Upgrade sestavy - možnosti?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Upgrade sestavy - možnosti?

Příspěvek od NIN »

Vážení a milí.
Potýkám se (hlavně po nocích - znáte to) s myšlenkou kam dál a kudy vede cesta. Využil bych tedy "Nápovědy z publika" a pak se uvidí.
V čem mám jasno (zatím) a který článek řetězce nehodlám měnit:
1. Zdroj - CD přehrávač
2. Bedny
Dále se už nabízí kombinace, které by měly vést k cestě využití symetrického výstupu ze zdroje:
1. Výměna stávající monobloků za symetrické (např. MF 750K)

Výhoda - zachování charakteru zvuku a zvýšení výkonu + symetrické propojení
Nevýhoda - prodej stávajících (a vytuněných) MF a shánění náhrady z druhé ruky + výměna či úprava signálových kabelů

2. Pořízení symetrického integrovaného zesilovače a monobloky využít k jeho posílení (MF 550K jsou k tomu konstruovány)

Výhoda - zachování stávajících monobloků splńujících mé požadavky na kvalitu zvuku a vyřazení digitálního (variabilního a teoreticky horšího) ovládání hlasitosti v CD zdroji - nahradí integráč.
Nevýhoda - další mezičlánek v sestavě + další kabeláž v cestě + v případě, že bych nevybral zase MF - např. M6si, tak se charakter zvuku pravděpodobně změní dle použitého integráče

3.Výměna stávajících monobloků za symetrické + pořízení symetrického předzesilovače

Výhoda - z hifistického hlediska je to nejsprávnější kombinace
Nevýhoda - prodej stávajících (a vytuněných) MF a shánění náhrady z druhé ruky + další článek v řetězci + další kabeláž v cestě + nemám na to finance *headbang*

4. Nějaký další návrh z "Publika" ?

a ještě jedna možnost
5. Vykašlat se na to a žít v přesvědčení, že bych tu změnu stejně nepoznal (což je dost pravděpodobné), ale to asi nedokážu :D .

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Upgrade sestavy - možnosti?

Příspěvek od Jiri »

Jde o to si říct, co ti teď na zvuku tvé sestavy vadí nebo chybí a co od té plánované změny očekáváš.
Rozhodně nekupovat něco naslepo ale vyzkoušet před koupí jestli to očekávání se opravdu naplní jinak nastartuješ spirálu obměn. Třeba zjistíš, že zesilovač není nejslabším článkem řetězce....

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

S touhle sestavou bych se zaměřil na vřazení samostatného předzesilovače. A nemusí být nutně full balance. Ideálně si ho někde půjčit..
Přechod na kompletní full balance už by Tě stál zbytečně hodně peněz.
ale "viz podpis", takže tak... ;)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Řešíš upgrade komponentů, ale ten komponent, kterej má na zvuk zdaleka největší vliv, úplně pomíjíš - akustiku.

Být tebou investuju cca 5000 Kč do nákupu měřící sady, pečlivě místnost prověřím a vhodně zvoleným řešením upravím akustiku místnosti s ohledem minimálně na ty nejproblematičtější oblasti.

Za zlomek ceny třeba nových monobloků získáš výrazně větší zlepšení zvuku. Pokud to teda poslechovka (a spolubydlící osoby) umožňují.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Souhlasim s Petuldou, zvlášť v relativne nevelke mistnosti..
i Březina píše v recenzi jako mínusko: "- mají výrazné nároky na velikost prostoru" a
"+ bas (pokud na něj máte prostor)"

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

[/quote]
Jiri píše:Jde o to si říct, co ti teď na zvuku tvé sestavy vadí nebo chybí a co od té plánované změny očekáváš.
Rozhodně nekupovat něco naslepo ale vyzkoušet před koupí jestli to očekávání se opravdu naplní jinak nastartuješ spirálu obměn. Třeba zjistíš, že zesilovač není nejslabším článkem řetězce....
Právě, že mně nevadí vůbec nic. Hraje to výborně. Pouze když pustím horší nahrávku, tak si říkám, že by to mohlo hrát lépe, ale pak tam pustím zase jinou a ubezpečím se, že je to jenom tou nahrávkou. Takže mně je teď hlavně líto nevyužitých XLR výstupů z Ayonu. Možná si budete ťukat na čelo, ale když to bude hrát stejně v symetrice (ne hůř), tak budu daleko spokojenějším bláznem.
Jinak se už těším jak se u mě předvedeš se Srollem.
kychtax píše:S touhle sestavou bych se zaměřil na vřazení samostatného předzesilovače. A nemusí být nutně full balance. Ideálně si ho někde půjčit..
Přechod na kompletní full balance už by Tě stál zbytečně hodně peněz.
ale "viz podpis", takže tak... ;)
Určitě by musel být full balance - viz koment k Jirimu a ten možná přijde na řadu jako poslední. Ovšem jestli se naskytne příležitost na nějaký předzes, tak ho rád kdykoli vyzkouším.
PítrsPraha píše:Řešíš upgrade komponentů, ale ten komponent, kterej má na zvuk zdaleka největší vliv, úplně pomíjíš - akustiku.

Být tebou investuju cca 5000 Kč do nákupu měřící sady, pečlivě místnost prověřím a vhodně zvoleným řešením upravím akustiku místnosti s ohledem minimálně na ty nejproblematičtější oblasti.

Za zlomek ceny třeba nových monobloků získáš výrazně větší zlepšení zvuku. Pokud to teda poslechovka (a spolubydlící osoby) umožňují.
Čekal jsem, že se tady návrh na řešení akustiky objeví a vůbec ho nezpochybňuji a přemýšlím o tom. Ale sedím v relativně blízkém poli a nemám pocit, že by mě štvaly nějaké odrazy, pazvuky atd. Pouze když vstanu a jdu během hraní třeba do police pro cédo, tak mimo poslechové místo je to poměrně zahučené. To mě ovšem netankuje. Vrátím se na svůj flek a je to OK. I kdyby se žena nade mnou "slitovala" a povolila akustické úpravy (už si všimla, že si často si prohlížím strop :D ), tak se stejně vrátím na začátek a budu řešit zapojení XLR.
kychtax píše:Souhlasim s Petuldou, zvlášť v relativne nevelke mistnosti..
i Březina píše v recenzi jako mínusko: "- mají výrazné nároky na velikost prostoru" a
"+ bas (pokud na něj máte prostor)"
Taky souhlas, ale musím říct, že bas mám na svůj žánr luxusní.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Co takhle napájení? Můj největší posun k lepšímu zvuku za nejméně peněz spočíval právě ve vybudování samostatné zásuvky pro audio systém.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Ze samostatným přívodem to vidím bledě. To neklapne. Mám ale pozvanou filtrační jednotku, tak uvidíme jestli dorazí na předváděčku. Zatím se tedy statečně držím bodu číslo 5. :mrgreen:

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Jaká filtrace to bude? Také chci nějakou vyzkoušet.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

Nin
A co takove ty zname/nezname vylepseni s minimalni cenou?
Jako premistit sestavu na jinou stenu pokoje?
Originalni propojky repro-terminalu z plechu vymenit za diy z metraze repro kabelu?
Repro kabel zapojit do repro "do krize"?
Betonovou desku polozit pod player, zkusit i pod bedny?
Natahnout napajeci kabel "od michacky" na zkousku z jine mistnosti?
Vymenit zasuvku pro sestavu ve zdi za uplne novou, robustni.tt
Stojan na komponenty odstehovat a poslechnout s komponenty na podlaze a 3 betonovych deskach
Zkontrolovat spravne zapojene faze
Atd....
Nevim jak dalece mas vymazlenou sestavu, zkusenosti se stavbou sestavy..., ale videl jsem u velmi drahych sestav velmi zanedbane malickosti.

Jinak samozrejme hlasuji pro moznost c. 3
:)a
( k tomu vsak ten samostatny privod, filtraci a akusticky strop)

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

FS píše:Jaká filtrace to bude? Také chci nějakou vyzkoušet.
Měla by to být chválená filtrace Sunrise od NA.
lachim píše:Nin
A co takove ty zname/nezname vylepseni s minimalni cenou?
Díky za nápady a návrhy. Promyslím. Kvalitní zásuvka (mimo jiné) určitě přijde na řadu a navíc rozmýšlím nad "okrasnými" difuzory za repro, což mne inspiroval obrázek místnosti u Pytla.
Ovšem teď mám chvíli období, kdy mi to hraje bezproblémově, takže se soustředím na vánoční dárky pro své blízké.

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od timcs »

Ako už tu odznelo, tak aj z vlastnej skúsenosti v prvom rade akustika a sieťová filtrácia. Veľa štastia.

sekal

Příspěvek od sekal »

NIN má, pokud jde o jakékoli (sebemenší) staveb. zásahy v interiéru, asi maličko problém s WAF.:)
Pokud jde i filtraci, doporučuji odzkoušet více variant a dle výsledku (přínosu) se teprve rozhodnout, co pořídit. Kvalitní filtr. jednotky i odděl. trafa vyrábí např. také Bubuxin. Dle fin. možností lze příp. vyzkoušet i síť. regenerátor typu PS Audio.

Odpovědět