tuner
tuner
Zdarec, mam takyto dotaz. Chcel by som si kupit nejaky tuner ale vobec sa tomu nerozumiem. Ani neviem kam by som to zaradil ci analog alebo digital. Vobec neviem ake parametre mam sledovat, ci zvuk, ktory z toho polezie je len dielom zvukarov v radiu alebo aj dany konstrukciou stroja pripadne ich pomer na vysledku. Ma vlastne v dnesnej dobe zmysel cosi take riesit. Chcel by som to na nahravanie kaziet. Pocuvam len dve stanice Radio FM a Devin. Ostatne teda slovenske ma vobec nezaujimaju. Je nejaka sanca dopracovat sa aj k inym napr nemeckym, holandskym alebo podobne? Musim mat pred barakom stoziar a na nom antenu alebo staci aj ten drotik co je k tomu? Ak ma niekto chut dajte mi nejake info pripadne aj navrhy na konkretne modely. Priznam sa, ze vzhladom na to akym sposobom by som to vyuzival staci mi asi cosi do 100e ale necham sa naladit pripadne na nieco vyssie. Dakujem.
Re: tuner
Nejlépe koupit vintage tuner . Já třeba mám Sony St 515 a jsem s ním hodně spokojen. Volil jsem manuální tuner pro jeho krásu ,jeho budíky a jeho citlivost . Mám ještě dalších 5 tunerů a všichni vzhledově jsou nádherný protože ,hrají na kus drátu a hodně nádherně.

Ad vzdaleny prijem - stačí satelitní přijímač a na výber je docela dost stanic. Nebo internetova radia, jsou i zvukove slusna s vyssim tokem. Chytat neco analogove muze byt zajimava zabava, ale pro poslech hudby asi ne to prave, u VKV to je velmi omezene a delsi vlnove rozsahy zase nemaji kvalitu ... Vzdálený příjem VKV jsem kdysi zkoušel, poslouchal jsem pár let Bayern Klasik na cca 3m velkou antenu na pude, ale po explozi soukromych stanic jejich vysilani zacalo natolik rusit, ze se takovy prijem stal nepouzitelnym ...
Lze k tuneru s jedním anténim vstupem připojit dvě antény?Můžu k tomu použít "nějaký" rozbočovač/slučovač?
Šlo by o kabelovku FM + DAB.
Na experimenty mi momentálně nějak nezbývá čas.
Dík za info,jestli mi někdo může poradit,budu rád.
Šlo by o kabelovku FM + DAB.
Na experimenty mi momentálně nějak nezbývá čas.
Dík za info,jestli mi někdo může poradit,budu rád.
Vintage stříbrňák SONY, AKAI, JVC, NEC z poloviny 70.let min.století, nabídka je pestrá. Stačí FM-CCIR / AM - střední vlny (SW) na dlouhých (LW) se už skoro nevysílá, max. 2-3 stanice v mizerné kvalitě. Ladění (tuning) jenom točítkem, tlačítka +- jsou nepohodlná. Výhodou jsou dva anténní vstupy na koax.kabel (svod) 75 Ω, 300 Ω vyžaduje symetryzák a to jsou ztráty signálu. Paměti nejsou nezbytné. Musí však být indikátor síly příjmu (LEVEL), ručkový a druhý přesnosti naladění s nulou uprostřed (novější aparáty mají barevné LED). Citlivost na FM pod 1 μV / 26 dB je moc dobrá, pro místní příjem silné stanice bývá 1.5 μV i více. Anténa 3-4 el.YAGI na střeše dává lepší příjem, stereo zejména, je však dost úzce směrová. Pro příjem ze všech směrů kruhový dipól vystačí.