servis HiFi
servis HiFi
Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit nějaký šikovný HiFi servis nejlépe na jižní Moravě. Během let se mi nastřádalo několik drobných závad na komponentech a rád bych je nechal opravit. Konkrétně u předzesilovače mi chrastí potenciometr a šuplík CD přehrávače se občas otevírá a občas ne. Leckdo by se na to asi podíval doma sám (ten potenciometr bude možná stačit jen promáznout) ale já bych to raději svěřil do péče někomu opravdu zkušenému. Máte někdo pozitivní zkušenost s jednotlivcem případně firmou, která by se podobnými věcmi zabývala? Nejlépe na jižní Moravě ale není nezbytně podmínkou. Myslím že tato informace by se mohla hodit nejen mně. Předem děkuji za tipy.
potřeboval bych poradit nějaký šikovný HiFi servis nejlépe na jižní Moravě. Během let se mi nastřádalo několik drobných závad na komponentech a rád bych je nechal opravit. Konkrétně u předzesilovače mi chrastí potenciometr a šuplík CD přehrávače se občas otevírá a občas ne. Leckdo by se na to asi podíval doma sám (ten potenciometr bude možná stačit jen promáznout) ale já bych to raději svěřil do péče někomu opravdu zkušenému. Máte někdo pozitivní zkušenost s jednotlivcem případně firmou, která by se podobnými věcmi zabývala? Nejlépe na jižní Moravě ale není nezbytně podmínkou. Myslím že tato informace by se mohla hodit nejen mně. Předem děkuji za tipy.
Re: servis HiFi
To spraví každý opravář elektroniky. U CD může být jen starý řemínek. Pokud je zesilovač kvalitnější, tak si jenom ohlídej, aby nevyměnil potenciometr za nějaký šmejd.
petrp : Zkus ti nahodit na Audioweb.cz .. To je čistě konstr. fórum a jistě tam pro tu vcelku jednoduchou opravu/údržbu někoho najdeš popř. dostaneš alespoň informaci, na koho se obrátit.. Evtl. to lze nanést i na Slovanet.sk ...
Ahoj pokud by jsi nikoho nenašel na Moravě můžeš se na mě obrátit. Tyto služby také provádím. Prostříknutí potenciometru kontaktolem a podobně je dočasné řešení a časem je to pak ještě horší. Lepší je potenciometr vyměnit... Řemínek tam asi nebude. To jezdí na kolejničkách..
Řemínek tam asi nebude. To jezdí na kolejničkách
Drtivá většina cd mechanik používá řemínek mezi motorkem a převodovkou šuplíku na CD.Řemínek už bude unavený,je ho třeba třeba vyměnit,taky zkontrolovat a vyčistit přepínač,který určuje vypínání krajních poloh šuplíku.
Co se týká potenciometru,osvědčilo se mi propláchnutí isopropylem a následně promazání nějakým přípravkem na kontakty.Osobně se mi osvědčila směs kontaktní vazelíny rozpuštěná v IPA.Taky červená Diava byla ok,ale už se neprodává
Pokud je odporová dráha vydřená,tak pomůže už jen výměna.

Drtivá většina cd mechanik používá řemínek mezi motorkem a převodovkou šuplíku na CD.Řemínek už bude unavený,je ho třeba třeba vyměnit,taky zkontrolovat a vyčistit přepínač,který určuje vypínání krajních poloh šuplíku.
Co se týká potenciometru,osvědčilo se mi propláchnutí isopropylem a následně promazání nějakým přípravkem na kontakty.Osobně se mi osvědčila směs kontaktní vazelíny rozpuštěná v IPA.Taky červená Diava byla ok,ale už se neprodává

Pokud je odporová dráha vydřená,tak pomůže už jen výměna.
Woofer: Diavu jsem minulý rok kupoval a myslím, že se dá ještě koupit....
já mám zkušenost, že většinou mechanika přeskočí o zub podle toho jak se k tomu majitel choval..
Takové ty přípravky jako kontaktol nemám rád, protože svojí agresivitou nahlodají dráhu potenciometru a časem je to horší. Nehledě na to, že promazávat a rozebírat je časově náročnější a dražší a vyplatí se u potencimetrů které se nedají sehnat nebo jsou drahé jinak je lepší prostě koupit nový.
já mám zkušenost, že většinou mechanika přeskočí o zub podle toho jak se k tomu majitel choval..
Takové ty přípravky jako kontaktol nemám rád, protože svojí agresivitou nahlodají dráhu potenciometru a časem je to horší. Nehledě na to, že promazávat a rozebírat je časově náročnější a dražší a vyplatí se u potencimetrů které se nedají sehnat nebo jsou drahé jinak je lepší prostě koupit nový.
Na čištění potenciometru používám již poměrně dlouho k plné spokojenosti tento přípravek http://www.gme.cz/chemicke-pripravky-pr ... 027/#popis .. Následně na promazání aplikuji trochu KONTOXu 10 a je tak cca na rok až dva klid.. Nejlepší je ovšem výměna za nějaký kvalitnější (ALPS apod..), v tom má TAB pravdu..
jen doplním - předzesilovač je Yamaha C-80 a cd přehrávač Sony CDP-X7ESD. ALPS v předzesilovači je podle infa z netu v nějakém pouzdře, takže v úvahu připadá asi jen výměna. To praskání není nijak extrémní, ale uvažoval jsem, že bych oba komponenty nabídl k prodeji a tak bych chtěl, aby byly před tím v perfektním stavu...
To petr: Všechny Alps potenciometry (kromě základních do mixážních pultů) jsou zapouzdřené. Některé se dají ale rozdělat (mají šroubky). Já mám phono/linkový preamp Yamahu C-4 a tam je čtyř dráhový potenciometr Alps v nerozebiratelném pouzdře. Naštěstí funguje jak švýcarské hodinky. Pokud tam máš ale něco podobného i ty tak to nebude tak lehké sehnat...
U nerozebiratelných ,zalitých přepínačů a potenciometrů jsem řešil čištění provrtáním pláště 0,7 mm a pak injekční stříkačkou už nebyl problém čistit či mazat.