Reciever+CD přehrávač do 12k?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
ipetrk
Kontaktovat uživatele:

Reciever+CD přehrávač do 12k?

Příspěvek od ipetrk »

Ahoj,

chtěli bysme tátovi koupit novou "věž", protože stará SONY má nahráno cca 20 let... Rád bych se tedy zeptal na radu zkušenějších a hlavně naposlouchanějších hlav.

Představa je asi taková, že by to měla bejt značka, která má něco společnýho s hudbou (za mlada si postavil vlastní gramec, repro... za přenosku dal celou měsíční vejplatu atp.) koukal jsem tedy na ONKYO, DENON, YAMAHU. Z hlediska pokračování by nebylo špatný ani Sony (máme třípásmový regálový Sony repro a nahrazení připadá v úvahu až po čase - info o repro dole), ale tam jsem toho moc nenašel.

Samozřejmě se nebráníme ani jinejm značkám, ale fakt nevím, jak je na tom takovej Pioneer atp. Mimochodem, Technics už nevyrábí hifi komponenty (Panasonic to zavřel, nebo...)?
Koukal jsem i na Harmann-Kardon, ale u něj nějak nevím - designově ve mně nevzbuzuje důvěru :D

Co se vnitřností týká, chceme to jen na hudbu, nepotřebujeme aby to umělo číst BlueRay, DVD s filmama a atp. Čistě zvuk. Na video máme přehrávač (nebavím se o jeho kvalitě atp...). S obrovskou pravděpodobností budou zapojeny jen dva reproduktory, pokud by ale měl reciever podporu na vícekanál, není to na škodu, ale nevyžadujeme to.

Táta poslouchá hlavně klasiku, a občas si na tom pustí někdo jinej nějakej multižánr (4TET, Linkin Park, Green Day... cokoli Vás prostě napadne, snad s výjimkou Country, HipHopu, Techna atp...).

Moc rád si tedy poslechnu případná doporučení atp., těch 12k je orientačních. Pokud je nějaká fajn sada za 10k, je to super, stejně, pokud někdo doporučíte něco "úžasnýho" za 14k, tak se to taky zvládne.
Cena je taková jaká je, protože to budeme kupovat s bráchou, oba studujeme a na víc prostě nemáme.

Díky moc za Vaše rady!SS-A502

Info o reprácích - Model SS-A502; Impedance 6Ohm; Power handling capacity - music 120W
Obrázek

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Re: Reciever+CD přehrávač do 12k?

Příspěvek od Piskot »

Za 12k si asi moc nepolepšíte. Vaše sestava Sony v době kdy jse jí kupovali stála určitě více, tudíž za 12k se asi se zvukem příliš nic nezlepší. Když už alespoň nějaký posun, zvolil bych zesilovač od Cambridge Audio. Buď čisté stereo nebo některý ze stere receiveru např. "Sonata - mini" a později dokoupil lepší repruduktory a CD přehrávač. Kupovat nyní komplet receiver + CD za cenu 12k jsou v tomto případě vyhozené peníze. Ještě se to dá obejít bazarovým zbožím, ale do toho asi jít nechcete (z druhé ruky se i za 12k da pořídit solidní zesilovač nebo receiver). Na vylepšení zvuku za cenu 12k zapmeňte na značky jako Onkyo, Denon, Sony nebo Yamaha. Alespoň taková je má osobní zkušenost a to ne jednou. Pokud chcete používat i gramofon, nezapomeňte že současné zesilovače většinou nemají předzesilovač pro gramofon, pouze některé modely. Tudíž by bylonutné koupit samostatný předzesilovač pro gramofon.

Kokin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kokin »

K tomu co píše Piskot se musím připojit, jediná možnost je zboží z bazaru. A lepší než receiver bude určitě zesilovač, a k tomu tuner zvlášt. Na nové věci v této ceně zapomente, všechno komerční, neposlouchatelné krámy. Na nové by to chtělo minimálně 20k, a to by byly základní modely trošku obstojných značek. Ze značek co jsi uvedl mě napadá leda tak Denon řada 700, ale není to bůhví co, a nejsem schopen posoudit, jestli byste si nějak pomohli. Pokud se bojíte nákupu z druhé ruky, tak můžete vzít nový CD přehrávač za 10k, a k tomu najít nějaký zesilovač na bazaru. Za 4 tisíce je nabídka velice bohatá o celkem zajímavé kousky. Ale radil bych, ještě pár tisíc došetřit, nezapomente taky na kabeláž.

ipetrk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ipetrk »

Tak teď jste mě zmátli :D

Celý to nastartovalo tak, že moje přítelkyně dostala k vánocům komponentní mikrosystém Yamaha MCR-640 (http://www.yamaha-hifi.cz/detail.asp?sk ... 02|210419)). A ten zvuk se naprosto nedá s naší Sony porovnat. Nejsem absolutně žádnej hifista - nejlepší audio věc co mám jsou sluchátka Jays S-jays za 2200,- takže Vám nechci tvrdit jak skvěle Yamaha hraje, ale každopádně jsem schopen říct, že hraje mnohem dynamičtěji, než naše stará Sonka. Hutný basy, který jsou přesnější než na Sony, čistý vejšky atp. Mám prostě pocit, že Sony je taková zahuhlaná.
Proto jsme začali uvažovat o nové věži, o které jsme doufali, že bude hrát mnohem lépe (kupní cena zmiňované Yamahy byla i s reprem cca 15k). Zítra sem přidám specifikaci starý Sony, nejsem teď doma.
Čím by tedy mohl být zvukový rozdíl způsoben? Pokusím se tedy nejdřív vyměnit kabely, protože fakt je, že do repro vedou staré šedivé kabely ála zvonkovej drát a propojovací kabely jsou tenký cinche, co se dnes prodávaj tak za 70Kč.

Jinak díky moc za reakce a za rady!

Kokin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kokin »

Já kdysi před 20ti lety taky začínal s minisystémem Sony, a zvuk na tu kategorii byl úplně super, pro porovnání zvuku s něčím lepším ti doporučuji návštěvu hi-fi studia a poslech nějakého systému v cenové kategorii +- 50k i s repro, (levnější sestavu asi nenajdeš), aby sis udělal obrázek o čem je vlastně řeč. Co se týká rozdílu ve zvuku vašich minivěží, tak to můžou dělat třeba kvalitnější repráky. Zkus zapojit repro z té Yamahy na tu vaši Sony a naopak.Pokud bys koupil kvalitnější komponenty, koupě nových repro se stejně nevyhneš.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

To je těžká věc. Na klasiku posluchač ocení zlepšení, ta muzika na to z podstaty má. Ale naprostá většina lidí zde na fóru řeší systémy úplně jiné cenové kategorie, protože tahle skupina je často zoufalé hledání nenalezitelného. Snaž se vyhnout vícekanálovému receiveru, zvukově to bude jen dobře.
Rozhodně bych nezatracoval tyhle mikrosystémy alá Yamaha. Sám mám doma jeden postarší Philips MZ-33 a hraje fakt moc dobře a to mám s čím srovnávat. I ta Yamaha může hrát líp nebo tak aspoň může na první poslech působit. Popisuješ dynamický zvuk, což může od nehifisty znamenat zaujetí zvukovým projevem, který při delším poslechu může rušit a unavovat. Něco jako když vypneš ekvalizér a ono to chvíli působí neslaně nemastně. Do 15 je na trhu mikrosystém od Denonu, Yamahy i Teac, Onkyo, Marantz a osobně bych dopředu nezatracoval nejvyšší modely od Philips. V ceně jsou i malé reproduktory, větší by to výkonově stejně nemuselo zvládnout. A pozor, to neznamená, že to nebude hrát, ale nebude tam kontrola basů a může to být nepříjemné (agresivní). Jen každý z nich může být dobrý i zlý a naslepo to nikdo neřekne. A zda to bude lepší než váš Sony a bude to tak cítit i otec (zvyk dělá hodně) to tuplem ne.
Na druhou stranu najdeš sestavy základních hifi komponent od zmíněného Cambridge, dále zde nebo zde, což už je trochu hifi i za těch 15-20. Můžeš se ještě poohlédnout po NAD, kde se taky dostaneš na zmíněnou cenu a ta firma vyrostla na kvalitním levném hifi. Asi nic nebude žádný zázrak, hlídal bych si výkon zesilovače - sinus nebo RMS. O možnostech zvládnout výkyvy impedance repro může napovědět rozdíl výkonu při 4 a 8 ohmech (teoreticky dvojnásobek na 4 ohm u pevného zesilovače - v této kategorii nemyslitelné). V této ceně bych se určitě držel kombinace elektroniky od stejného výrobce, v lepším případě budou sladěné vstupní a výstupní impedance, mohl by stejný zvukový záměr (to bych ale musel věřit, že dnes tohle navrhnuje někdo, kdo sleduje zvukové cíle). Pokud k tomu budeš brát bedny, tak např. v té Melisse i věřím tomu, že párují věci, které k sobě patří. Nevím, jak moc to jde v této cenové, ale snad jo.
Byla tu zmínka o kabelech, ale v této cenové bych si jen hlídal, že to nebudou úplné tkaničky od bot a k reproduktoru nepovede vlasec v gumové izolaci. Takové kabely k tomu možná budou přibaleny, takže bych to vyměnil za základní model nějaké hifi firmy nebo klidně Monacor. Jakékoliv lepší kabely posunou cenu nahoru a to u takovéto cenové nebude mít hlavní význam. Reprokabel zase nějakou "hifi" dvoulinku splétaných vodičův průhledné izolaci jako základ, aby to mělo rozumný průřez např. 4mm2.
Co bych ti doporučil je, aby ses podíval do nějakého místního hifi studia. Nenapsal jsi odkud jsi. Dvě z těch sestav jsou z brněnského studia Melissa, kde ti jsou určitě schopní něco doporučit. V případě zájmu ti i ukáží, co umí dražší kousky, takže můžeš sám zvážit co a jak. Ale do toho bych se nepouštěl, máte limit a pokud otec není nadšený hifista a bude se vám zdát, že to hraje dobře, víc bych to neřešil. U téhle ceny sestavy je rozhodující i doprava, což musíš zvážit sám.
Ještě poznámka na závěr. Jak už bylo zmíněno, z druhé ruky by se dalo pořídit něco zajímavějšího. Bohužel musíš vědět, po čem jdeš, často je třeba nakoupit např. z eBay ze zahraničí, musíš sám odhadnout riziko možného poškození... prostě o tom musíš něco vědět. Taky je někdy těžké sehnat najednou stejnou řadu zesilovače (receiveru) a přehrávače. Stejně tak u těch kabelů bych ti zase napsal, že si máš koupit RG62 a Neutrik konektory a bude to hodně muziky za málo peněz. Pájení je u toho jednoduché, ale zas musíš aspoň trochu vědět jak na to. Takže jsem zmínil jen věci, které ti někdo naservíruje přímo pod nos.
Tak hodně štěstí. A není to už nejmíň peněz, takže pokud má váš tata i nějaké jiné zájmy, které nejsou takovou sázkou do loterie...?

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Agavel.Obdiv.Je skvělé,že někdo takto dokáže pomoci. *thumbs up*

Odpovědět