Starý audio kabel
Starý audio kabel
Dobrý den, znáte prosím někdo kabel z fotografie? Před skoro dvaceti lety jsem ho dostal k docela slušným sloupovým bednám Mission z druhé ruky. Nápis tam bohužel není žádný, ale takovouto metráž jsem vídával v obchodech v dobách, kdy na trhu nebyly nepřehledné haldy produktů , takže si možná nějaký oldtimer vzpomene a bude o tom něco vědět. Ptám se proto, že jsem teď upgradoval a otázka je, jestli bych měl zvážit i výměnu těchto kabelů. Vůbec netuším, s čím ho srovnávat a co by tedy vlastně byl upgrade. Širší průměr kabelu (měřeno na plocho) je 1 cm.
Re: Starý audio kabel
Metráž Kablo Vrchlabí,podle fotky asi 2x4 nebo 2x6.Záleží v jakém prostředí kabel byl.Nějaká oxidace ,ale určitě je.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
v prvnim otevrenem elektru ho koupis za cca 25 Kc/metr
Bezva, díky, takže k novému systému raději nový kabel, rozumím.
Ja som tiež niekedy pred 20timi rokmi k bedniam (mimochodom tiež Mission) kúpil nejaký podobný kábel - mám ho doteraz. Celkom by ma zoujímalo ako dopadne prípadná výmena. Daj prosím potom vedieť.
Když to vezmu odhadem ke sponce papíru, mohl by to být opravdu 2x6mm2, což je průřez dostatečný, měď není zbarvená ani na koncích, oxidace minimální, kabel vyhovující, ale samozřejmě už není moc trendy .
Ucvakni pro klid z každé strany 5cm, pocinuj a pokud neni pod buzirkou zelený nebo polamany, hrej klidne dal.
jsem si jist že žádná destruktivní změna nenastala, plášť je těsný...používám k reprákům "kulatou dvojlinku" z Prioru model "vysavač" pocínované konce v délce
cca 10mm (proti roztřepu lanka) vše ostatní je alchemie pro nezletilé
cca 10mm (proti roztřepu lanka) vše ostatní je alchemie pro nezletilé
Já mám doma podobnou dvoulinku od Jamo zakoupenou v roce1995 a je bez oxidace. Používám bez problému i dnes na druhé sestavě. Rozdíl ve zvuku při porovnání s novými značkovými kabely jsem nezaznamenal.
Ramones: Konce pod šroubovací svorky NIKDY nepocinovavat. NIKDY! Zmenšíš styčnou plochu a cín se může vytavit. Lepší je když se konce mědi pěkně rozprostřou po svorce. Pocínovaný kabel se dotýká v podstatě jebom dvou míst proti sobě. Ty zčernají a nevedou. Osobní zkušenost, kolega pocínoval kostru svářecího robota než ji přišrouboval do svorky. Výskedek: za dva měsíce robot nesvářel. Po celym dnu hledání závady jsem si vzpomněl, jak jsem ho viděl tu kostru pájet, pak jsem našel přesně to co jsem popsal výše. Jsem elektrikář a tohle nás ućili už na průmyslovce. Jen kolega asi moc neposlouchal.
Kabel na obrázku je samozřejmě v pořádku. Konce zkrátit můžeš, ale v obýváku moc netrpí.
Kabel na obrázku je samozřejmě v pořádku. Konce zkrátit můžeš, ale v obýváku moc netrpí.
no já tobě věřím ale novej lustr z fabriky má pocínované fousy přívodního Cu lanka zasunuté do svorkovnice (slangově čokolády)
Dík za info.Satanáš píše: ↑08 led 2021 16:14Ramones: Konce pod šroubovací svorky NIKDY nepocinovavat. NIKDY! Zmenšíš styčnou plochu a cín se může vytavit. Lepší je když se konce mědi pěkně rozprostřou po svorce. Pocínovaný kabel se dotýká v podstatě jebom dvou míst proti sobě. Ty zčernají a nevedou. Osobní zkušenost, kolega pocínoval kostru svářecího robota než ji přišrouboval do svorky. Výskedek: za dva měsíce robot nesvářel. Po celym dnu hledání závady jsem si vzpomněl, jak jsem ho viděl tu kostru pájet, pak jsem našel přesně to co jsem popsal výše. Jsem elektrikář a tohle nás ućili už na průmyslovce. Jen kolega asi moc neposlouchal.
Já to mám doma bez cínu, ale kolegovi jsem radil pocínovat z důvodu jeho obavy o oxidaci.
Přišroubované dráty k bednám nárazově kontroluju a v případě potřeby dotahuju na fest.
K zesilovačům používám banánky pro snadnější manipulaci.
Ramone, Ramone...hladný myslí leda na chleba
Je mi jasný že se s tím líp manipuluje, pro tento případ lisuju dutinky. Ono to pocinovani nevadi treba na diskoaparatu, kterej co tyden rozebiras. Do svorky uzavrene, kde to nema kudy vybehnout ven je to nejlepsi jenom stocit, pokud je to na trvalo a je jedno jestli je perkova nebo sroubovaci. Pro castejsi rozebirani jsou nejlepsi dutinky. Pokud se drat chyta pod sroubek, musi se pouzit ocka nebo vidlicky. Ja osobne preferuju vidlicky, protoze staci sroubky povolit a neztratis je. Po zalisovani muzete vidlicky priletovat to uz nevadi a pokud je to zaletovane dobre je to na veky. Lisovane spravnymi klestemi vydrzi i bez letovani taky treba 10 let bez problemu, ale jednou za 5 let bych preventivne nalisoval nove. Preci jenom je to kabel k repraku.