Úbytek basů po zapojení banánků do reprobeden a zesilovače.
Úbytek basů po zapojení banánků do reprobeden a zesilovače.
Dobrý den, před několika dny jsem se cca po patnácti letech spokojeného poslouchání rozhodl opatřit oba konce reprokabelů banánkami. Od té doby se mi ovšem zdá,že výrazně ubyly basy. Je to možné?
CD přehrávač Pioneer PD - S06
Zesilovač Marantz PM 7000
Repro Canton CT 720 DC
Kabel Cardas Crosslink S1
Banánky Nakamichi - zlacené
Děkuji za rady, či podněty.
CD přehrávač Pioneer PD - S06
Zesilovač Marantz PM 7000
Repro Canton CT 720 DC
Kabel Cardas Crosslink S1
Banánky Nakamichi - zlacené
Děkuji za rady, či podněty.
Re: Úbytek basů po zapojení banánků do reprobeden a zesilovače.
Ne, velmi pravděpodobně není. Příčina změny charakteristiky (pokud vůbec měřitelně nastala) bude jinde.
Nepřepóloval sis v rámci banánizace jednu bednu?
Napájecí repro kabel má být co nejkratší a co největšího průměru, někdo používá i 4-linku zapojenou 2+2, velmi škodí basům dlouhý kabel smotaný do kruhu, působí pak jako tlumivka nedefinovatelných vlastnosti. Zkus přehodit banánky na jedné z beden, možná je to přepólované živý za zem. Zesilovač to sice neohrozí ale stereo efekt je zkreslený a mohou chybět hloubky jak uvedeno výše.
Ach, ta fyzika !...tlumivka basy propouští !
Reprokabel smotanej do kruhu, ovlivní tak nanejvejš kmitočty v řádu stovek kiloherz.
Co se týká změny zvuku, tak nejpravděpodobnější je to přepólování po montáži banánků a nebo, s lepším kontaktem na reproterminálech přišel efekt "pročištění basů", ztráta doznívání a tím vystoupily středy a vejšky.
Reprokabel smotanej do kruhu, ovlivní tak nanejvejš kmitočty v řádu stovek kiloherz.
Co se týká změny zvuku, tak nejpravděpodobnější je to přepólování po montáži banánků a nebo, s lepším kontaktem na reproterminálech přišel efekt "pročištění basů", ztráta doznívání a tím vystoupily středy a vejšky.
kabelguru.cz
hifiredy
1. zlepšení basové složky se často jeví jako úbytek basů. ( viz. šeďour)
často jsme u někoho vylepšili kabeláž a on byl nespokojený. jako že má méně basů.
2. pokud máš správně zapojený +/-, tak se prostě zlepšilo propojení mezi měničem a zesilovačem a hraje ti to prostě jinak.
3. méně basů je často přínosem. zaměřil bych se na změnu středového pásma. ne na basy.

1. zlepšení basové složky se často jeví jako úbytek basů. ( viz. šeďour)
často jsme u někoho vylepšili kabeláž a on byl nespokojený. jako že má méně basů.
2. pokud máš správně zapojený +/-, tak se prostě zlepšilo propojení mezi měničem a zesilovačem a hraje ti to prostě jinak.
3. méně basů je často přínosem. zaměřil bych se na změnu středového pásma. ne na basy.
ale...pane profesor...vy stě študoval za totáče, co ? to už dnes neplatíšeďour píše:Ach, ta fyzika !...tlumivka basy propouští !
Jak byly připojené reprokabely do zesilovače, před namontováním banánků? Mám špatnou zkušenost s banánky s fosforbronzovou povrchovou vrstvou - oxidace, až přestanou hrát úplně (izolační povlak).
Pavel Macura Audio
Potvrdil bych, co už bylo napsáno, kromě přepólování: 1. zlepšení basů je zezačátku vnímáno jako jejich úbytek, 2. změny zvuku při výměně kabelů jdou často na vrub nevědomému očištění konektorů při manipulaci. Při přepólování 1 kanálu by byl spíš úbytek na středech resp. by to znělo "dutě".
Ba ne, nemusí to vždycky znít dutě.Je to pokaždý trochu jiný.Záleží na velikosti a druhu reprobeden, na jejich umístění a na módech místnost.
Zažil jsem to minulej rok na Highend Praha.Šel jsem si poslechnout Franko Serblin a zvuk byl poněkud bez basů, prostor jakoby posunutej mimo místnost.
Při pohledu na zapojení jsem objevil přepólovaný reprokabely.
Pěkná prezentace aparátu za půl míče
Zažil jsem to minulej rok na Highend Praha.Šel jsem si poslechnout Franko Serblin a zvuk byl poněkud bez basů, prostor jakoby posunutej mimo místnost.
Při pohledu na zapojení jsem objevil přepólovaný reprokabely.
Pěkná prezentace aparátu za půl míče
kabelguru.cz
no jo, cim to clovek bere vaznejc, tim snaze se ve stresu poplete .) Nejlepsi je faze na koliku, zejo 
může bejt i naopak ale obě bedny stejně
bud je láma,nebo si dobře vystřelil.
Pánové,děkuji všem za přízpěvky.
Jelikož délka kabelů je nejkratší možná (v mém případě 1,5) a ani o přepólování nemůže být řeč,přikláním se k verzi,kterou zde uvedl Lachim - zlepšení propojení mezi měničem a zesilovačem, což má za náskledek jiný zvuk, (zlepšení basové složky se často jeví jako úbytek basů).
Jelikož délka kabelů je nejkratší možná (v mém případě 1,5) a ani o přepólování nemůže být řeč,přikláním se k verzi,kterou zde uvedl Lachim - zlepšení propojení mezi měničem a zesilovačem, což má za náskledek jiný zvuk, (zlepšení basové složky se často jeví jako úbytek basů).
tak to bych nesnesl.