Vadí aktivní audio signál když je zesilovač vypnutý..?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
zzeitg
Kontaktovat uživatele:

Vadí aktivní audio signál když je zesilovač vypnutý..?

Příspěvek od zzeitg »

Ahoj,
mám asi hloupou otázku, ale chtěl bych se ujistit... Mám streamovací zařízení s integrovaným DAC, které má 2x line-out (RCA) a k tomu digitální výstupy (COAX, optika). Chtěl bych toto zařízení propojit na 2 různé zesilovače (1x Yamaha, 1x lampový zesilovač). Samozřejmě bude vždy ON pouze jeden zesilovač. Nicméně výstup ze streameru/DAC bude aktivní souběžně do obou zesilovačů, tedy i do toho vypnutého. Je to něco, co by ten vypnutý zesilovač mohlo nějak poškodit? (Jde mi o to, zda si mohu streamer/DAC propojit podle potřeby, anebo mám vždy odpojovat audio kabel (ať už analog nebo digitál) od zesilovače, který právě nepoužívám. To se mi samozřejmě nechce... :| )

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Re: Vadí aktivní audio signál když je zesilovač vypnutý..?

Příspěvek od tesarpa »

Někde jsem četl, že se může stát, že jeden ze zesilovačů ve vypnutém stavu může zkratovat vstupy. To by samozřejmě mělo neblahý vliv na zvuk, který by jaksi pak nebyl. Dokonce by to mohlo poškodit to výstupní zařízení, naopak ten vypnutý zesilovač bude v bezpečí, tomu nic nehrozí. Ale popravdě, myslím, že tato vlastnost zesilovače je poměrně netradiční a v praxi jsem se s tím nesetkal. Bezpečnou cestou by bylo jeden zesilovač propojit analogovým kabelem s druhý digitálně, pokud by měl vlastní DAC. To dnes spousta zesilovačů má.

Ale zase tolik bych se nebál, prostě bych to zkusil zapojit a když to bude v první vteřině dělat něco zjevně špatného, hned to vypni. Případně by se to chování zesilovače dalo ověřit voltmetrem, ale to už by bylo složitější, protože bys potřeboval nějak simulovat signál a zároveň měřit. Nebo se zeptat výrobce či google.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Na 99,9% sa nestane nič.. Vypnutý zosilňovač obvykle predstavuje záťaž rádovo kiloohmy a viac, linkové výstupy DACov sú navrhnuté (musia pracovať) do záťaže v stovkách ohm. Ako skúška - zapnúť obidva zosilňovače, na jednom z nich stiahnuť hlasitosť na nulu, pustiť hudbu a potom ho vypnúť. Ak bude počuť nejakú zmenu zvuku druhého, hrajúceho zosilňovača tak potom má zmysel sa tým zaoberať . Nejaké poškodenie určite nehrozí.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nestane se (pravděpodobně) nic
pro klid duše jednoduchý přepínač v cestě signálu - zbastlený "na koleně"

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Zajímavé, že ten 2x line out není přepínatelný.

Odpovědět