chtěl bych vás poprosit o radu v mém rozhodování. Než rozvedu muj "problém", krátce se představím. Jsem ročník 83, zaměstnáním designér-konstruktér ocelových/plechových konstrukcí, vedu malé oddělení konstruktérů v jedné nejmenované firmě. Rád a často poslouchám hudbu (v práci, doma, na cestách) - směr spíš metal, rock, pop ale jiné směry mi nejsou cizí. Rád objevuji novou hudbu. Stejně tak rád sleduji a užívám si různé žánry filmů. Nejsem určitě hifista, nejspíš nemám netopíří sluch, ale snažím se alespoň v rámci možnosti dopřát si trochu více, než zvuk z "tranďáku". Od toho se odvozuje moje základní snad alespoň "entry-level" sestava, kterou mám cca 3 roky a jsem s ní (v poslechu hudby) spokojen.
Tedy moje sestava:
CD přehrávač CA 350C - stříbrný
Zesilovač CA 350 A - stříbrný
Repro Wharfedale Pacific EVO II 10
Sluchátka Grado SR 80i
Jak jsem tedy již naznačil, v oblasti poslechu hudby nemám problém, mému uchu (a místnosti 5x4m) dostačující. Problém nastává právě při sledování filmů (v 99% mkv formát 1080p a tomu podobné). Zatím nemám potřebu jít do multikanálu (byť červík v hlavě trochu šťourá a plán je se v následujících 2 letech stěhovat do RD, kde bych rád sestavu repro stejné značky případně doplnil). Jediné o čem již nyní zároveň uvažuji je tak či tak, pořízení centrálního reproduktoru téže značky wharfedale.
Aktuální stav při sledování videa tedy je:
verze 1, do televize vložím USB s filmem, tv bez problému přehraje, zvuk z TV. Vhodné tak na sledování nového dílu OVRZ..
verze 2, do televize vložím USB s filmem, opt. výstup z TV přes jednoduchý DA převodník, který mám instalován na zadní části TV zapojím do zesilovače CA 350 A a stereo výstup, který z toho jde je poslechové nedostačující - v tomto směru jsem udělal chybu při koupi převodníku (cca 2tis). Navíc se často setkávám s tím, že téměř neslyším dialogy a celkově je zvuk špatný. Někdy navíc zvuk neslyším vůbec (např. při sledování HBO HD). Moje chyba.
verze 3, film pustím z PC. přes HDMI pošlu obraz do TV, přes výstup obyčejné integrované zvukové karty pošlu audio signál do zesilovače CA 350A, a jsem oproti výše zmiňované variantě o poznání dál. Nemám problém s dialogy, "poslech" u filmů je pro mě naprosto dostačující. V tomto směru jsem pak s repro a zesilovačem i při sledování filmů spokojen a i v tomto řešení ukáže sestava v rámci možnosti co umí. Nastává však problém s obrazem. Občas mám problém se synchronizací obrazu (jak kdy, podle kvality filmu), což řeším použítím softwaru ReClock, a ve většině případů problém vyřeším. Nicméně je to někdy až zdlouhavý proces než vůbec film rozběhnu tak, jak bych si představoval, musím mít u toho zaplý PC, který je v druhé místnosti a sám o sobě hučí, zjednodušeně je to pro mě "lenocha" až moc komplikované a celkově asi každý druhý řekne, že je to až tragické řešení.
Mým cílem tedy pokud je to možné je, abych mohl nadále používat stávající repro (byť jej paradoxně na tomto fóru nabízím k prodeji ( http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 24&t=12206 ) - pokud by se mi podařilo prodat, nahradím jej z největší pravděpodobností tou samou řadou wharfedale, ale ve sloupovém provedení. Důvod je jen jediný a to "bezpečnost" případného malého sviště, který v blízkém budoucnu bude. Jinak bych neměnil (a pokud neprodám, tak s tím stejně nic nenadělám).
A tady je po jak koukám trošku zdlouhavějším úvodu můj problém. Moje požadavky jsou: možnost pustit z integrovaného zařízení (nejspíše asi jen blu ray přehrávač - jen kvůli možnosti USB...) film tak, abych mohl využít stávající CA 350A. Bohužel pokud budu ctít stáj Cambridge audio, což by bylo nejspíše ideální řešení, jsem téměř v koncích. Nejsem si tedy zatím jist, jestli můžu vytvořit zapojeni:
Blu ray přehrávač(audio link)->C 350A
a zároveň Blu ray přehrávač(obraz HDMI) -> plasma TV.
Když budu uvažovat o stájí CA, asi jediná možnost je CA 650/651D,což je někde v cenovce 18tis. I když přehlédnu tuto cenovku, srandou je, že nelze sehnat ve stříbrném provední tak, aby mi to vzhledově ladilo. A abych to zamotal ještě více, jak jsem psal výše, uvažuji zároveň o dokoupení centrálního repro stejné značky wharfedale. Tedy i když by se mi podařilo sehnat tento blu ray(jakože ne), tak nemám přes co tento center prohnat.
Tak tedy pokračuji dál. V tu chvíli by (pokud uvažuji správně) byl stejně na místě AV receiver, který jsem chtěl původně vynechat. Když však chci využít i center, jinou možnost nemám. Když se tedy poohlédnu o receiveru téže značky CA, jsem u verze 351R, který by službu vykonal, avšak nemá PRE OUT, který pokud jsem správně pochopil potřebuji, pokud chci využít stávající zesilovač 350A. Musel bych jít min. do varianty 551R, který již PRE OUT má, ale dle mého je to dost drahá sranda za 26tis.
Pak už si začínám klást otázky, jestli je smysl zapojit obyč. základní zesilovač 350A v ceně cca 10tis za AV receiver za26tis. Jestli si moc nehraji na hrdinu a výsledek by byl stejný. Dost často však na fórech narážím na "teorii", že u AV receiveru v této cenové kategorii je vždy lepší stereo zesilovač, než AV řešení. Byť zrovna u sledování filmu nemám takové zkušenosti, abych tak mohl posoudit.
Je tedy otázkou. Blu ray (či jiné zařízení) + int. stereo CA350A a dialog neřešit, nebo Blu ray (či jiné zařizení), av receiver s PRE OUT, 350 A použít na přední stereo, a na center využít AV receiver (jestli tak vůbec lze), nebo vypustit z topologie 350A a nechat audio u filmu přežvýkat čistě přes av receiver (bez PRE OUT, tam bych pak mohl jít klidně do základní verze CA 351R (zatím ale nemám tak nastudovanou, jestli umí co bych potřeboval na 100%). Avšak u posledního řešení vyvstává otázka, jak pak zapojit druhý řetězec CD 350C + zes 350A k repro.
Když vše co jsem doteď napsal celé zhodnotím a již nějakou dobu nad tím přemýšlím, nebráním se užít celé kolečko úplně od začátku a v případě dobrého argumentu zaměnit "stáj" Cambridge audio za zcela jinou (ale zatím netuším jakou) i za cenu, že stávající komponenty prodám (Byť za "drobné") a půjdu do jiného řešení, které by mi nabídlo to, co popisuji.
Sám jsem přesvědčen, že jsem se do toho již tak dost zamotal a právě proto bych rád poprosil ty z vás, kteří by se na to podívali z cela jiného úhlu pohledu (a zkušeností) a případě mi doporučili jak to vše vyřešit k mému uspokojení.
Co jsem ale zatím neuvedl je můj finanční rozpočet. Ten mám "škrcen" rodinou jako mnoho z vás a investovat 26tis za bluray kvuli pohodlnosti spuštění filmu + 18tis za av receiver kvůli jednomu centrálnímu kanálu navíc se mi nechce. zatím mám bokem jem cca 15-20tis. Nemám nutkání tyto peníze utratit za poloviční řešení, abych za rok řešil to samé. Rád si našetřím a investují vice. Jak jsem již ale psal na začátku, nejsem takový "upír", abych nutně potřeboval jít do vyšších řad, kde věřím, že je to jiné kafe. Spíše se v tomto rád pohybuji někde v tom "základu".
Poslední co doplním je foto stávajícího řešení a informaci, že mám rozkreslenou individuální konzoli pro zavěšení TV, stejně tak všech komponent (počítám s instalací max 4ks pod TV) a také instalaci centrálního reproduktoru nad TV. Vše polohovatelné, včetně TV do hloubky cca 800 mm. Důvod jediný a to bezpečnost malého sviště pobíhajícího po obýváku

Tak pokud se někdo dostal až sem a byl by ochotný mi poradit budu rád. Nebráním se kritice. Je jsem již naznačil, slušně jsem se v tom zamotal (myšleno dlouhodobě, ne jen teď při psaní do fóra).
Díky moc
Stávající foto: