Vincent SA-31 - elektronky
Vincent SA-31 - elektronky
Zdravím a prosím o radu
pořídil jsem jetý předzesilovač, nevím kolik hodin mají za sebou lampy, ale brutálně šumí
rád bych vyměnil lampy, to snad zvládnu i sám, ale hledám radu, jaký typ koupit.
Jasně, Melissa prodává původní čínské, ale zkuste prosím doporučit vhodné Tesly ... nebo bych si připlatil i za EAT, ale nevím zda mají v sortimentu zrovna ten typ, který by pasoval do vincka
http://www.hifionline.cz/zesilovace/pre ... ent-sa-31/
předem děkuji
pořídil jsem jetý předzesilovač, nevím kolik hodin mají za sebou lampy, ale brutálně šumí
rád bych vyměnil lampy, to snad zvládnu i sám, ale hledám radu, jaký typ koupit.
Jasně, Melissa prodává původní čínské, ale zkuste prosím doporučit vhodné Tesly ... nebo bych si připlatil i za EAT, ale nevím zda mají v sortimentu zrovna ten typ, který by pasoval do vincka
http://www.hifionline.cz/zesilovace/pre ... ent-sa-31/
předem děkuji
Re: Vincent SA-31 - elektronky
Ahoj,
jen malá poznámka
Jestli mě paměť neklame, tak Vincent používá typ 6N16B, což jsou lampy s kabelovým vývodem místo patice. Tak prosím o nejvyšší opatrnost při výměně.
Co se náhrady týká, tak si nejsem zrovna jistý nějakým horentním přínosem. Raději bych se soustředil na filtraci a případnou úpravu celého systému. Samozřejmě by šlo nahradit lampu vhodnou paticí a do ní si dat nějakou vhodnou lampu. Ale vzhedem k nízké spotřebě žhavení nebudu lehké najít typově odpovídající lampu. Nebo o něm alespoň nevím. Možná bych nahradil dvojitou triodu dvěma jednoduchými. Ty se dělali i v superminiaturním kovovém provedení s ještě lepší mikrofoničností, což by mohlo být zajímavé.
S pozdravem Michal
jen malá poznámka

Co se náhrady týká, tak si nejsem zrovna jistý nějakým horentním přínosem. Raději bych se soustředil na filtraci a případnou úpravu celého systému. Samozřejmě by šlo nahradit lampu vhodnou paticí a do ní si dat nějakou vhodnou lampu. Ale vzhedem k nízké spotřebě žhavení nebudu lehké najít typově odpovídající lampu. Nebo o něm alespoň nevím. Možná bych nahradil dvojitou triodu dvěma jednoduchými. Ty se dělali i v superminiaturním kovovém provedení s ještě lepší mikrofoničností, což by mohlo být zajímavé.
S pozdravem Michal
Děkuji za info
mezitím jsem na německém fóru četl, že elektronky se do patice musí pájet a že neexistuje jiný ekvivalent než 6N16B - na eBay z Ruska bratru za 5 USD, to by šlo
Zdrojem šumu je jednoznačně předzesilovač, není to kabeláží ani monobloky (když byl v sestavě předzesilovač Ri-audio, v bednách bylo bez signálu černé ticho...)
příští týden půjde do servisu, jsem zvědavý na diagnozu
mezitím jsem na německém fóru četl, že elektronky se do patice musí pájet a že neexistuje jiný ekvivalent než 6N16B - na eBay z Ruska bratru za 5 USD, to by šlo
Zdrojem šumu je jednoznačně předzesilovač, není to kabeláží ani monobloky (když byl v sestavě předzesilovač Ri-audio, v bednách bylo bez signálu černé ticho...)
příští týden půjde do servisu, jsem zvědavý na diagnozu
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mat to doma, tak to risknem s ECC88.
Já jsem měl SV 226, když se blížil konec životnosti elektronek Tesla ECC83, tak se zvýšil šum. Byl slyšitelný však jen zblízka výškových repro.
Většinu toho šumu půjde odstranit novými elektronkami. Ty je potřeba nejprve zahořet pro posouzení změny zvukového charakteru.
Většinu toho šumu půjde odstranit novými elektronkami. Ty je potřeba nejprve zahořet pro posouzení změny zvukového charakteru.
nechapu jak nekdo muze kupovat cinska monstra jako vincek, shanling a jim podobne hracky. Nejen ze cinske lampy jsou odpad az na par vyjimek ale ty tipy jako 6N16 jsou des a beda se to nahradit nicim. A nemluve o samotnem navrhu zapojeni. Zkratka tyhle produkty delaji lampam ostudu. Doporucuji se toho zbavit a nebo prestavet pokud to pujde.
Děkujii všem za více či méně užitečné rady
Náhodou ty prťavé 6N16B jsou za prvé ruské, za druhé hodnocené poměrně dobře. Používá je např. i Audio Note. Ale samozřejmě to Čínu nezachrání, zvlášť jako katodový sledovač na úplném konci. Asi to tam má být jako poslední záchrana před tím vincentovsky ostrým (zkresleným) zvukem 

No audionote to je takova zvlastni firma oni dost pouzivaji i cinske lampy ale fakt je ze nektere rucne vyrabene 300B jsou vyborne oproti ruskym ale to musite vedet ktere to jsou. Kazdopadne audionote je tak drahe ze za tu cenu by tam mohli mit klidne podstive AVC, KRaudio, Emmision labs....Ale zpet k tematu. 6N16 je papirove velmi dobra lampa, muzete si vsimnout extremni linearity jako u ECC99 nebo 5687 jen nema takovy vykon.. To ecc88 zde zminovana neni zdaleka tak dobra. Problem vidim ve vymene lamp treba jednou za 5let , protoze pajet to na dratky je pro obyc uzivatele nesmysl. Druhy problem je ze nemate na vyber z vyrobcu, existuje jen cina a rusko a vsichni vime ze kdyby to vyrabelo i treba valvo,siemens nebo philips tak zvuk by byl lepsi, protoze maji kvalitnejsi material a zpracovani a vzdy se to u me na zvuku prokazalo. A posledni potiz je jak rikas ze katodovy sledovac je tam na zamaskovani chyb konstrukteru a nasledneho zvuku. at jsem mel doma cokoliv cinskeho od vsech znacek tak vzdy to byl tak tezce zvuk pod dekou ze nejlepsi je ty lampy vyhodit treba u cdplayeru, protoze tam jsou jen na paradu...Pokud bych chtel opravdu kvalitni lampovy predzes nebo koncak tak urcite ne shanling,vincent, t.c.a a podobne a radeji bych bud sel do DIY a nebo pokud tomu nerozumim tak oslovim malou firmu-konstruktera. Samozrejme lze koupit i zavedene znacky v radech desitek tisic az statisic ale to je pro vetsinu mimo jejich moznosti a hlavne cena porad nic nerika o kvalite a stale je na trhu mnoho prizivniku co automaticky zenou cenu extreme nahoru jen protoze uvnitr je lampa a pritom konstrukcim provedenim je to z obycejnych soucastek a treba i zapojeni je nic moc...
Ahoj, ve svém otuněném Behringru mám ruské 6N16 v SRPP. Hraje to výborně, běžně dobré čínské lampy jsem neviděl, věřím že umí vyrobit nějaké exotiky ručně a kvalitně (ty pak podle toho stojí), ale co jsem zkoušel 6N2P a tuším 6N33P (???) tak to byla hrůza proti ruským. To se nedá srovnat...
Jsou pájecí, to jo...
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/MIKRO/M ... zator.html

Jsou pájecí, to jo...
http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/MIKRO/M ... zator.html

Také nějaké mám, zatím v krabici. Nevíš jak se pozná pozice vývodů? V datasheetu je nakreslený snad nějaký výstupek, ale na lampách jsem nic nenašel. Samozřejmě se dá koukat do lampy lupou, kam přívody vedou, ale...
Už je to dávno, ale tuším je na skle mezi pinem-drátem 1 a 8 takový malý výstupek, hmatem patrný?
http://www.russiantubes.com/prop.php?t=12&p=214
http://www.russiantubes.com/prop.php?t=12&p=214
- enregistree
- Kontaktovat uživatele:
Já na těch lampách žádné označení nenašel. Bude potřeba ohmmetrem najít žhavení a pak už je to jasné. Ale jak to dělají v továrně při zástavbě do přístrojů? Že by také před montáží nejdřív zkoušeli žhavení?
- enregistree
- Kontaktovat uživatele:
To je mrzuty, mel by to byt maly vystupek na sklenene bance, nahmatatelny, pokud ne viditelny,