Rozdíl u audio převodníků

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Donic
Kontaktovat uživatele:

Rozdíl u audio převodníků

Příspěvek od Donic »

Chtěl bych se zeptat, zda se v praxi pozná při přehrávání písniček např. ve formátu mp3 či FLAC přes zesilovač+repro rozdíl mezi audio převodníkem 192 Khz / 24-bit a 96 Khz / 24-bit (tedy poloviční hodnota Khz). Tyto hodnoty audio převodníků jsem měl u dvou multimediálních center (Dune a TVIX)...Dále jsem měl např. u CD přehrávače D/A převodník Wolfson 176 kHz/ 24-bitů, což by znamenalo že byl lepší než u TVIX a zase horší než u Dune? Ale zajímá mě, zda opravdu při praktickém poslechu nějak poznám ten rozdíl...anebo je třeba 96 Khz / 24-bit dostačující...Díky

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl u audio převodníků

Příspěvek od Guliver »

Otázka ktorú si položil je na dosť širokú odpoveď, ale pokúsim sa byť stručný: V prvom rade: ak počúvaš stratové formáty ako napr. mp3 tak tam je to jedno. Situácia sa mení ak ti ide o kvalitné bezstratové formáty ako flac, aif. Tu treba rozlišovať v akom rozlíšení je samotný formát, pričom platí že by mal byť prehrávaný tzv. natívne t.j. prevodník by mal umožniť prehrávať v rozlíšení danej nahrávky. Napr. 44 kHz /16 b, 88 kHz/24 b,..., 192 kHz/24b. Nie každý prevodník to dokáže a preto dochádza k prepočítavaniu na požadované rozlíšenie čo môže byť vnímané ako menej kvalitné. Čo sa týka maximálneho rozlíšenia - tu by som sa orientoval len podla toho aké maximálne rozlíšenie majú moje nahrávky. A ešte poznámka: v prevodníkoch neznamená čím vyšia frekvencia - tým lepší prevodník! Ani typ čipu ešte nie je zárukou najkvalitnejšieho zvuku. Rozhoduje skôr implementácia, firmware a spôsob komunikácie s "dodávateľom" hudobného signálu alebo dát.

Odpovědět