SUPRA MD06-EU SP a velikost přepětí

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

SUPRA MD06-EU SP a velikost přepětí

Příspěvek od PavelN »

V současné době předělávám elektrorozvody a bavil jsem se s jedním odborníkem přes elektronistalace. Dostala se řeč i na přepěťovou ochranu elektrospotřebičů. Myslel jsem, že mu vytřu zrak s tímto filtrem Supra, který mám, ale je to trochu složitější.

Prosím všechny odborníky, aby následující dotaz brali se schovívavostí k mé osobě jako laika přes elektrotechnické termíny a tolerovali pouze částečného chápání celé problematiky.

Dozvěděl jsem se, že tato přepěťová ochrana v podobě krabičky, která přijde do zásuvky zřejmě nedokáže ochránit přístroj a v případě "většího" přepětí mohu filtr vyhodit s mým komponentem, který byl do něj zapojen.

1. proti jak velkému přepětí dokáže tento filtr Supra bezpečně přístroj ochránit?

Dozvěděl jsem se, že je několik stupňů přepěťové ochrany, která postupně zabepečuje proti přepětí, které jde z elektrické sítě (kaskádovitě přepětí zmenšuje tak, aby konečný spotřebič přežil. Existuje ochrana, která může být nainstalovaná na domovní rozvodné skříni - typ B, dále ochrana typu C, která je prý mobilní a je někde v pokoji s přístrojem a pak by asi následoval zmíněný filtr s přepěťovou ochranou (asi stupeň D).

2. Mohl by tyto typy přepěťových ochran někdo stručně popsat (dát odkaz) ? V případě, že je konečný zásuvkový filtr nedostatečný doporučit, jak ochránit naše ne zrovna levné přístroje proti přepětí.

Moc díky

boxer

Re: SUPRA MD06-EU SP a velikost přepětí

Příspěvek od boxer »

Výpůjčka od odborníka vzatého ze Slovanetu=Hlavy
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... ht=ochrany

Vážení, rozlišujte trochu stupně přepěťových ochran, takové věty typu varistor ochrání celý barák jsou nesmysl na n-tou.
Pro nn aplikace existují 3 druhy (resp. stupně) ochrany proti přepětí:

1. stupeň, neboli svodič bleskových proudů, typ 1 / B / T1 (malá poznámka - tak jako vládne bordel všude jinde, tak vládne bordel i ve značení přepěťových ochran, a tak máme 3 druhy značení dle 3 různých norem, viz ono 1 / B / T1)
Instalují se do hlavních (domovních) rozváděčů.
Tento první stupeň slouží jako hrubá ochrana před přímým či nepřímým úderem blesku do jímacího zařízení či vedení nn a jsou schopné svádět velké bleskové proudy o vrcholových hodnotách 35-100kA(!) (10/350us). Toto jsou většinou jiskřiště, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca 1,5-4kV(!) podle typu.

Z čehož vyplývá, že za 1., stupněm by měl následovat 2. stupeň, neboli přepěťová ochrana typu 2 / C / T2
Instalují se do podružných (bytových) rozváděčů.
Tyto slouží jako ochrana elektrických zařízení a sítí před přepětím vzniklým atmosférickými poruchami a od spínacích jevů v síti, k ochraně běžné elektroinstalace v bytech, komerčních budovách, atd. Mezi 1. a 2. stupněm by měl být minimální odstup 10-15m, dá se to vyřešit vložením infukčnosti, popř. dnes už jsou typy které můžou být i hned vedle sebe. Jsou schopné svádět proudy o vrcholových hodnotách 10-15kA (8/20us). Toto jsou většinou varistory, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca 1-1,5kV(!) podle typu.

Z čehož opět vyplývá, že za 2., stupněm by měl následovat 3. stupeň, neboli přepěťová ochrana typu 3 / D / T3
Instalují se většinou přímo do zásuvek, kam má být připojeno chráněné zařízení, jejich dosah je omezený do vzdálenosti zhruba 5ti metrů.
Tyto slouží už jako jemná ochrana elektrických zařízení před přepětím vzniklým atmosférickými poruchami a od spínacích jevů v síti. Jsou schopné svádět proudy o vrcholových hodnotách kolem 5kA (8/20us). Toto jsou většinou varistory, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca do 1kV.

Neboli. 3. stupeň přepěťové ochrany Vám nesvede energii přímého úderu blesku, samostatný 1. stupeň Vám zas neochrání koncové zařízení. Ideální ochrana jsou všechny 3 stupně za sebou, pro domácí podmínky v husté bytové zástavbě stačí stupeň 2+3.
Už je to trochu jasnější????

Jinak aby jste si trochu udělali představu v jakých poměrech energií se u jednotlivých stupňů přepěťových ochran pracuje, doporučuju se podívat na toto PDF, kde je na 3. straně pěkný obrázek ze kterého je vidět, s jakými poměry svedené energie jednotlivé stupně přepěťových ochran pracují. To s jedním varistorem v zásuvce asi nepokryjete ...

Taktéž mi v souvislosti s výše uvedaným přijdou úsměvné všeljaké ty trojstupňové přepěťové ochrany v karabičce velké jak od mýdla, obávám se že při zkoušce vlnou 100kA 10/350us by se rozletěly na cimprcampr. Přímý úder blesku do jímacího vedení je schopen Vám svody tohoto vedení vyrvat ze zdi. Ne nadarmo se říká že skryté svody v omítce jsou skryté jen do prvního úderu blesku ...

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Pístnu sem co jsem psal už před rokem a půl na slovanetu ...
Pro nn aplikace existují 3 druhy (resp. stupně) ochrany proti přepětí:

1. stupeň, neboli svodič bleskových proudů, typ 1 / B / T1 (malá poznámka - tak jako vládne bordel všude jinde, tak vládne bordel i ve značení přepěťových ochran, a tak máme 3 druhy značení dle 3 různých norem, viz ono 1 / B / T1)
Instalují se do hlavních (domovních) rozváděčů.
Tento první stupeň slouží jako hrubá ochrana před přímým či nepřímým úderem blesku do jímacího zařízení či vedení nn a jsou schopné svádět velké bleskové proudy o vrcholových hodnotách 35-100kA(!) (10/350us). Toto jsou většinou jiskřiště, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca 1,5-4kV(!) podle typu.

Z čehož vyplývá, že za 1., stupněm by měl následovat 2. stupeň, neboli přepěťová ochrana typu 2 / C / T2
Instalují se do podružných (bytových) rozváděčů.
Tyto slouží jako ochrana elektrických zařízení a sítí před přepětím vzniklým atmosférickými poruchami a od spínacích jevů v síti, k ochraně běžné elektroinstalace v bytech, komerčních budovách, atd. Mezi 1. a 2. stupněm by měl být minimální odstup 10-15m, dá se to vyřešit vložením infukčnosti, popř. dnes už jsou typy které můžou být i hned vedle sebe. Jsou schopné svádět proudy o vrcholových hodnotách 10-15kA (8/20us). Toto jsou většinou varistory, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca 1-1,5kV(!) podle typu.

Z čehož opět vyplývá, že za 2., stupněm by měl následovat 3. stupeň, neboli přepěťová ochrana typu 3 / D / T3
Instalují se většinou přímo do zásuvek, kam má být připojeno chráněné zařízení, jejich dosah je omezený do vzdálenosti zhruba 5ti metrů.
Tyto slouží už jako jemná ochrana elektrických zařízení před přepětím vzniklým atmosférickými poruchami a od spínacích jevů v síti. Jsou schopné svádět proudy o vrcholových hodnotách kolem 5kA (8/20us). Toto jsou většinou varistory, jejich ochranná hladina, neboli přepětí které za nimi zůstane je cca do 1kV.

Neboli. 3. stupeň přepěťové ochrany Vám nesvede energii přímého úderu blesku, samostatný 1. stupeň Vám zas neochrání koncové zařízení. Ideální ochrana jsou všechny 3 stupně za sebou, pro domácí podmínky v husté bytové zástavbě stačí stupeň 2+3.

Jinak aby jste si trochu udělali představu v jakých poměrech energií se u jednotlivých stupňů přepěťových ochran pracuje, doporučuju se podívat na toto PDF, kde je na 3. straně pěkný obrázek ze kterého je vidět, s jakými poměry svedené energie jednotlivé stupně přepěťových ochran pracují.
PavelN píše:1. proti jak velkému přepětí dokáže tento filtr Supra bezpečně přístroj ochránit?
To by mě vzhledem k výše uvedenému taky docela zajímalo ...
PavelN píše:ochrana typu C, která je prý mobilní
:?:

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Boxer, Hlava, moc díky

to mobilní mělo znamenat, jestli jsem dobře pochopil kontext,to že se jedná o laicky řečeno velkou krabičku, která bude v místnosti napojena kabelem do zásuvky a na tuto přepě'tovou ochranu bude napojen zmi'novaný filtr Supra s přepě'tovou ochranou.

Z toho, co jsem se dočetl, jsem usoudil, že je asi nemožné uchránit komponenty před zásahem blesku do vedení. Tady pomůže jedině vypojit přístroje ze zásuvky úplně.

V mém případě se bude jednat o ochranu přepětí způsobenou elektrickou sítí. Jsem vzdušnou čarou od transformátoru asi 50 metrů. Navíc měl tento transformátor před 10 lety poruchu, takže přepětí v sítí zničilo spoustě sousedů i nám televizory, videa, atd.

Můžete mi prosím poradit, jak účině proti tomuto přepětí ochránit moje komponenty. Zajímaly by mě konrétní výrobky, které lze namontovat na domácí 3. fázový rozvod.

něco jsem našel zde:

http://www.hakel.com/index.php?page=sur ... ii&lang=cs

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PavelN píše:Navíc měl tento transformátor před 10 lety poruchu, takže přepětí v sítí zničilo spoustě sousedů i nám televizory, videa, atd.
to jsem kdysi zažil taky. sedím si v kuchyni a poslouchám svou minivěž sony. najednou věž zmlkla, lednička začala se strašlivým rachotem pochodovat a žárovka v lustru svítila modře než se rozprskla po celé místnosti...
bylo to jako sci-fi.
ve věži byla spálená pojistka těsně za přívodním kabelem. stála mě 2 koruny 40. po výměně vše fungovalo.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Aha, tak koukám, že Boxer byl rychlejší a jeden text je tu dvakrát ...
PavelN píše:Z toho, co jsem se dočetl, jsem usoudil, že je asi nemožné uchránit komponenty před zásahem blesku do vedení. Tady pomůže jedině vypojit přístroje ze zásuvky úplně.
Byť mám napájení z tohoto pohledu ošetřené, tak to dělám taky tak. Nicméně přepětí může přijít nejen od přímého zásahu do vedení (což je asi ta nejméně pravděpodobná varianta), ale taktéž indukcí např. z jímacího vedení hromosvodu, které vede po vnější straně domu a které se křižuje (nebo ještě hůře jde rovnoběžně) s nějakým vnitřním vedením uvnitř bytu pod omítkou. Přepětí může přijít od spínacích operací na straně VN (taky bydlím cca do 50 od trafačky), ze sítě od rezonancí např. při špatně navržené kompenzaci, atd. ...
PavelN píše: Můžete mi prosím poradit, jak účině proti tomuto přepětí ochránit moje komponenty. Zajímaly by mě konrétní výrobky, které lze namontovat na domácí 3. fázový rozvod.
Firem, které nabízejí přepěťové ochrany je u nás několik, on každý výrobce nabízí nějaké řešení (byť ve většině případů se jedná o jeden produkt, na který se na konci výrobní linky razí různá loga výrobců). Za jakousi technologickou špičku jsou považovány výrobky fy DEHN, ovšem jsou také nejdražší. Doporučuju si pro představu prolézt jejich web, např. tady jsou nějaké příklady použití. Ovšem návrh bych velmi doporučoval ponechat na někom, kdo se tím zabývá ...

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Takže, testovací protokol na psa SUPRA má 126 stránek:
Důležité je asi toto: Filtr zvládne zatížení 25 Amp po dobu 60 minut, teplotu - 70 / + 70 stupňů a špičku 2,5kVolts. Vypíná od 250 Voltů. Pro bližší zájemce je Datasheet k dispozici soukromou poštou. Milan

Odpovědět