Úprava azimutu přenosky

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
dynox
Kontaktovat uživatele:

Úprava azimutu přenosky

Příspěvek od dynox »

Ahoj gramofandové.
Po kompletním nastavení geometrie raménka slyším při přehrávání testu snímavosti z LP HI-FI News (tón 300 Hz, 15 dB přebuzení) z pravého kanálu zkreslení - jako by tremolo. Již jsem zkoušel různé varianty nastavení přesahu, nulpointů, včetně většího přítlaku na hrot a pořád je to stejné. Navíc podivně reaguje (spíš nereaguje) atiskating.

Při kontrole polohy přenosky zrcátkem a následně lupou jsem zjistil, že hrot přenosky nesměřuje kolmo do středu drážky ale více vychýlen na pravou stranu. Pokud je moje úvaha správná, hrot snímá s větší intenzitou levý kanál a tudíž potřebuji upravit azimut přenosky.

Jako nejjednodušší se mi zdálo podložit tělo přenosky na jedné straně nemagnetickou podložkou. Použil jsem tedy orig. podložku zřejmě z PVC fólie dodané společně se šrouby M 2,5 k přenosce. Bohužel síla je cca 0,3 mm, což je přiliš velká změna. Nemáte někdo tip kde pořídit vhodné (pokud možno již hotové) nemagnetické podložky nejlépe tl. 0,05 - 0,1 mm pro možnost přesného nastavení ?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Úprava azimutu přenosky

Příspěvek od Renown »

jaký je to gramofon ?
většinou se to dá nastavit na rameni. Ale třeba Rega RB250 to neumožňuje, tam se to dá řešit pouze podložkami jak popisuješ

dynox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynox »

Přesně tak,
gramo Michell Mycro, raménko Rega RB300.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

no tak tam to nejde :(
podložky - papír, plast atd.
ale tenhle problém by u Regy neměl vznikat, není poškozená přenoska ?

dynox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynox »

Dle mého názoru přenoska (Clearaudio Gamma S) poškozena není, vždy jsem s ní jednal jako v bavlnce. Když se však dívám na obdélníkové čelo přenosky je vidět, že pravá strana je mírně zvednutá nahoru. Také obraz v zrcátku není stranově symetrický. Doufám, že se nepletu, viz výše uváděná teorie, důvodu menší intenzity snímáni a tím zkreslení při snímání pravého kanálu.
Patrně nezbude než domácí výroba podložky, čemuž jsem se chtěl vyhnout. Možná bude stačit při montáži podlepit okolí otvoru přenosky na jedné straně izolepou.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Není problém v upevnění raménka k základně gramofonu?
Tam bych to hledal prvně...

dynox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynox »

Nedomnívám se, že zde je chyba. Ložisko gramofonu a raménko jsou upevněny na jednom společném subchasis - AL odlitku. Ten je položen na 3 pružinách upevněných k akrylátové základně gramofonu. Pokud je talíř vyvážen libelou do roviny, musí být také v rovině i raménko, které je závitem upevněno přes VTA adjuster do samostatného panelu raménka. Při čelním pohledu se zdá skořepina raménka vodorovná(nemám čím zkontrolovat. Tak malou a lehkou libelu nemám a miniaturní odchylku nenaměřím. To však již nelze říct o čele přenosky - viz výše.

Když jsem na pravém šroubu mezi skořepinu a přednosku vložil podložku z PVC fólie tl. 0,1 mm, hrot se v drážce vyrovnal(alespoň pohled lupou 12x ukazuje, že hrot je cca kolmo v drážce). Nyní již ignoruji obraz přenosky v zrcátku a zajímá mě jen podstata věci a tou je kolmost hrotu ve středu drážky. Bohužel zatím nemohu vyzkoušet poslechem, neb čekám na nový DC motorek s regulací a starý pohon je rozebrán. Každopádně se domnívám, že geometrie těla mé přenosky není až tak precizní jak jsem se domníval. Jedna desetina je v dané kategorii docela dost. Když odhaduji následky a rozsah škod způsobené 1 desetinou milimetru, která má zřejmě za vinu chybnou snímavost a tím vyšší zkreslení, související problémy se stereo obrazem, špatně fungující antiskating atd. - teď jen teoretizuji *sunglases* , nedivím se, že jediné správné "absolutní" nastavení azimutu by bylo pomocí Adjust+. Možná i na to časem dojde. V daném případě kontrola zrcátkem nestačila.
Zatím všem děkuji za podporu, díky které jsem se dokopal takto nad problémem uvažovat. *jupi*

Odpovědět