Síťový přehrávač digitální hudby

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Síťový přehrávač digitální hudby

Příspěvek od samoT »

Ahoj všem,
chci si pořídit mojí první stereo sestavu. O reprácích a zesilovači už nějakou představu mám, ale nejsem si jistý zdrojem hudby.

Hodně mě zaujali síťové audio systémy typu Sonos, Logitech Squeezebox atd... Bohužel praktickou zkušenost s nimi nemám a nikde mi je asi nepustí, nebo nepůjčí na vyzkoušení. Čili má otázka zní, jak tyto systémy zahrají? Vyrovnají se CD přehrávači za cca 15 tisíc? Popřípadě znáte jiný podobný systém za podobnou cenu?

Set Sonos ZP90 + dálkový ovladač CR200
Logitech Squeezebox Touch

Do CD přehrávače jít nechci, a to z několika důvodů:
- Skoro veškerá má sbírka nových CD je v příšerný kvalitě. Zkoušel jsem to řešit koupí starších kousků z bazaru, které by nemuseli být zprasené remasteringem. Bohužel, ačkoliv CD bylo nepoškozené, nehrálo.
- Líbí se mi jednoduchost těchto systémů, kdy mám celou sbírku hudby hned po ruce, pár liků a už to hraje.
- Časem plánuji koupi gramofonu a rozšíření mojí malé sbírky LP, takže místo na vystavení CD nebude. :)

Předem díky za rady.

Robin
Kontaktovat uživatele:

Re: Síťový přehrávač digitální hudby

Příspěvek od Robin »

Ahoj, mám Squeezebox Duet, s modifikací od britské firmy Audiocom. Vybíral jsem si mezi modifkovaným Sonosem a Squeezeboxem. Ten Touch tehdy ještě nebyl v prodeji. Oba, Sonos i Squeezebox, mi připadají srovnatelné a použitelné.

Mám velmi dobrou zkušenost, když hraju přes externí DAC. Systém je popsán v mém vlákně v sekci kdo je kdo. Mám také půjčený nemodifikovaný Squeezbox (od Vítka tady z fóra), a první dojmy jsou takové, že externí DAC udělá výrazně větší rozdíl než modifikace Squeezboxu.

Za absolutní řešení považuji Meridian Sooloos, podle pana Ročka z Chrudimi hraje ten Sooolos na top úrovni Meridian, čili jako Meridian 808.2 nebo 808.3

Mohu popsat zkušenosti z používání Squeezeboxu, jak jsem postavil NAS, srovnání s mým CDP Sony jako transportem, jak snadno se ovlaádají dva Squeezboxy jedním ovladačem. Chystám se také testovat Vítkův a můj Squeezebox Duet s jinými DACy. Napiš, co Tě zajímá.

Robin

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Ahoj a díky za reakci. O Duetu vím, ale Touch by mi vyhovoval více. Mé finance jsou omezené a na NAS server, který Duet vyžaduje bych neměl peníze, nebo spíš NAS nechci využívat, jelikož mi jako uložiště hudby stačí PC.

Zajímá mě zvuková kvalita těchto systémů (bez použití externích DACů) v porovnání s CD přehrávači (NAD C545BEE, Vincent CD-S2, CA Azur 550C, a podobné cenově dostupnější přehrávače).

Proč jsi nakonec upřednostnil Duet před Sonosem?

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Omlouvám se za double post, ale nefunguje mi edit.

Ještě sem popíši zbytek sestavy, kterou bych si chtěl pořídit. Představoval bych si repro okolo 15-20 tisíc. Hodně se mi líbí(vzhledově) nové Xavian Gran Colonna, chystám si je poslechnout. Všude ke Xavianu doporučují zesilovače NAD, takže k poslechu půjde NAD C355BEE. Pokud by to nebylo ono, nechal bych si poradit ve studiu o jiné alternativě.

Poslouchám rock/metal. Kiss, Deep Purple, Metallica, Aerosmith, Journey, Helloween, Hammerfall, a tak dále (Oldies i novější produkce). Mám rád kytarová, bubnová sóla, miluji vysoké uječené vokály. Takto bych charakterizoval můj poslech.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Velký test Logitech Squeezebox Touch v aktuálním Stereophile 10/2010: http://avaxhome.ws/magazines/hobbies_le ... -2010.html

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Stano
Na to sem koukal, ale jak jsem psal, CD přehrávač nechci a zesilovač budu chtít výkonější. Ale to si nechám poradit ve studiu, zajímají mě hlavně ty dva systémy, o kterých sem tu psal.

Zatím jsem zjistil tyto věci o systému Sonos:

Plusy
+Má lépe vyřešenou wifi síť.
+Ovládání se dá řešit několika způsoby. (Sonos ovladač, Iphone/Ipad, notebook/netbook/PC)

Mínusy
-Sonos je u nás předražený. (Případnou koupi bych nejspíš řešil přes Ketos)
-Je nutné mít alespoň jedno zařízení Sonos připojené k routeru. To pak vytvoří vlastní wifi síť jen pro tato zařízení.

Ale to hlavní sem nikde nezjistil, zvuk!?!

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

v Ketose majú vystavené Sonos, zájdi a vypočuj si - kľudne s kombináciou NAD

Robin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robin »

samoT píše:Ahoj a díky za reakci. O Duetu vím, ale Touch by mi vyhovoval více. Mé finance jsou omezené a na NAS server, který Duet vyžaduje bych neměl peníze, nebo spíš NAS nechci využívat, jelikož mi jako uložiště hudby stačí PC.

Zajímá mě zvuková kvalita těchto systémů (bez použití externích DACů) v porovnání s CD přehrávači (NAD C545BEE, Vincent CD-S2, CA Azur 550C, a podobné cenově dostupnější přehrávače).

Proč jsi nakonec upřednostnil Duet před Sonosem?
Ahoj,

NAS server mi připadá jako dobré řešení, navíc jej používám i na ukládání fotografiíí a dalších věcí, které se týkají celé rodiny. Cena se mi vrátí na nižší spotřebě elektřiny. Taky díky zrcadleným diskům mám trochu lepší spolehlivost. Squeezebox Touch má ale výhodu, že můžeš přehrávat rovnou z datového úložště, připojeného přes USB. To může být disk nebo USB klíč. Logitech Touch taky umí přehrávat vyšší rozlišení (24 bit, 96 kHz), což Duet neumí. Uvažuji o pozdějším doplnění jednoho Logitech Touch.

Úpravy jsem si na Duetu nechal dělat především na zkvalitnění digitálního výstupu. Ale mám Vítkův neupravený Duet, můžu porovnat se svým CDP. Zkusil jsem si to pustit jen jednou, rozdíl nebyl nijak zvlášť převratný, Detaily napíšu později, zkusím to pořádně porovnat.

Duet jsem upřednostnil díky nižší ceně, přičemž podle několika nezávislých referencí to je srovnatelná kvalita zvuku. Variabilita se mi zdá podobná - i Squeezebox lze ovládat z PC a existuje něco na iPod či IPhone. Ovladačem od Duetu se pak dá ovládat cokoli z rodiny přehrávačů Logitech, vyzkoušel jsem si doma ovládání dvou Duetů (můj a Vítkův) a je to v pohodě. Také doporučuji, pokud to jde, nespoléhat se na wifi připojení a dát tam, kde to jde a neomezuje, pevný drát. Prostě omezit vyzařování, které není v místnosti potřeba. Kdyby se mi tenkrát naskytl Sonos za výhodnou cenu, pořídil bych si jej. A i nyní bych si je rád porovnal. Vzhledem k tomu, že jsem to od počátku chtěl s externím DACem, zvažoval jsem oba přístroje především s modifikací, která tam dodá podstaně lepší hodiny (aby to omezilo jitter).

Nastavování Sonos bude podstatně jednodušší s ovladačem od Sonos. Dá se to nastudovat na diskusních fórech. Studoval jsem podrobně oba , na Sonos i na Logitech Squeezebox, asi zhruba před půl rokem.

Výhody obojího jsou také v možnosti budovat systém "multiroom" - jedno ovládání, hraju ve více místnostech.

Ještě mě zaujala řada streamerů od Linn - už nejlevnější Linn Sneaky DS je velmi kvalitní zařízení s hodně dobrým DACem. Vypadá to ale na náročnějčí konfiguraci, nemá multiroom.

Robin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robin »

samoT píše: Zajímá mě zvuková kvalita těchto systémů (bez použití externích DACů) v porovnání s CD přehrávači (NAD C545BEE, Vincent CD-S2, CA Azur 550C, a podobné cenově dostupnější přehrávače).
Tak jsem si našel chvíli čas a porovnával můj Sony CDP-XE220, Vítkův neupravený Squeezebox Duet a mů upravený Squeezebox Duet. Vše jsem zapojil napřímo do ARC Ref 3, hrál jsem bez externího DAC. Ještě musím poznamenat, že předchozí srovnání mého a Vítkova Duetu zapojené oba přes DAC bylo velmi těsné, hrálo to skoro stejně. K mému překvapení, bez DACu byly rozdíly naopak dost výrazné.

Hodnotil bych to podle kvality takto:

1. Upravený Duet - výrazně nejlepší, velmi dobrý prostor, téměř bez zrnitosti v projevu, jasně nejlepší výšky, s menším odstupem středy a dynamika, ovšem u obojího pořád dobře slyšitelný rozdíl
2. CDP-XE220 - trochu zrnitosti v projevu, mírně horší rozložení v prostoru, mírně horší výšky
3. Neupravený Duet - prakticky ve všech parametrech o stupeň horší než CDP, skoro stejný skok, jako mezi CDP a upraveným Duetem

Mohu se jen domnívat, že DAC s přesnými hodinami dost pomůže všem vstupním zdrojům. Pokud nepoužiju DAC, projeví se zase výrazněji upgrade hodin na mém Duetu. Ještě zkusím všechny tři s externím DACem EMU0404, který nastavím tak, aby časovou základnu bral z transportu, uvidíme, jestli budou rozdíly stejně výrazné.

Robin

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Robin

Díky, přesně tohle mě zajímalo. *thumbs up*

Robin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robin »

Ještě jsem jednou zkusil porovnat oba Squeezeboxy (modifkovaný i bez modifikace), tentokrát s levným externím DACem, jedná se vlastně o externí zvukovou kartu do PC - jmenuje se EMU0404 USB. Karta se dá zapojit jako DAC, nastaví se sama automaticky tak, aby hodiny přebírala ze zdroje, což byly v mém případě jedne nebo druhý Squeezebox Duet.

Výsledek je naprosto opačný, než jsem očekával - rozdíl je opět minimální. Oba Duety hrají skoro stejně.

Jak jsem už psal, rozdíly mezi modifikovaným a standardním Duetem, pokud oba hrají s PS Audio DACem, jsou taky malé.

Slyšitelnější rozdíly (i když taky ne vždy úplně propastné) vznikají (aspoň na mém systému) pouze s různými DAC.

Odpovědět