Vibrace do police, gramofon přeskakuje

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
vilijonak
Kontaktovat uživatele:

Vibrace do police, gramofon přeskakuje

Příspěvek od vilijonak »

Zdravím,
Jsem tu na stránce nový, tak snad je vše v pořádku. I co se týče gramofonů, jsem v podstatě nováček a mám problém, se kterým si nevím rady.
Mám gramofon Reloop 2000 mk.2 v podstatě fungl nový. Kupoval jsem ho od kamaráda, takže si bohužel jsem úplně jist přenoskou.
K problému. Bydlím ve třetím patře prvorepublikovýho činžáku, který má jestli né snad úplně původní podlahu, která docela poměrně dost pruží, čím pruží i police s gramofonem. Pokud člověk nechodí vyloženě po špičkách, tak to okamžitě přeskakuje a přidávat váhu na rameno už mi přijde že by bylo asi dost. Se správnou kalibrací tam mám momentálně něco málo přes 2 gramy. Trochu pomohlo rohy police podložit. Jako jediné řešení se mi jeví navrtat polici do zdi, ale než se do toho pustím, bych rád vyčerpal nějaké méně invazivní nápady.
Díky!

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vibrace do police, gramofon přeskakuje

Příspěvek od Prospero »

Je to sice už velmi ohraná písnička, ale znovu:
GRAMOFON PATŘÍ NA ZEĎ!!!
A je přitom úplně jedno, jakou má kdo podlahu.
(Nic ve zlém.)
P.S.: to zatížení přenosky nastav raději zpět na hodnotu doporučenou výrobcem, nebo se časem dožiješ nepříjemných překvapení v podobě poškozené jehly a LP...😉

vilijonak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilijonak »

Díky moc,
už shánim příklepovku *2thumbsup*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

gramec Pioneer mám uložen na desce regálu rozepřeném profily (ocelovými čtverci jäkly) mezi podlahu a strop místnosti 6 vloženými svorníky M16, nepřeskakuje nic

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Na diskotekach se gramofiny podkladaly molitanem, nepreskovalo nic

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

No, na diskotékach byl ale DJ většinou na nějakém jevišti, nebo alespoň vyvýšené konstrukci/soklu mimo taneční parket. A neznám diskotéku, kde by byla podlaha řešená stejně, jako v domech z první republiky. 🤔
Ale to je jen moje zkušenost.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

vilijonak píše:
02 dub 2021 15:34
už shánim příklepovku
Myslím, že umístění na zeď nemusí zaručeně pomoci. Pokud to dáš doprostřed kantky, tak můžeš mít v takovém domě stejný problém. Pokud na zeď, tak by to mělo být na nosnou, která probíhá dolů do základů.
Méně invazivní nápad: nemusíš hned vrtat. Zkus ho umístit na podlahu na tuhou podložku ale co nejbíže nosné zdi, tam budou vibrace podstatně menší, téměř stejné, jak na zdi.
S tím molitanem je to tak, že soustava podložka (nožky, molitan, pružiny) - gramofon, musí mít podstatně nižší vlastní kmity, než podlaha domu. To ale vyžaduje těžký gramofon, nebo velmi měkkou podložku. Pokud bude mít taková soustava vlastní kmity 5 Hz, tak to může stát klidně uprostřed té houpající podlahy. To ale není jednoduché docílit.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Proste to chce odizolovat pruznou podlozkou. Ta, na rozdil, od ruznych woodoo pomucek v hifi bude přínosem. Samozřejmě, upevnění na stenu by to vyresilo take. Mozna, ze by to chtělo i statika. Predstave houpajici podlahy v bytové jednotce neni zrovna v dnesni době standardem ani v domech z 1.rep.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Pavel_LXmini píše:
02 dub 2021 19:48
vilijonak píše:
už shánim příklepovku
Myslím, že umístění na zeď nemusí zaručeně pomoci.
To máš z vlastní zkušenosti, nebo si to jen myslíš? 🤔
Čtyři hmoždinky, dva vikly a stabilní polička na zdi udělá víc, než si umíš představit. (A nemusí být dřevěná, s materiálem se dá experimentovat.)
Různými pružnými podložkami, o kterých píše Ramones, se to dá ještě vylepšit, někdy je ale účinek úplně obrácený.
Odstranění kročejových vibrací je opravdu základ a řešení umístěním na stabilní stěnu v podstatě nejjednodušší.
Na podlaze, která tady byla popsána se problémů nezbaví ani za pomoci té nejlepší podložky. 😉

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

To si myslím. Dlouhá kantka v popsaném domě se může také třepat. Naopak umístění na podlahu hned u nosné zdi může být potom lepší. Podlaha je na zeď položená stejně jako polička. Průhub se se zkracující vzdáleností ode zdi zmenšuje. Samozřejmě polička na bytelné zdi bude nejlepší. Kolega se ale ptal napřed na méně invazivní nápad k vyzkoušení.
Ramones, není pružná podložka jako pružná podložka. Z popsaného problému by to musela být pružina automobilu s tlumičem. Se statikem souhlasím. Na co bude gramofon visející na zdi, pokud se v domě sesypou stropy :D

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Jestliže je tvůj gramofon direct drive,je uložení na molitan nevhodné.
Direct drive nejlépe pracuje na tvrdém uložení .

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

knížka je už mírně zastaralá (SNTL 1982) ale princip záznamu na gramofonu stejný
(str. 181-182)
PS. Reloop 2000 MKII je direct-drive
Přílohy
PeG2.jpg

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Vlastni zkusenost, Technics sl 3310, direct drive. Od vyroby vyroben s pruznymi nozickami. Umisteni na 10 cm molitanu pres drevenou desku nicemu nevadilo, ba naopak. Neni na zdi, ale na masivni asi 100 kg tezke komode. Preskakovani se nedeje ani lehkym kopnutim do komody, dokonce se neprojevuje ani slysitene rusivy vliv
do prenosky pri vcelku vysoke hlasitosti, ktera by uz rusila sousedy. Takze pruzne ulozeni DD nevadi. Tazateli bych doporucil kontrolu hrotu a vyvazeni raminka vahou. Neni normalni, aby prenoska preskakovala pri normalni chuzi, byt se houpe podlaha. Houpani je plynuly pohyb. Horsi by byly narazy.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

vilijonak píše:
Díky moc,
už shánim příklepovku *2thumbsup*
tak co jak jsi to nakonec vyřešil?
Vrtačkou, nebo jinak?
A.... provedlo se? 🤔
Pokud "poličkou" na zeď, tak jsem ještě zapoměl napsat, že ji není potřeba přišroubovat na vikly napevno. Stačí, když se položí na hroty. (Viz foto) To umožňuje poměrně rychlou výměnu desek z různých materiálů a tím i jejich "otestování".
(Různé materiály mají různý vliv na zvuk. 😉)
IMG_20200614_190223.jpg

Odpovědět