Dle informací, které jsem našel na stránkách http://www.gcaudio.com/resources/howtos/acpolarity.html
je vhodné z hlediska optimálního výkonu hifi zařízení dodržovat správnou polaritu při zapojení do el. sítě. Je doporučeno přeměřit pomocí voltmetru napětí mezi kostrou přístroje a zemí při při obou polohách zástrčky a zvolit tu polohu, která dává nižší napětí.
(Třeba italská firma Audio Analogue ke svým CD přehravačům Maestro dodává i síťový kabel s označením správného zapojení do sítě.)
Když jsem se jako technický analfabet rozhodl postupovat dle návodu, naměřil jsem mezi kostrou u CD přehrávače Luxman D05 a zemí asi 69 voltů při obou polohách zapojení. Jako laik jsem čekal napětí v řádu několika voltů a naměřených 69 V mě dost udivilo. Taky mě překvapilo, že naměřené napětí bylo u obou poloh zástrčky stejné.
Mohl by se k tomu některý z odborníků vyjádřit? Předem díky.
Správná polarita zapojení do el. sítě.
Re: Správná polarita zapojení do el. sítě.
Uzemni kovovou skříň přehravače a napětí zmizí.
O to přece v mém dotazu nejde.Woofer píše:Uzemni kovovou skříň přehravače a napětí zmizí.
Dle zmíněného článku má být jeden ze dvou naměřených údajů nižší a to má být ta správná poloha zástrčky.
Snad se ozve některý konstruktér hifi.
U zařízení třídy I (tři vodiče) je kostra uzemněná a naměřit by se nemělo nic. Také nelze volit "polaritu", protože poloha zástrčky je daná kolíkem, že.
U zařízení ve třídě II (s dvojitou izolací) se voltmetrem s vysokým vstupním odporem skutečně naměří střídavé napětí, které závisí na poloze (nenazýval bych to polaritou)
zástrčky v zásuvce. Je to dáno tím, že jeden vodič (zpětný) je na potenciálu země a druhý (fáze) má plné napětí 230 V. V závislosti na konstrukci transformátoru může být kapacitní
vazba (která je příčinou onoho napětí) rozdílná vzhledem k napájecím vodičům. Lze tedy změnou polohy opravdu vybrat tu lepší ze dvou možností. Ve skutečnosti nezáleží ani tolik na
napětí, které je "měkké", ale na "unikajícím proudu". Jsou na to normy, kolik to může být nejvíc a metodika, jak to měřit.
Zdálo by se, že je tedy třída I výhodnější, ale není to tak. Uzemněná kostra znamená potíže při propojování takových přístrojů (zemní smyčky).
U zařízení ve třídě II (s dvojitou izolací) se voltmetrem s vysokým vstupním odporem skutečně naměří střídavé napětí, které závisí na poloze (nenazýval bych to polaritou)
zástrčky v zásuvce. Je to dáno tím, že jeden vodič (zpětný) je na potenciálu země a druhý (fáze) má plné napětí 230 V. V závislosti na konstrukci transformátoru může být kapacitní
vazba (která je příčinou onoho napětí) rozdílná vzhledem k napájecím vodičům. Lze tedy změnou polohy opravdu vybrat tu lepší ze dvou možností. Ve skutečnosti nezáleží ani tolik na
napětí, které je "měkké", ale na "unikajícím proudu". Jsou na to normy, kolik to může být nejvíc a metodika, jak to měřit.
Zdálo by se, že je tedy třída I výhodnější, ale není to tak. Uzemněná kostra znamená potíže při propojování takových přístrojů (zemní smyčky).
A co se stane, když se v sestavě kombinují přístroje tř. I a II?
Např. já mám zesilovač uzemněný, ale dac ne. Mezi oběma šasi je napětí cca 100 VAC, což už při propojení rukou je cítit. Nelíbí se mi to, takže dac asi také uzemním. Ideální by asi bylo jenom spojit všechny šasi a uzemnit z 1 přístroje, což je ale dost nepraktické.
Např. já mám zesilovač uzemněný, ale dac ne. Mezi oběma šasi je napětí cca 100 VAC, což už při propojení rukou je cítit. Nelíbí se mi to, takže dac asi také uzemním. Ideální by asi bylo jenom spojit všechny šasi a uzemnit z 1 přístroje, což je ale dost nepraktické.
Díky Pandovi za vysvětlení.