Tesla ECC83-zvukově podobná náhrada

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Tesla ECC83-zvukově podobná náhrada

Příspěvek od PavelN »

Ahoj všichni,

jak jsem psal již dříve, tak mi do věčných lovišť odešla Tesla ECC83, která svým zvukovým projevem vyhovovala mým požadavkům a také přinášela kus záživnosti do poslechu. Podle mojeho krátkého soužití s ní hrála takto: krásný plný bas (mohutný), syté středy, které lahodily mému uchu, výšky čisté (někdo by řekl až euforické), které na sebe však nestrhávaly pozornost nebo poslech neznepříjemněovaly sykavkami zpěváků. Např. poslech koncertu Queen: On Fire byl s Teslou euforickým zážitkem plným života, mně dostačujícího rozlišení a drivu rockové hudby.

Jelikož ji nikde nemůžu sehnat, jsem nucen ji nahradit zvukově podobnou elektronkou.

Mám již zkušenosti se:
Sovtek - který podle mého dojmu nemá oproti Tesle tak pěkné spodky, vše zní sice příjemně ale jaksi až moc uhlazeně. Řekl bych, že zvuk je takový celkově rozmázlý a mezi nahrávkami nejsou žádné rozdíly. U jejího poslechu si odpočinu, ale je to laicky řečeno neslané nemastné.

Tung Sol Gold - nulový šum, čistota, dynamika, ohromné rozlišení. Zvuk se rozevře do široka. Celkově mám pocit, že je zdůrazněna oblast kolem 3kHz a zvuk je subtilnější s dojmem vyššího posazení hlasů (nepřirozené). Na CD, která mají hůře nahrané výšky to chvílemi řeže do uší a poslech je pro mne technický se všemi dozvuky strun, perkusí za to bez emocí. Po delším poslechu působí únavně.

V užším okruhu mi zůstaly:

Electro Harmonix (obyčejné nebo gold verze)
JJ Electronics ECC 83 (má být údajně nástupce Tesla ECC83)
JJ Electronics ECC 803 S (přeznačená Tesla ECC803)

Předem děkuji za vaše postřehy a zkušenosti

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla ECC83-zvukově podobná náhrada

Příspěvek od Svensound »

Pavle, koukni do tohoto testu, kromě u Tebe odešlé TESLY jsou tam i jiné ekvivalenty.
http://www.watfordvalves.com/cgi-bin/do ... port_2.pdf
a ekvivalenty i s pokecem najdeš i zde. http://search1.seznam.cz/google?q=Tesla+ECC83+review

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Pokud chceš originál, co ti odešel, tak stojí 300.- Kč zde: http://bb-audio.net/index.php?page=prod ... d=4&p2id=4
Zdarma spárujou................

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

moc díky Milane za odkazy s recenzemi. Jsem zase chytřejší. V tom českém obchodě sice Teslu nabízejí, ale mají 0 ks na skladě, což se s časem nějak nemění. Napsal jsem jim mail, zda by někde nenašli aspoň kus.

Tomíček
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomíček »

Zkus HM electronic, Rožnov pod Radhoštěm, pan Mikuláštík,mají výběr lamp bývalé Tesly..

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Když jsem se prokousal všemi odkazy, tak jsem našel jeden velmi zajímavý, kde porovnávají Teslu ECC83, Telefunken a Mullard.

http://uberpro.sk/gitaristi.sk/sk/site/ ... a-Mullard)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Take mam s Teslou "problem", ze je v mem zesilovaci nejlepsi. Vsechny jine nesly tak dolu do basu a nebyly tak vyrovnane, zvyraznovaly stredy, takze neco znelo moc "ujecene". Tak aspon napisu, co se ji nevyrovna: Svetlana (dobra, hluboke basy chybi), vychodonemecke RFT, RWN a ta treti firma (chybi hluboke basy, zvuk byl takovy divny, nevyrovnany).

Tesly se daji bez problemu koupit v nekterych prazskych bazarech, akorat clovek musi vyslechnout prednasky, ze to vsechno berou Amici ve velkem a kdyz chce jenom 1-2, tak je to opruz, ale co by pro zakaznika neudelal. Takze ceny nejsou v pomeru, za kolik to berou v armadnich skladech apod., ale stale srovnatelne s novymi a vzhledem ke kvalite Tesel neni co resit. Zkus treba www.kvt-elektronika.cz Tesly ma vetsinou skladem a peclive ti ji zmeri.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Zrovna v zesilovaci zkousim dalsi model, ma jenom svisly cerveny potisk ECC83M (jako Marshall?). Je to na 100% nejaka Cina a ma stinici plechy mezi a nad triodami. Zvukove je u me na druhem miste za Teslou. Zvuk je podobny Tesle, ale nema tak velky frekv. rozsah na obou koncich. Tzn. ze nevyhnutelne zkresleni na basech zesilovac jeste hodne zesiluje, takze basy nekdy maji sklon hucet. Nni to nic hrozneho, nekdo by rekl, ze jsou jenom vice tranzistorove... Cely zvuk je velmi uhlazeny, ale presto detaily nechybeji. Ma ve srovnani s Teslou o chlup pomalejsi "nastup". Prezit by se na nich dalo, az budou Tesly nezaplatitelne. Bohuzel nevim, kdo je vyrobce, a stejne by se nedalo ocekavat, ze bude drzet stejnou kvalitu. Na ebayi jsem vzhledove stejnou videl za 12 $, ale spis bych doporucil nejakeho opravare muzikantskych zesilovacu. Ti meni celou sadu elektronek a pouzite prodaji za rozumnou cenu (tak jsem k nim prisel i ja).

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Odkud jsi? Mohl bych ti půjčit staré ruské vojenské elektronky.
Nepoužívané. Rok výroby cca 1983. Jsou proměřené a v pořádku.
6N2P = ECC83
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=861

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ja? Jsem v Praze. O 6N2P jsem uvazoval, ale neni to presny ekvivalent. Ma, myslim, vetsi spotrebu zhaveni, coz by aspon na vyzkouseni nevadilo, ale zhaveni je jinak zapojene, protoze je vyvedene i stineni. Bohuzel muj zesilovac ma plosne spoje, takze uprava by nebyla jednoducha. A s vyhledem na nejisty vysledek a mozne pretizeni zhaviciho vinuti ji delat nechci.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tesla je Tesla...
Včera mi na dobírku přišla Tesla ECC803S.

z mojich prvních dojmů z poslechu oproti předešlé ECC83 mi přijde, že ECC803S má o něco jasnější výšky, hraje o něco dynamičtěji. Až na tyto nuance jsou si obě elektronky hodně zvukově podobné. Hlavním rysem jsou pevné basy, prokreslené bohaté středy a neagresivní výšky.

Odpovědět