

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Já právě VKV taky ne🙂 je tam toho moc ladiciho...vyměním ty kondiky a uvidime

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Vo vstupných vf obvodoch (VKV tuner) to nebude, tam radšej nešahať..Ak sa to líši medzi mono a stereo, tak to bude jednoznačne FM demodulátor na "konci" mf zosilňovača TCA420 alebo stereo dekodér TCA290A za ním... Podľa schémy sú tam dva podozrivé elyty, C1037 a C307. Ale môže to byť aj rozladené (detetor, dekodér), ak sa v tom niekto vrtal.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Děkuji, ne, nevrtal, před lety mi to hrálo normálně. Jak jsem psal, nejprve to dělá i mono, které se spraví do pár minut, tak taky nějaký kondik, kouknu na schéma, stereo trvá hodně dlouho a zlepšení ne úplně. Díky

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Měl bych ještě dotaz na pana Buntu, jelikož to vypadá, že má schéma, ale jen kdyby se nudil 🙂.
Receiver jsem rozebral, vyměnil dva kondenz, (jeden vámi uvedený, jeden jiný) poněvadž ještě nemám všechny co bych chtěl, chová se to zatím stejně, nicméně jsem přišel na jednu věc :
Když vytáhnu konektor 13c z desky předvoleb, tak je vše v pořádku .a kupodivu aniž by to funkčně cokoliv ovlivnilo😀....
......
Teď při psaní mě ovšem napadla jedna vec- mohlo by to být k AFC, což není životně důležité...dokonce jestli dobře vidim na ty blechy, tak je to poblíž napsané....jdu do zas hodit na stůl, a zkusím jestli funguje afc při vypojenem konektoru...v tom případě něco bude kolem toho- přepínač,kondik🙂

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Tak afc to není, to funguje, když si hraju s laděním. I při výtahlem konektoru. Tak to netuším co to je🙂. Budu si to muset vytisknout, takhle schéma v mobilu , z toho mi jde hlava kolem. A už to dnes házím do skříně🙂

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Myslím, že to ovláda nejaký umlčovač počas prepínania.. Ale aj tam je pár "podozrivých" elytov, ktoré sa zrejme po dlhej dobe potrebujú sformovať..Schému som našiel na webe..
https://elektrotanya.com/grundig_rpc100 ... nload.html
predvoľby
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet ... AS580.html

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Data sheet díky, schéma mam taky z tanyi. Elyty vyměním všude kolem.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Tady je krasavec se sundanym krytem čelního panelu
IMG_20210509_090903.jpg
IMG_20210509_091224.jpg

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Tak se k tomu ještě jednou vrátím: vyměnil jsem hodně elytu, v obvodech kolem sterea a předvoleb, změna žádná, dokonce ani jeden elektrolyt nebyl špatný ( esr, kapacita), takže kdoví jestli jsem je nenahradil horšími. No nic , nějakou dobu vydrží. .....ještě se potykam s mírným brumem při stereu, resp. Při zapnutí nejprve je krátkou dobu i u mona, během minuty už jen u sterea....
Ale to už je asi honění duchů. Při složitosti a stáří obvodů a vůbec všeho prodratovani a odstineni to už asi tak zůstane.. při použití jen NF části -zesilovač - brum zadny

Odpovědět