vlastní stavba repro

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Mazlik
Kontaktovat uživatele:

vlastní stavba repro

Příspěvek od Mazlik »

Ahoj chlapi,

Protože už si určitě spousta z vás dělala svoje repro, mám takovou prosbu. Taky jsem si říkal, že přece jen kvalitní dřevo doma je a ty moje bedničky už přece jen by jsem mohl vyměnit. Proto mám na Vás prosbu. Nechci zrovna procházet internet a zkoumat ceny, citlivosti, značky, parametry a kdo ví co ještě. Napiště mi jen prosím vás repro, kabely a vyhybku, které mám koupit a já ho prostě koupím. Nejen, že o tom vím pomalu velké kulové a vy o tom víte stokrát více než já, proto si od Vás nechám velice rád poradit. Žánr je převážně klasika, jazz, folk a japonsko. Takže z každého něco. Neočekávám, že to bude něco úžasného, závratného a dokonalého, ale postavit si něco vlastního mne láká už přece jen dlouho. Mělo by to vypadat klasicky, takže basák dole, střeďák, výškáč a zase střeďák. Něco jako Nova UTOPIA BERYLLIUM. Nemyslím tak drahé, stejně by se mi to ani nepovedlo, ale vzhledově :lol: Pročetl jsem už spousty článků, ale jeden píše o ozvučování diskoték, jiný staví vlastní levné repro, takže jsem časem na to tedy rezignoval a zeptám se raději profesionálů. Cena? Kolik jste za to dali. Nejsem bohatý chlapík, to už asi spousta z vás ví, takže když to bude levné, jenom lépe. Ale zase aby to nebylo nepřiměřeně na úkor kvalty. Vždycky přece jen normální smrtelník porovnává poměr cena/výkon. Takže co se Vám povedlo si doma sestrojit. Pochlubte se, rád si od vás vezmu cílenou radu :)

Dík

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Re: vlastní stavba repro

Příspěvek od Mazlik »

Ale kdyby jste byli samozřejmě jiné konstrukce, sem s návrhy a fantazií :)

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Ty desky mám asi 160 cm dlouhé v počtu moc a moc, takže v jaké délce a jak to říznu, záleží na Vás. Nikdy však neposuzuji zvuk podle obalu, ale mít doma 160 cm repro by se mi popravdě líbilo :) Napište mi, jakou konstrukci jste zvolili právě vy.

Dík

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Mazlíku,
myslím,že na to jdeš z nesprávného konce.Domácí stavba beden bez profivybavení a znalostí je většinou ve výsledku průšvih.Krom toho ani levné bedny se nedělají z běžných desek,ale používá se drcený a následně na husto lisovaný materiál pojený pryskyřicí-tzv.MDF desky,které mají vhodnější vlastnosti.Hromadu desek má doma kde kdo a přesto bedny nestlouká, pokud mu jen trošku záleží na hifi.
Přes řeku do stínu stromů.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mazlíku, Korys má úplnou pravdu. Ono to není lehké postavit DIY bedny které pěkně vypadají, pěkně hrají a jsou laciné. Na reprobedny všeobecně (DIY) je zaměřen Audioweb.cz Fórum, kde najdeš odpověď na svoji touhu. Bedny které pěkně vypadají, hrají, s jednoduchou výhybkou, dostupnými reproduktory a dá-li se to tak říci jsou i High-Endem mezi Low-Endem jsou na těchto www stránkách: http://www.humblehomemadehifi.com/LBS.html .

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Souhlas s předcházejícími příspěvky. Bez znalostí je vhodnější řešit stavbu repra nějakou osvědčenou stavebnicí. Materiál na ozvučnici nejlépe MDF. Dřevo je dobré na nábytek a hudební nástroje.

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Díky chlapi za názory.
Na ten odkaz mrknu, třeba se mi to podaří jinak, až o tom budu vědět víc, jak si udělat časem vlastní repro *palec*

Mějte se a ještě jednou dík.

Mazlik

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Ono je zajímavé, že když něco hledám o stavbě repro já, jsou to většinou jen obecné věci. Aleska, ten odkaz je opravdu pěkný. Kdyby ještě mi chtěl poradit, můžete mi sem hodit i další odkaz, jako Aleška. Přesný a stručný, jak na stavbu. Korys mne zase uporoznil, ať slezu z toho stromu myšlenek a raději zůstanu v reálu, což je dost podstatný argument pro takového technika, jako já :D Ono jsem popravdě celou dobu dřevotřísku jako garáž pro repro zavrhoval, ale vidím, že jsem se celou dobu mýlil. No nic, jdu studovat, asi mám ještě hodně co dohánět :lol:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Podívej se na Audioweb.cz do fóra, právě nyní se tam diskutuje otázka stavebnice DIY reper pro začínající, s tím, že by bylo možné zakoupit výhybku, ba dokonce celou stavebnici. Právě tento návrh http://www.humblehomemadehifi.com/LBS.html, co jsem již jednou uváděl bude základem = je jednoduchý, reprátky běžně dostupné a laciné (http://www.monacor.cz), všimni si, že celé bedny včetně basreflexů, tlumení a svorek je od Monacoru, prostě vše a ještě máš stavební výkres hotový. V jakémkoliv supermárketu pro kutily ti nařezají desky přesně na rozměr, když chtějí i na desetinku milimetru a ty jen poskládáš, slepíš, uděláš povrchovou úpravu, namontuješ repra a výhybku a hraješ... Mimochodem ten Monacor zasílá na dobírku, výhybku ti za úplatu (na slušné požádání) udělají kluci na Audiowebu (jsou nesmírně vstřícní, ale nepodrazit !), nejsou nafoukaní a rádi poradí a pomohou. Slyšel jsem repro jednoho z nich a mohu říci, že kam se na ně se...re velmi mnoho beden z kategorie "Hi-Fi je jen o penězích".
Mimochodem od stejného autora uvedené www stránky jsem stavěl 7 ks beden Proteus do DK a bylo to fantastické....

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

A ještě se podívej na http://www.troelsgravesen.dk/C17_II.htm, taky vynikající DIY bedna a perfektní stránky. O kvalitě Monacoru (je skalními HiFisty považován za typický Low-End) SPH-176 to něco říká, když se tyto repráky začínají s oblibou používat po celém světě a to lidmi, kteří mají v Hi-Fi DIY skutečně vysoký kredit. Máš tedy na vybranou dvoje vynikající bedny za minimální cenu, tuhle kombinaci SPH-176 + výšky jsem viděl i na polácích a všude byla chválena, ba dokonce je oblíben i mezi staviteli otevřených ozvučnic. Přiznám se, že je v nových bednách budu mít také.

milan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milan »

Mazlik: četl jsem jen první příspěvek, ale to stačilo. Představuješ si to jak hurvínek válku. Doporučil bych ti koupit soustavy bazarové, protože s tvými znalostmi a neochotou se učit a cokolivhledat směřuješ akorat do pekel. Pokud si to chceš zkusit a ses nenáročnej, zkus si postavit něco z TVM, výš by to bylo jen plýtvání peněz a nebo můžeš nějaký "lepší" projekt jen okopírovat. Ale aby ses nedivil, ´že když to pak spočítáš, že jedna výhybka bude stát třeba 4000 jen za součástky... Hlavou zed neprorazíš *headbang*

milan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milan »

Aleska: celkem dobry typ na začátek. Pokud jde o ten monacor, tak ačkoliv většina věcí za moc nestojí, najdou se tam i reproduktory špičkových parametrů a zvuku za velmi přátelské ceny.

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Hurvínka jsem vždycky obdivoval *hura*

Odpovědět