Věčné rady s NC 470 :D

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Dejvi
Kontaktovat uživatele:

Věčné rady s NC 470 :D

Příspěvek od Dejvi »

Dobrý den,

už se mi povedlo, aby mě chytnul analog a ještě jsem si sám nepustil ani jednu desku. :D Po troše pátrání na fórech a bazarech jsem se dostal k Tesle NC 470, která by pro začátek měla stačit, uplnému nováčkovi s vinyly, aby si s ní vyhrál. *jupi* Na fórech a především tady jsem se toho dost dozvěděl, přesto mám pár dotazů:

1) K NC 470 mám přenosku Ortofon OMB 5, ale sférickou, ne eliptickou. Co sem se dočet, tak ta eliptická bude hrát víc detailů a je lepší na poslech. Je to taková katastrofa když budu mít sférickou, jsem si řikal, že když gramo stejně nebude hrát extra kvalitně, tak by to mohla přenoska aspoň trochu zamaskovat. :)

2) Propojení grama s předzesilovačem. Dozvěděl jsem se, že řešit to redukcí neni moc dobrý. Měl bych se radši pustit do pájení a vyměnit konektory DIN za Cinch a nebo si pořídit předzesilovač se vstupem DIN a výstupem Cinch?

3) Jaký Phono předzesák bych si měl tak pořídit? Moc se mi nechce investovat do těch extra nejlevnějších, ale bohužel zas moc financí nemam. Zhruba tak kolem jen 1000-2500. Předzesilovač dále pak napojim na mini hifinu tak doufám, že to bude ok.

4) Pár lidí si stěžuje u těhle gramíku na špatný uzemnení a že jim to dělá brum. Nějak jsem to moc nepochytil, kdyby mi to taky dělalo, jak to správně uzemnit?

5) Dále jsem zjistil, že je dobrý na 470ce některý časti vyplnit plastelínou kvůli mechanickým podnětům. Ale pořádně nevim, jak přesně.

Děkuju vám za každý příspěvek, že si uděláte čas na novýho fandu. Uplně mě to pohltilo :) S Digitálem zkušenosti mám a s jeho zkoušením o nejlepší zvuk, ale analog mě bere víc :)

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Věčné rady s NC 470 :D

Příspěvek od Zdeny »

Vítej mezi postiženými.

NC470 jsem kdysi dávno zvažoval, než jsem pořídil NC450. Nicméně, na základní informaci o tom, co je na LP nahráno to stačí. Jde o levný gramofon, který nebyl vyráběn s ambicemi prolomit highendové pole. NIcméně, k přenosce se vyjádří jistě kolega Rowing a Renown (že, :-) ). Já jsem měl možnost mít doma krátce přenosku MC-H PIck it od ProJectu a musím říct, že za ty prachy super volba. Renown by mohl říct více a psalo se tu o ní ve foru.

Jako kabeláž je použit levný stíněný vodič typu dvojlinka s DIN konektorem. Můžeš li, přepájej nějaké trošku lepší Cinch (RCA) konktory. Redukci ne. Signál je slabý a každý přechod mu jen ublíží. Jako phono preamp bych ze své zkušenosti mohl doporučit ProJect Phoono box. Jeden mim leží doma v šuplíku (pokud bys jej chtěl, není problém se domluvit) od doby kdy jsem povýšil. Na začátek celkem slušná volby, než se přesvědčíš, zdali u analogu setrváš a pořídíš lepší.

Jelikož NC470 je celkově subtilní, každé vytlumení a zvýšení hmotnosti šasi je přinosem. Doporučui zatlumit vše, co jde, pomocí jednak jak píšeš buď té plastelíny, ale spíše pomocí samolepící tlumící hmoty, co se používá v autech na stěny, kolem ramínka atd motoru - zevnitř! Aplikoval jsem to u své Sanyo TP1000 a o poznání lepší. Olep i motor.

Uzemění - nezapomeň, že šasi musí být spojeno s předzesilovačem - k tomu právě slouží ten šroub na preampu a měl by být i na šasi 471, pokud není (nepamatuji se), tak zkusit přizemnit patu ramínka samostaným vodičem na skříňku preampu.

A časem se porozhlédnout po jiném gramofonu.... a už to pojede. lepší gramec, lepší preamp, lepší přenoska, lepší vinyly... a prasátko se krmí dvakrát denně:-)

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Ahoj,
abych vnesl trochu světla jednotlivých řad OM přenosek Ortofonu.

Vyráběly se následující modely s klasickou montáží, seřazeno dle ceny vzestupně:
(modely OMP, OMT s montáží P-mount vynechám)

OM 3E, OMB 3E - eliptický hrot
OM 5, OMB 5 - sférický hrot
OM 5E, OMB 5E - eliptický hrot
Super OM 10, OM 10, OMB 10 - eliptický hrot
Super OM 20, OM 20, OMB 20 - nude eliptický hrot
Super OM 30, OM 30, OMB 30 - nude fine line hrot
OM 40, OM 40 Gold - nude FG 70 hrot

model OMB je vždy OEM verzí modelu OM pro výrobce gramofonů, kteří jej prodávají osazený s novým gramofonem, jinak prakticky mezi stejnými verzemi OM a OMB rozdíl není. Verze OMB se nicméně u některých prodejců dají koupit i samostatně neosazené na gramofonu.

Obrázek Obrázek

Myslím, že pro tebe není nyní nezbytné kupovat novou přenosku s eliptickým hrotem a nahradit OMB 5 např. OM 5E. Hraj na tu co máš a jak se opotřebí můžeš koupit nový hrot již eliptický. Hrot z OM 5E nebo OM 10 na OMB 5 nasadit můžeš. Nemusíš kupovat celou přenosku, i když cena samotného hrotu je jen o málo nižší než cena celé přenosky a tak nemá skoro cenu kupovat samotný hrot.

Jen u OMB 5 musíš použít vyšší přítlak na hrot a to 1,75 - 2,25 gramu. U OM 3E a OM 5E je rozmezí přítlaku nižší 1,5 - 2,0 gramy.
U přenosek OM 10, 20, 30, 40 je pak doporučený přítlak 1,25 - 1,75 gramu.

Takže žádná katastrofa, že máš sférický hrot místo eliptického to není. I když eliptický má při snímání drážky své výhody oproti sférickému.

Redukci z DIN na RCA bych opravdu nepoužíval stejně jako phono se vstupem DIN. Není problém napájet ke gramofonu nový kabel s koncovkami RCA tedy cinch.

Ve výběru phono předzesilovače nechci moc radit. Výběr je v nejlevnější kategorii celkem slušný (ceny za nové):
Dynavox TC-4 (500 Kč) - mimochodem má RCA i DIN vstup
AQ MM 1 (690 Kč)
Dynavox TC-750 (1490 Kč)
Vincent PHO 111 (1990 Kč)
Pro-Ject Phono Box Mk.II (2250 Kč)
Cambridge Audio Azur 540P (2490 Kč)

nebo koupit od někoho phono předzesilovač z druhé ruky. Nabídky určitě jsou.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Také jsem začínal s NC 470, mě to trochu brumělo a byl slyšet hluk na pozadí nahrávky porovnávám s Pro-Ject Expression 1.
Dynavox 750 mám a hraje celkem dobře. Myslím, že k NC 470 je to dostačující.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Rád Tě vidím Dejvi.
Design NC-470 přežil a dodnes předčí množící se digitální AV mašinky.
Když se hezky zrenovuje, hraje výborně.
Ortofon OM5 je určitě lepší, než původní Tesla přenoska.
Přeju spokojenost s poslechem a sbíráním gramodesek.
*thumbs up*

Vynikající přenoskový příspěvek Rowingu. *thumbs up*
Mám z toho radost. *palec*
Moc se mi líbí přesnost a šíře informací.
Rowingu tohle všechno o Ortofonu, možná neví ani v jinak vynikajícím Ketosu. Možná.
A český distributor Ortofonu, DJ Aifel?
Vyloučeno.
Já tedy nevěděl to prostřední OM.

Dejvi. Oprav, seřiď a poslouchej.
Po ohrání OM5, vyměnit.
Za Music Hall Tracker, hrot OM10, Ortofon Alpha, Nagaoka, Pro-Ject Pick it, Pro-Ject K4 a K6,
Ortofon Vinyl Master, Goldring 1042, Sumiko Blue Point no.2. . .
Phono vyjmenoval Rowing.
Phono box Mk.II. pro MM i MC, mám s Teslou NC-440 také, velká spokojenost.
Jen MM, se u Pro-Ject dělá za lacino Phono box.

http://www.project-audio.com/bild.php?phonoboxmm.jpg

Dejvi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejvi »

Moc vám všem děkuju za rozsáhle odpovědi. Moc mi to pomohlo. Kdybych měl ještě nějaky dotaz, což se určitě časem najde, dám vědět.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Snad jenom drobné doplnění k vyčerpávajícím odpovědím analogových mágů Zdenyho, Rowinga (muž s brýlemi Lagerfeld - neplést s Renownem, což je malý hubený blonďák) a Efičáka.

Jelikož NC470 je celkově subtilní, každé vytlumení a zvýšení hmotnosti šasi je přinosem. Doporučui zatlumit vše, co jde, pomocí jednak jak píšeš buď té plastelíny, ale spíše pomocí samolepící tlumící hmoty, co se používá v autech na stěny, kolem ramínka atd motoru - zevnitř! Aplikoval jsem to u své Sanyo TP1000 a o poznání lepší. Olep i motor.

přesně tak, u mé NC470 drnčel mechanismus na přepínání otáček (přehazování řemínku na řemeničce) tak jsem vyhodil i to. Sunes dokonce k NC470 vyrobil plastové soustružené talíře. Jeden kousek mám taky i když to bylo daleko dražší než zbytek gramofonu. Není to sice akryl, jen nějaký novodur, ale i tak je to velký posun ve srovnání s původním talířem, který je vylisovaný z plechu a opatřený tlustým gumovým slipmatem. Pružinový antiskating u NC-470 je provedený také zajímavě, funguje dobře. Jako lepší se mi jeví to trubkové rameno. NC470 byl první teslácký gramofon na kterém se projevují první náznaky toho co přišlo později s Pro-Jectem. Kdysi jsme uděli test NC470 vs. NC440. Pamětníci si vzpomenou, NC440 vyhrála. Ale to je už svou koncepcí gramofon jiné třídy.

to Efičák :
Za Music Hall Tracker, hrot OM10, Ortofon Alpha, Nagaoka, Pro-Ject Pick it, Pro-Ject K4 a K6,
Ortofon Vinyl Master, Goldring 1042, Sumiko Blue Point no.2. . .
Sumiko nebo Goldring už jsou příliš těžké kalibry na NC470 :-)

Dejvi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejvi »

K té samolepící tlumící hmotě. Mohli byste mi poslat nějaký odkaz na nějakou konkrétní? Už jsem se na internetu díval, ale nějak nevim, která se přesně myslí.

Ještě jeden dotaz ohledně překablování. Jak dobře to vyřešit, mám buď možnost, vyvrtat díry a narvat tam cinch zasuvky a potom spojkami spojit s předzesilovač, nebo rovnou na kabel dát cinch samce? K tomu další dotaz, jaký použít kabel, který vede z ramenka buď do cinch zásuvek nebo rovnou zakončený samci. Moc Děkuji.

Vejsan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vejsan »

Zdravím, mám hned několik otázek ohledně tohoto gramofonu.

Zdědil jsem ho po otci s již vyměněnou přenoskou. Ortofonka s označením jen OMB...bohužel v manuálu není k nalezení, proto se chci zeptat zda nevíte její parametry.

Další věc, nechce se mi nic pájet. Nestačilo by jen koupit ten předzesilovač Dynavox TC-4 ?
K čemu je vlastně předzesilovač, když mám zesilovač (Akai AM-U2)?

Další celkem závažný problém mám s nastavením seřízení výšky přenosového ramene. Po zapnutí a umísteni raménka nad desku mi padá tak 5mm pod uroven desky. Zvedáček pod ramínkem je prostě moc nízko. V manuálu jsem se dočetl, že jeho výšku lze nastavit otáčením celého válce zvedáčku, ale ať točím jak chci, výška je stále stejná. Nevíte jak na to?

Moc děkuji.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ne, lepší bude signálový kablík připájený napevno k vývodům přenosky a provlíknutý otvorem ven, kvalitní stíněný a co nejkratší cca 0.5 m vyhoví, ukončený 2 kolíky CINCH. Předzesilovač slouží ke kmitočtové korekci signálu podle mezinárodní křivky RIAA a zároveň zesílí velmi nízké nápětí z přenosky cca 1-2 mV na nějakých 50-100 mV podle typu, zapojení. Zesilovač Akai zmíněného typu bezpochyby vstup PHONO má a zde zapojíš gramofon přímo, další předzesilovač v cestě signálu není potřebný, navíc složitým propojováním a redukcemi stav spíš zhorší.
Naposledy upravil(a) lechos dne 24 srp 2013 20:24, celkem upraveno 1 x.

ron

Příspěvek od ron »

K akai am-u2 som našiel toto:

Power output: 26 watts per channel into 8Ω
(stereo)
Frequency response: 10Hz to 40kHz
Total harmonic distortion: 0.01%
Damping factor: 45
Input sensitivity: 3mV (MM), 150mV (DIN),
150mV (line)
Signal to noise ratio: 75dB (MM), 95dB (line)
Channel separation: 55dB (MM)
Output: 150mV (line), 30mV (DIN), 1V (Pre out)
Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω

Takže obsahuje MM phono ktoré môže byť kvalitou na úrovni základných externých phono zosilovačov. Pre začiatok určite postačí.

OMB u prenosky značí radu Ortofon OM. Dôležité je to číslo na vymeniteľnom hrote, ktoré ti povie o akú verziu sa jedná. Ak onevieš koľko má odohraté, tak najistejšie je hrot vymeniť za nový. Taký OM5e alebo OM10e je k zohnaniu za slušný peníz. Rozdiely medzi verziami sú dobre popísané v poste od Rowinga hore.

Vejsan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vejsan »

Díky moc, ale na výměnném hrotu právě nic napsáno neni. A co říkal otec, tak ho prý zas tolik nezatěžoval a spíš jen ležel ve skříni.

Pochopil jsem to dobře tak, že předzesilovač tedy nepotřebuji?
A k čemu je tedy obecně předzesilovač? Zájímá mne to jen z technického hlediska...stačí nějak stručně:)

Pak další dotaz jako Dejvi předemnou k té samolepící hmotě. Jaký přesný typ bych měl použít?

Ještě jednou díky za rychlé odpovědi.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Extérní korekční předzesilovač vznikl v pradávných dobách audio hi-fi aby kvalitní a šetrná magnetodynamická přenoska rychlostního typu byla připojitelná do běžného vstupu LINE IN, AUX nebo TUNER. No a pak je tu kasta věčně nespokojených fajnšmekrů kteří furt bastlí a vylepšují řetězec vedení tužbou po dokonalosti.

Vejsan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vejsan »

Ok, díky :D

Jinak ta přenoska bude asi nějaká poskládaná z buhví čeho od nějakýho kámoše otce.
Navíc jsem zjistil že vlastně nemám kryt na chvějku.
Takže půjdu do tohoto na jistotu http://www.graled.cz/p/145/omb-5-e
Může být?

Díky.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Pokud je ten prodejce “provereny”, neni za tuto cenu absolutne co resit.
Uz samotna nahradni jehla „5-ka“ stoji normale temer dvojnasobek!
Tak at ti to brzy hraje! ;)

Odpovědět