Ahojte, je to 10 let co jsem tady naposledy zjišťoval nějaké moudra. Za 10let jsem se o něco posunul, ale ne zase o tolik. Teprve před nedávnem jsem doplnil do svého domácího kina centr. Asi docela paradox. Z centru by mělo jít až 70% zvuku během filmu a já jel cca 15let bez něho. No a v tom je asi kámen úrazu.
Repra mám od Bowers Wilkins, stařičké sloupy DM603, za sebou mám regálovky DM602 a nový centr mám CC6 s2. Krmím to AVreceiverem od Marantzu sr5012. Jako zdroj dříve nb teď z 90% media player zidoo x9s.
Bez centru my šlo skoro všechno ze sloupů a dvě zadní regálovky mi dělali krásnej prostorovej zvuk. Těšil jsem se na centr, protože jsem si myslel že mi to umocní prostorový efekt.
Hned po zapojení a po zkalibrování s centrem jsem se pustil do testování. Na první poslech jsem se doslova lekl, nezvyk po tolika letech slyšet mono zvuk místo zažitého sterea. Říkám si ok, to je o zvyku. Přes cinemu CZ/SK si denně pouštím nějakej koncert, s novým centrem to je doslova neposlouchatelný. Buď si to musím pouštět jen ve stereu, nebo v multi stereu že mi stereo hrají i zadní bedny. Když jsem si pouštěl konciky bez centru, tak jsem nechal dolby a nebo DTS a zvuk byl doslova jak z praku, seděl sem v sedačce a užíval si hutnýho zvuku. Skoro všechny zvuky během koncertu se totiž rvou do centru a s prominutím z něho leze zvuk kterej mi připomíná hnusný zvuky z klasické televize. Úplně se vytratila ta radost z poslechu konciku v 5.1.
Máte s tím někdo stejnou zkušenost ? Respektive jde nějak upravit co všechno leze do centru ? Když ho v receiveru zakážu neuvěřitelně to ožije, zvuk má hloubku, razanci. Někde jsem vygooglil podobnej dotaz a odpovědi od jiných jako "tak ho odpoj" moc číst nechci.
Investice do lepšího centru by byla řešením ?
Díky za jakoukoliv reakci, Zdenek
Trápení s centrem B&W
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Trápení s centrem B&W
A v akom zvukovom formate su tie koncerty ? Ak su v stereu, tak potom pocuvat v multi stereu alebo len v stereu (pripadne vyskusat nejaky iny mod, ak tie co si skusal nevyhovuju), ak su v DD alebo DTS, receiver si musi sam detekovat format zvuku. Okrem toho sa da aj ubrat hlasitost centra.
Neodpojovat, na filmy je centr bez debat přínos, monology jsou příjemně srozumitelné. Já si u starého kina(již nemám) centr u hudby pres dvd buď vypínal, nebo ubíral na avr.
K formátům a režimům - jak píše anton12345
Pokud si nastavoval receiver pomocí Audyssey a mikrofonu a NEpoužíváš subwoofer, tak doporučuji v
MENU - AUDIO - AUDYSSEY - MultEQ XT přepnout z Reference na L/R Bypass popřípadě zkusit Flat
Zda ti vadí určitá "úzkost" zvuku která se nadměrně dere z centru tak můžeš ještě zkusit rozšířit jeho prostorovost.
MENU - AUDIO - SURROUND PARAMETER - CENTR WIDTH a tam přepnout na ON
(zvuky z centru se roztáhnou částečně ještě do předních hlavních repro)
Jinak na to co naměří mirkofon při kalibraci a nastaví receiver se nikdy na 100% nespoléhám a stejně udělám pár vlastních menších zásahů.
Pokud si nastavoval receiver pomocí Audyssey a mikrofonu a NEpoužíváš subwoofer, tak doporučuji v
MENU - AUDIO - AUDYSSEY - MultEQ XT přepnout z Reference na L/R Bypass popřípadě zkusit Flat
Zda ti vadí určitá "úzkost" zvuku která se nadměrně dere z centru tak můžeš ještě zkusit rozšířit jeho prostorovost.
MENU - AUDIO - SURROUND PARAMETER - CENTR WIDTH a tam přepnout na ON
(zvuky z centru se roztáhnou částečně ještě do předních hlavních repro)
Jinak na to co naměří mirkofon při kalibraci a nastaví receiver se nikdy na 100% nespoléhám a stejně udělám pár vlastních menších zásahů.
Osobně jsem kalibroval přes Audyssey jen jednou a to několikrát za sebou a nedalo se to poslouchat. Takže jsem ji vypnul a nastavil jen stejnou hlasitost jednotlivých repro při šumu a bylo to ideální. Je to hlavně o nastavení. Centr zapadne do sestavy a neruší, žádné vypínání nebo tak by nemělo být na pořadu dne. Hlavně nastavit dobře hlasitosti.
Pokud ten centr hraje prostě jinak než hlavní, má jiný projev, vždycky to bude špatné. Jde o to jestli se do setu hodí.
Pokud ten centr hraje prostě jinak než hlavní, má jiný projev, vždycky to bude špatné. Jde o to jestli se do setu hodí.