Reproduktory a hluk za nimi
Reproduktory a hluk za nimi
Ahoj, obracím se na vás s prosbou o radu. Přestěhoval jsem se do nového bytu (novostavba 2004) a řeším, kam umístit audiosestavu. Problém je, že jsem zjistil, že sousedé mají ložnici s malým dítětem hned za jednou zdí mého obýváku. A to dítě asi nebude z mého sterea nadšené. Mám reproduktory Canton GLE 407 s bassreflexem vpředu a řeším, jak je umístit nejohleduplněji - chci se proto poradit. Co bude více slyšet vedle? Když je dám přímo k té přiléhající zdi zádí ke zdi, a nebo ke protilehlé zdi, avšak repro otočené čelem směrem k sousedům. Varianta umístění bokem k té zdi nepřipadá z prostorových důvodů k úvahu. Vlastně mi jde o to, jestli je důležitější, aby repro bylo od té zdi dále, nebo aby směřovalo (i bassreflexy) opačným směrem. Děkuji za rady...
Re: Reproduktory a hluk za nimi
Řekl bych, že to bude téměř jedno. Doporučuji si ze své strany odhlučnit stěnu, třeba tak spojíš příjemné s užitečným a bude to mít i příznivý vliv na akustiku pokoje.
Je to přesně tak. Nejlepší variantou je udělat tzv. akustickou předstěnu z Tvé strany společné zdi...Nutno podotknout, že 100% izolovat se to ale nepovede, hluk se bude šířit stropem, vedlejšími stenami, podlahou a část zvuku projde i tou izolovanou stěnou.
Ale není nad to, mít takto ohleduplného souseda, takovýho bych si přál i já...
Ale není nad to, mít takto ohleduplného souseda, takovýho bych si přál i já...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Poborak:
A to, že k sousedům proniká zvuk tvý sestavy víš nebo to předpokládáš? Já bydlím v paneláku, ale kolaudovaným v r. 1991 a je fakt, že z pohledu akustickýho oddělení jednotlivých bytů je to nejlíp udělanej panelák, ve kterým jsem byl. A aby zvuk prošel skrz nosnou zeď mezi bytama, tak to to musím solit opravdu hodně nahlas...
Pokud je tvoje stěna víc průzvučná, nalepil bych na ni po celý ploše tlustou gumovou podložku, co se dává jako izolace na podlahy, klidně ve víc vrstvách. Proti hluku pomůže nejlíp těžkej nerezonující materiál, což ta guma splňuje celkem dobře. Dá se na ní dát normálně omítka zpevněná perlinkou.
A to, že k sousedům proniká zvuk tvý sestavy víš nebo to předpokládáš? Já bydlím v paneláku, ale kolaudovaným v r. 1991 a je fakt, že z pohledu akustickýho oddělení jednotlivých bytů je to nejlíp udělanej panelák, ve kterým jsem byl. A aby zvuk prošel skrz nosnou zeď mezi bytama, tak to to musím solit opravdu hodně nahlas...
Pokud je tvoje stěna víc průzvučná, nalepil bych na ni po celý ploše tlustou gumovou podložku, co se dává jako izolace na podlahy, klidně ve víc vrstvách. Proti hluku pomůže nejlíp těžkej nerezonující materiál, což ta guma splňuje celkem dobře. Dá se na ní dát normálně omítka zpevněná perlinkou.
Souhlasím se členy Rado and lubin. Nejlépe předstěna - tak např. sádrokarton (tzv.modré ticho) ve dvojité vrstvě udělá své ,nutno dodržet správný technol.postup tj.montáž s mezerou na cd profily ,izolace mezery vatou s dobrou pohltivostí + pružné uložení u podlahy a stropu atd. Výsledkem bude-po vymalování normálně vypadající zeď. I tak je to ale jen polovičaté řešení ,které navíc zabere část obvykle už tak nevelkého prostoru. Problém je ,že ti stále zbývají další sousedé ´´minimálně´´ nad ,nebo pod tebou v (horším případě obojí)
* , takže ti moc nezávidím ,pokud máš ale´´kliku´´a bydlíš třeba v posledním nejvyšším fochu tj. na sebou jen zdviž a pod sebou tři koberce + hluchou sousedku . nebo velkou cimru s místem na nějaké upravy tak potom jo.
Stějně bych však hledal repra s vynikající mikrodynamikou na tichý poslech ,neb ten hlasitý mezi 4-mi vlastně 6-ti beton. stěnami není dobrý. Je to má vlastní zkušenost a fakt na tento způsob bydlení a zároveň konec svého hi-fi nerad vzpomínám
,záleží ale i na způsobu jakým posloucháš ,já to sem-tam rád okotlím a decentní poslech neer field pidibudek mi neinteresuje ,tož jsem měl pech.
* ( je zcela lhostejno o jaký panelák jde ,protože STROPNÍ panely bývaly pokud si ze staveb pamatuji jediného tipu tj. i vzhledem ke hmotnosti duté bez výplně s velkými po celé délce válcovitými otvory ,navíc měly ´´schválně´´ opravdu slabou stěnu která se po pokládce snadno prorazí,či provvrtá- k vyvedení kabeláže stropního osvětlení ,které bývalo těmito otvory obvykle taženo). Přidaný beton.potěr 2až 4 cm to samozřejmě už nevytrhnul.