Ahoj všem, asi mě budete mít za úplného blbce, ale nedá mi to se nezeptat.
Zdálo se mi, že v mé místnosti hraje trochu výrazněji levý kanál (hlavně nižší frekvence), než ten pravý, takže jsem udělal úplně nejjednodušší věc, která mi napadla, vzal jsem multimetr, nastavil jej na měření odporu do 200ohm rozsahu, připojil jej mezi plusovou svorku reproduktoru a plusový banánek a měřil. Měřil jsem tak, že nehrála žádná hudba, nechal jsem zesilovač na cca 1/10 výkonu, takže teoreticky jen nějaký zesilovaný šum ze vstupu. Na levém kanálu jsem naměřil 4.5-4.6ohmů a na pravém 8.1-8.2ohmů. Nedalo mi to, tak jsem vzal jiný kabel (jen jeden) a změřil jím zvlášť jeden kanál na obou reproduktorech a zvlášť druhý kanál na obou reproduktorech (abych vyloučil kabel jako takový a reproduktory) a výsledky v podstatě totožné. Jak je možné, že nejsou výsledky na obou kanálech totožné, nebo alespoň velmi podobné? Co jsem tím vlastně změřil? (odpor vodiče + samotného reproduktoru při daném reprodukovaném "šumu"?)
Jinak reproduktory jsou Wharfedale Evo 4.2, což by měly být 4ohm (8ohm compatible) reproduktory, zesilovač Denon PMA600-NE.
Snad mi tu neukamenujete, děkuji za odpovědi
Rozdílný odpor na levém a pravém kanálu
Re: Rozdílný odpor na levém a pravém kanálu
to si zapajal na vystup zosilnovaca (+) a vstup do bedne (+) pricom si mal medzi tym (+) vystupom zosilnovaca a (+) vstupom na repraku zapojeny kabel ano? To iste si zopakoval na druhej bedni?
Přesně tak. Mínus byl normálně ze zesilovače daného kanálu do reproduktoru. Jen mezi plus byl vložen multimetr. Výsledkem byly rozdílné hodnoty pro levý a pravý kanál (vždy jsem levý i pravý kanál testoval na obou bednách). Použil jsem na měření obou kanálů totožný vodič.
DC ofset zosilňovača.. Pri meraní odporu sa meria napätie (úbytok) na meranom odpore vyvolaný vnúteným prúdom z ohmetra. A pretože žiadny zosilňovač nemá nulové jednosmerné napätia na výstupe, meral si spolu s odporom aj toto napätie. To meranie je hlúposť. Odmeraj odpor reproboxu odpojeného od zosilňovača a potom odmeraj jednosmerné napätie na výstupe zapnutého zosilňovača bez signálu. A uvidíš čo si "meral".Co jsem tím vlastně změřil?
Rozdiel hlasitosti na basoch je na 99% vplyvom akustiky miestnposti. Prehoď reproboxy, kanály zosilňovača, stále to bude na rovnakej strane..
tak, tak...přehoď boxy, levý za pravý a porovnej situaci
silnější levý je běžný jev, zejména u starších nahrávek uměle upravených na "stereo" (Beatles, Stones...) objektivní směrodatný výsledek testu dá leda mono deska nebo mono signál z tuneru apod.
PS. princip Tvého měření jsem nepochopil
silnější levý je běžný jev, zejména u starších nahrávek uměle upravených na "stereo" (Beatles, Stones...) objektivní směrodatný výsledek testu dá leda mono deska nebo mono signál z tuneru apod.
PS. princip Tvého měření jsem nepochopil
Na obou podobný odpor, kolem 4.2ohm (po stabilizaci).
Měl jsem puštěný 20Hz test na cca 1/20 hlasitosti a na obou kanálech jsem naměřil podobné hodnoty stejnosměrného napětí (rychle se měnící - cca 0.7 až 2.4 V. Po přepnutí na AC ukazoval multimetr cca 1.2V, což je předpokládám střední hodnota díky 20Hz testu.
Je to tak, včera jsem to ještě vyzkoušel, protože mi to přišlo snadné. Levý reproduktor mám totiž cca 70cm od zadní zdi a 50cm od pravého boku (směr pohledu od konektorů k reproduktorům - čili od zadní zdi do místnosti). Pravý reproduktor je na tom hůře. Je stejně daleko od zadní zdi, ale cca 1.2m od levého boku. a v tom prostoru 1.2m je ještě 80cm průchod. Tohle budu muset vyřešit jinak - přemístěním.
Jojo, potvrdilo se, že rozdíl 0.
Chtěl jsem v podstatě změřit, jestli levý i pravý kanál ze zesilovače jsou odporově totožný, jestli není zařízení poškozené (původní úvaha, proč pravý kanál zní "chuději", než levý). A pak jsem naměřil ty hodnoty, které jsem čekal, že budou totožné a nebyly (dvojnásobný rozdíl), takže mi to trochu vyděsilo.