SME 3009 II

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Pilotek
Kontaktovat uživatele:

SME 3009 II

Příspěvek od Pilotek »

Chcel by som Vás poprosiť o radu.
Kúpil som Ramienko SME 3009 II v super stave, zistil som však, že má efektívnu dĺžku 239mm. Mám k nemu aj šablónu na nastavenie, nul point je 60,3mm. takže nastavenie bude podľa Stevensona. Podľa webu som však našiel len ramená s dĺžkou 231,2 alebo 233,2 mm.
Je to v poriadku? Dalo by sa moje ramienko nastaviť aj podľa Baerwalda , keď headshell (hlavička) neumožňuje meniť polohu prenosky , ani meniť uhol?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: SME 3009 II

Příspěvek od efičák »

Peer a Rowin říkali, že SME má napevno Baervalda.
A montážní vzdálenost je atypická, pátral jsi po tom ?
Myslím, že nastavení gramofonu poté co Rowing ukončil příspěvky, zvládá nejlépe eLko.

Pošlu Ti na e-mail excelovou tabulku od eLka.
Doplníš montážní vzdálenost + přesah, mohla by ti vyhodit Baerwald změnou nullpointů.
K stejnému cíli jiná cesta.

Pilotek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pilotek »

díky za skorú odpoveď, ak niekto k tomu ešte niečo viete poradiť, iste mi to pomôže.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Chapu, ze mas headshell, kde jsou jen otvory a ne drazky (=prenosku v nich nejde posunout ani natocit trochu do strany). Nejlepsi je poridit headshell s drazkami.

I s tim stavajicim headshellem by to mohlo jit – s pouzitim univerzalniho Baerwald protractoru, tzn. se dvema null pointy. Prenoska musi zarovnavat na obou bodech. Napriklad od Mike Novaka - http://mkjnovak.homestead.com/music.html, soubor align.pdf. Muzes zmenit efektivni delku, pripadne experimentovat se zmenou overhang, pokud jde ramenko posouvat v pivotu.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Tohle vypada sqele pro tve potreby:
http://www.vinylengine.com/overhang_shi ... ulator.php
(tick box Arm base slide)

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

Leff: 239mm

Stevenson:
Montazna dlzka - 223,69mm
Presah - 15,31mm
Offsetovy uhol - 21,83
Null pointy - 60,3 a 117,4

Baerwald:
Montazna dlzka - 221,68mm
Presah - 17,32mm
Offsetovy uhol - 23,016
Null pointy - 66 a 120,9

Loefgren:
Montazna dlzka - 221,19mm
Presah - 17,81mm
Offsetovy uhol - 23,016
Null pointy - 70,3 a 116,6

Kup si iny headshell(to neni drahe),kde mozes posuvat prenosku. Zozen si podobny kovovy protractor ako je tento:

Obrázek

Konkretne na tomto nastavis podla stupnice montaznu dlzku ( spindl - pivot ramena) a potom podla jedneho bodu schemu podla Baerwalda. Tento protractor umoznuje nastavenie IBA podla Baerwalda a sedi to dokonale,ked som to porovnal s mojim ultimatnym protractorom.

Kazdopadne,ked to chces mat maximalne presne,tak zabudni na papierove a vselijake provizorne sablony. Tazko sa to s nimi trafi presne,ajked mozu byt dobre urobene. Hladaj protractory podobne tomuto,s "ramenom",ktore smeruje na pivot. Feickert alebo Dennesen.

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pilotek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pilotek »

dík za odpoveď...
... keď tomu dobre rozumiem,tak prenoskou v headshely v podstate vôbec nehýbem, že. Pokiaľ viem meniť presah pomocou posuvu celej základne a tým aj mením montážnu vzdialenosť, tak nie je problém to nastaviť na hociktorý typ geometrie (Baerwald, Stevens. ,Loefgren).
Alebo je to inak?
Pilotek

eLko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eLko »

Je to inak.
Keby si mal fixovany headshell a menis montaznu vzdialenost a presah posuvom celej zakladne,tak ti nebude sediet spravny offset (to vytocenie prenosky).
Pises,ze efektivna dlzka tvojho ramena je 239mm. Ak mozes hybat s ramenom a nastavit montaznu dlzku,tak si vyber schemu a podla cisel,co som ti napisal nastav montaznu vzdialenost = spindl - pivot ramena. Potom este musis nastavit presah a offsetovy uhol. To sa robi pomocou tych sablon,co som uploadol obrazky. Spravny presah dosiahnes tak,ze ten protractor ma bod,na ktory musi padnut hrot prenosky. A offset nastavis tak,ze chvejka prenosky (alebo teda telo prenosky) musi byt rovnobezne s tymi pomocnymi ciarami na protractore. To je vsetko. Spravna montazna vzdialenost,hrot prenosky na bod a telo prenosky rovnobezne s ciarami.

V manuali k ramenu vacsinou udavaju bud montaznu dlzku alebo efektivnu dlzku alebo obidva parametre. Ak obidva parametre,tak ti vyrobca v podstate povedal podla ktorej schemy to mas nastavit. Ak je tam iba efektivna dlzka,tak montaznu vzdialenost si musis dopocitat podla schemy,ktoru chces. A ak tam je iba montazna vzdialenost,tak kazda schema bude mat zas inu efektivnu dlzku,co zas musis dopocitat.

Videl som napriklad manual k SME V ramenu a tam su parametre (Leff,montazna,offset atd) zadane presne podla Baerwalda. Samozrejme,keby si SME V chcel nastavit na inu schemu,tak sa nemozes drzat manualu. Ja mam napriklad Graham Phantom II ale 12" verziu,ku ktorej vtedy este nebol manual. Tak som si musel vsetko vypocitat sam. Na Baerwalda mi to vyslo Leff 313,presah 13 a montazna 300.

Odpovědět