Toroid a k němu vhodný zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
rotoped15
Kontaktovat uživatele:

Toroid a k němu vhodný zesilovač

Příspěvek od rotoped15 »

Dobrý den pánové a dámy,

Dostal se mi do ruky:

Kód: Vybrat vše

TOROID:
U = 2x24V 
S = 300VA
A strejda GŮGL mi při vyhledávání nabídl hromadu schémat, ale je 50 na 50, že to bude pěkně hrát. Prostě sháním něco ověřeného.
No a další požadavek je, aby to byl buď hned stereo, popř. jestli to budou moduly (např. jako DPA110, DPA222,....), tak aby je utáhl oba dva. Věřím, že zde přítomní borci něco odzkoušeného a pěkně hrajícího v šupleti mají a snad se s tím i rádi podělí.

Předem děkuji za Vaši pomoc při výběru.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Re: Toroid a k němu vhodný zesilovač

Příspěvek od Fox25 »

Z části je to jak kupovat auto vhodné pro liťáky které mi někdo dal...
Nicméně, DPA 223 si vystačí jak s napětím, tak výkonem tvého toroidu, doporučuji HS verzi s rychlejšími koncovými tranzistory, zvukově je o pěkný kus dál proti normální verzi.

Zeptal bych se na aldaxu jestli se plánují ještě nějaké další sady stavebnic.

rotoped15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotoped15 »

Vím že moje požadavky jsou hodně široké. Jinak schéma k DPA223 by nebylo? Přes google se mi nedaří jej najít.

rotoped15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotoped15 »

Tak jsem našel jeden zesilovač, podle mě jej asi i znáte: UNI 50, ale toroid má velké napětí. Tak se chci zeptat, jak to zapojení upravit, abych mohl použít toroid s Usec = 24V.

Přemýšlel jsem, že bych to napětí snížil pomocí pár diod do každé napájecí větve, ale to budu dělat akorát přímotop.

rotoped15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotoped15 »

Tak jsem na to snížení napětí zkusil jít jinak. Ale nejsem si jistý výpočtem. Mohl by na to někdo juknout??

Vyšlo mi, že bych musel použít pomocné trafo se sekundárem: cca U=28V, I=1,5A.
Výpočet na papíře :D

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Než to řešit takto, nebude fakt lepší nějaká ta stavebnice? Já bych se rovnou v aldaxu zeptal jakou by doporučily stavebnici k tomuto toroidu.
Nevím jestli by ti k něčemu bylo schéma DPA 223, některé tranzistory nejsou tak snadno dostupné, v GM a GESU jsou většinou pajcy které mnoho radosti nenadělají.

Ani nepíšeš jaké máš s bastlením zkušenosti, na oživení koncáku potřebuješ nf. generátor, osciloskop, zátěž, reg. zdroj a nebo autotransformátor. Není to jako dělat zesilovač z nějakého švábu ke kterému stačí datasheet s doporučeným zapojením. Já už bych na repro nepřipojil žádný tranzistorový konec který byl ubastlený bez kontroly na škopku.

Třeba teď se chystá další várka DPA 223, pokud chceš opravdu dobrý a neutrálně hrající konec tak vezmi stavebnici a sháněj rychlé koncáky FJP, protože je to dle mého nejlepší řešení v poměru cena/výkon.

http://www.aldax.cz/

rotoped15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotoped15 »

Osciloskop, generátor vlastním reg. zdroj taky. Takže nemám jenom zátěž, ale mám možnost si ji zapůjčit. ;) Zkušenosti nějaké jsou, ale spíše z dig. techniky (MCU, nějaké ty měřáky,.....) zesilovač jsem ještě žádný nestavěl a chci si rozšířit vědomosti a zkušenosti, proto bych si rád něco postavil.

Výroba DPS není problém, oboustrannou si udělám doma, ale bez prokovů. ;)

PS: Aldax jsem už kontaktoval jestli mají DPS k 222 nebo 223, ale zatím neodepsali. Jinak součástky bych nakoupil v TME.CZ, tam mají široký sortiment a pajcy tam asi nejsou. ;)

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Jo, tak to mělo být v prvním příspěvku, asi bych se zkusil zeptat na i slovanetu, tam je to orientované víc na DIY. Taky se tam můžeš zeptat pana Dudka zda ti neposkytne podklady k DPA 223.
A do Aldaxu bych zavolal, je to lepší než čekat na mejla.

Odpovědět