Renovace wood case

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
JaraMax
Kontaktovat uživatele:

Renovace wood case

Příspěvek od JaraMax »

Přeji hezký den,
chtěl jsem se dotázat, zda nemáte někdo zkušenosti s renovací a ošetřením wood case (dřevěných částí) na vintage komponentech ze 70 -80 let (asi překliška). Zajímalo by mě, zda je možné mírné nedostatky odřeninky a mírné škárance nějak vylepšit, popř, zda někdo nevyrábí na zakázku. Díky za podněty.

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Renovace wood case

Příspěvek od samoT »

Ahoj,
tohle taky řeším. Můj zesilovač má drobné oděrky. Přemýšlel jsem, že bych to někdě nechal znova odýhovat, nic jinýho mě nenapadlo.

Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

Věřím,že to zvládne každý sám.V kutilských časopisech a nebo na netu je postupů poměrně dost.Tuhletu NC sem dělal na balkoně a kuchynském stole :)

Obrázek

JaraMax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JaraMax »

No fakt vypadá zajímavě. Myslíš, že by nešlo to překlišku a nalepené lišty na řezech jemně přebrousit a poté tenkou vrstnou přelakovat? Rád bych ponechal dobový kabátek. Jinak na netu jsem toho tedy moc nenašel. Asi špatně hledám.

Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

Na drobné škrábance nebo poškození stačí zaretušovat třeba voskovou tyčinkou v barvě dýhy.Pokud to nestačí,tak zbrousit a vytmelit,nebo nahradit kouskem nové dýhy.Problém může být promaštěný povrch-používáním leštěnky,Pronto,Diava atd.Pak je to docela problém následně přelakovat...

JaraMax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JaraMax »

Zatím co jsem našel tož pouze toto:
http://hifi.duoduo.cz/viewtopic.php?f=2&t=21
Jinak tedy myslíš, že obecně je lepší raději nepožívat na ošetření dobrých dřevěných částí leštěnku?

Mamut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mamut »

Samozřejmě,že můžeš...teda pokud to pak nebudeš chtít znova lakovat.Zkus si někde něco stříknout nebo natřít barvu-lak na mastný podklad a uvidíš co s toho bude :)

Koukej spíš po renovaci starého nábytku...nemusí to být jenom hifi

JaraMax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JaraMax »

Jak jsem hledal renovaci staršího nábytku, narazil jsem na renovaci starších TV, kde je psáno, že někdo používá i toto
http://www.zeleneudoli.cz/hg-restaurato ... a/d-55976/
Nemáte někdo zkušenosti s tímto přípravkem?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Vybrousit jemným smirkem a potom olej na nábytek. Například Ikea. Nebo olejovosk na dřevěné podlahy. Například firma Tannoy ořechovou dýhu své řady Prestige taky ošetřuje olejovým voskem. Dokonce ho k novým bednám přibaluje.

JaraMax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JaraMax »

Nevím jestli tomu olejíčku nebude vadit, že to je nějak asi ošetřený již z výroby, asi lakem?

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

Podle mého názoru a zkušenosti s restaurováním dřevěných "bedýnek" se přikláním k názoru, že je třeba si dát pozor na všechny ty možné a dříve používané leštící a ošetřující přípravky.
Při přebrušování si dávat pozor na to abych se "nepodbrousil" pod okrasnou vrchní dýhu. Tato vrstva není nijak silná cca0,5mm a někdy i méně - jako u mého Revoxu A77. Dříve se pro takovéto dýhy používal výraz -mikrodýha. V místě drobného škrábance může být starý lak poškozený a potom v tomto místě povrch jinak saje a po novém nalakování se může rýha opět zvýraznit.
Ja si to pokud si nejsem jist odzkouším přetřením vodou. Výsledek je velmi podobný tomu jak si povrch nasaje finální lak.
Pokud však je někdo maxmalista (jako mamut - moc pěkné) pak nic jiného než nová dýha nepomůže (poškozené rohy už nic jiného nespraví).
Jako vrchní lak obvykle používám tvrdý sametově matný polyuretanový lak U1011. Jenže přímo agrasivně smrdí a celý panelák o vás ví, že lakujete.
Včera jsem ale odzkoušel starý dobrý šelak a jsem přímo nadšený jaký krásný, sametový a výrazný retropovrch se mi na case A77mičky objevil.
Zatím neumím vložit foto (A77mičky) jsem tu úplný novic. Tak snad příště.

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pininfarino »

kumbu píše:Pokud však je někdo maxmalista (jako mamut - moc pěkné) pak nic jiného než nová dýha nepomůže (poškozené rohy už nic jiného nespraví).
Niekde v pivnici by som mal mať nepoužité dyhy - mahagónové. Rozmery nejakých 50x30cm.. Sú nevyužité, ešte z čias, kedy sme si sami zhotovovali hudobné zariadenia...
Ak by mal niekto záujem, treba mi dať avízo, pozriem sa na to bližšie. Dyhy dám bezplatne, odvoz si bude musieť záujemca zabezpečiť.... :idea:

Odpovědět