Vyroba HiFi racku na zakazku

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vyroba HiFi racku na zakazku

Příspěvek od vadik »

Myslite si, ze by nejaky schopny stolar dokazal vyrobit takovy rack tak, aby splnoval hifi kriteria? :)
Jestli nekdo ma s tim zkusenosti, hodte sem tip na nejake stolarstvi. Ten rack se mi dost libi.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

agavel
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyroba HiFi racku na zakazku

Příspěvek od agavel »

Vyrobit asi ano, ale ta druhá část otázky je sázka do loterie. Jsou jistě takoví, ale nejlíp mít od někoho referenci. Známý si tím prošel. Nechal navrhnout a vyrobit, zdůrazňoval váhu přístrojů atp. A stejně dostal produkt, který se pronášel a nešly dobře otvířat dvířka a šuplíky, co v tom mimojiné měl. A napodruhé, světe div se, jinde získal opravdu pěkný stolek. Jestli chceš za každou cenu dřevo, tak tou cestou budeš muset projít. Jinak bych spíše volil standardně dodávané produkty. A tohle bys možná zvládl i sám, ne? :?

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

no prave, ze toto nema zadna dvirka a pod. Jen zvladnout tu antivibracni cast, zbytek je "jen" masiv. Radeji bych to nechal na odbornikovi, aby to nedopadlo jak s rekonstrukci bytu :lol:

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

pipis píše:Vypadá to perfektně, tohle bych si doma dokázal představit, navíc je to geniálně jednoduché. Nožičky si
tam pak můžeš naládovat s různými výškami přesně dle potřeby, hroty a podložky pod hroty taky nejsou
žádný problém. Myslím, že při výběru dobrého dřeva na desky by to něměl být větší problém a pro hifi by
to bylo v pohodě použitelné, ač vlastností padogy to dosahovat nebude :) . Docela si mi nasadil brouka
do hlavy, ten obrázek je DIY výtvor?

Velký kutil Křeček nás určitě v brzku zazásobí odkazy, kde nakoupit vhodný materiál za pusinku.
Ano, je to DIY. Prodava to jeden clovek na ebay.co.uk za 125 GBP za polici :o

Uz dlouho koukam po nejakem racku ale porad to nebylo ono nebo to bylo drahe, nez jsem pred chvily narazil na toto dilo. V jednoduchosti je krasa! *thumbs up*

Dame se do toho ? ;) Uz jsem rozhodnuty.

P.S. S Densenem by to krasne ladilo :)

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

uz se tesim na tipy od Krecka. Uz pocitam kolik polic budu potrebovat a shanim rozmery komponentu Electrocompaniet ;)

Navic misto hrotu by se daly pouzit carebally nebo podobne woodoo ale to uz by se prodrazilo...

Cilem je postavit si jednoduchy, dobrevypadajici, stabilni a hlavne cenovedostupny rack. A toto by mohlo byt reseni.

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

pipis píše: Hoď odkaz na ten ebay prosím.
http://cgi.ebay.co.uk/Hi-Fi-Stand-Hi-Fi ... 240%3A1318

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

vadik
To, co máš nahoře nafoceno musí zvládnout každý truhlář. Pokud máš doma vrtačku (ideálně stojanovou), jednu pravou a jednu levou ruku, snadno to zvládneš i sám. U většiny skladů je řezárna s velkou formátovací pilou, kde Ti nařežou přesné rozměry s velkou kvalitou řezné plochy (doma stačí jen zabrousit hrany, svrtat a nalakovat).

Na fotkách je použita dubová spárovka 40 mm, prodává se v různě velkých deskách, u nás mají standardně formát 121x250 a 90x60 cm, metr čtvereční stojí s daní cca 2.000,- Kč. Lze použít i levnější buk či smrk. Materiál koupíš třeba zde :http://www.susenerezivo.cz
Hroty jsou narážecí, stavěcí (černostříbrný elox) od Monacoru, i s podmiskami stojí cca 200,- Kč/4 ks.

S ohledem na ty hranaté nohy ale doporučuji jiný způsob spojování než je na fotkách, přesnou výšku stejně nastavuješ těmi hroty (rozmězí cca 30-40 mm).

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

pipis píše:Cerabally by to prodražili a mě by se to ani vzhledově nelíbilo. Dal bych nějaké dražší hroty, třeba
i ty Cerabally nebo mnou osvědčené levnější Soundcare až na zem, mezi policemi by jistě stačili levné vkusné
hroty jako na obrázku.
Soundcare je *thumbs up* Electrocompaniet je myslim montuje standardne do ECM-1.

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

Křeček píše:vadik
To, co máš nahoře nafoceno musí zvládnout každý truhlář. Pokud máš doma vrtačku (ideálně stojanovou), jednu pravou a jednu levou ruku, snadno to zvládneš i sám. U většiny skladů je řezárna s velkou formátovací pilou, kde Ti nařežou přesné rozměry s velkou kvalitou řezné plochy (doma stačí jen zabrousit hrany, svrtat a nalakovat).

Na fotkách je použita dubová spárovka 40 mm, prodává se v různě velkých deskách, u nás mají standardně formát 121x250 a 90x60 cm, metr čtvereční stojí s daní cca 2.000,- Kč. Lze použít i levnější buk či smrk. Materiál koupíš třeba zde :http://www.susenerezivo.cz
Hroty jsou narážecí, stavěcí (černostříbrný elox) od Monacoru, i s podmiskami stojí cca 200,- Kč/4 ks.

S ohledem na ty hranaté nohy ale doporučuji jiný způsob spojování než je na fotkách, přesnou výšku stejně nastavuješ těmi hroty (rozmězí cca 30-40 mm).
Diky moc za bleskovou a velmi prinosnou odpoved :!: *thumbs up*

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Pipís
Když budu počítat půdorysný rozměr cca 60x40, vyjde jedna deska na cca 500,- Kč.
Masivní hranolky samozřejmě není problém sehnat (lze nařezat i ze zábradlových sloupků, běžně prodávaných v OBI).
Racionální řešení je využít odřezky z té 40 mm spárovky (samozřejmě podélné!!!).

Moje poznámky se ale vztahovaly na možnost výrobky přesné kopie toho stolku viz výše. Já dřevo sice miluji, ale zde už je myslím trochu přepařezováno. Trocha kovu by neškodila. Ty nožky bych např. udělal z Al-hranolků, po vyleštění je to k sežrání (něco doma nafotím a pošlu). Nahoře mi designově moc nesedí ty závitové tyče. Pokud má být nožka rovnoběžná s policí, bude mezi její horní částí a deskou různě široká škvírka, což na živo nevypadá dobře. Navíc je i levnější vykašlat se na ty závitové tyče a vnitřní vložky a fiknout si pár nožek navíc (v různých délkách a v případě potřeby namontavat danou velikost). Nožka natvrdo přitažená pořádným konfirmátem navíc výrazně zvýší tuhost celé sestavy (vyzkoušeno).

Ostatně variant je spousta, kdo to rád kulaté, zajděte do TESCa. Právě tam za pár desetikorun vyprodávají krásné masivní kovové koule na petangue. ;) .
Obrázek
Stejně tak se vyplatí zajít do vodoinstalačního materiálu, tam mají krásných lesklých věcí! Kombinace chromovaných spojek a rozet nevypadá špatně a díky vnitřním závinům je přesně stavitelná
Obrázek
Obrázek

Ať ve finále nedopadneš jako já, vybrat si konečný design mi vždy zabere víc času, než vlastní výroba...

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

A co takhle udělat to na třech nožkách ?
Tihle to mají zmáknuté dokonale:http://www.naim-audio.com/products/fraim_drawings.html

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Mám poznámku k drevu. Vieme, že klasický masív nie je z hľadiska vybrácií ideálny a sú dreviny menej, alebo ešte menej vhodné. Veľmi tvrdé a ťažké drevo je z tropických stromov ako Ballau, Jatoba... Už na poklep je počuť, že takmer nič nepočuť. Hustota dreva jet vysoká, že dokonca ani nepláva na vode. Mám z toho terasu, viem čo hovorím. Na SK sa dá v Hornbachu kúpiť Ballau dosky a hranoly cca 5x5cm.Ten rack sa mi zdá ako dobrý nápad. Osobne by som dal prednosť rámu s nohami z hranolou Ballau a do toho by som vsadil "náhrobný kameň"

boxer

Příspěvek od boxer »

U nás v Česku používáme Massaranduba, Ipe, Akát, Merbau ,Bangkirai ,Keranží. 8-)

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Acon píše:Veľmi tvrdé a ťažké drevo je z tropických stromov ako Ballau, Jatoba... Už na poklep je počuť, že takmer nič nepočuť. Hustota dreva jet vysoká, že dokonca ani nepláva na vode. Mám z toho terasu, viem čo hovorím.
Vypadá to dobře a má to dobré vlastnosti. Osobně jsem si tuhle vlnku používat tropické dřeviny odpustil. V tropech jsem byl (nejednou) a když člověk vidí, jakým tempem mizí lesy a pralesy, tak je člověku smutno. Jedním z důvodů je také poptávka po tropickém dřevu. Zkuste se nad tím zamyslet. Jestli vám to vadí nebo nevadí, to je na vás, ale je dobré to vědět a připomínat.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

agavel píše: Vypadá to dobře a má to dobré vlastnosti. Osobně jsem si tuhle vlnku používat tropické dřeviny odpustil. V tropech jsem byl (nejednou) a když člověk vidí, jakým tempem mizí lesy a pralesy, tak je člověku smutno.
Ale no tak. Pozri sa ako vyzerajú lesy u Vás v Čechách, ja sa pozerám na tie naše. A tých pár hranolov na rack žiadny prales nepoloží. Neriešme tu ekológiu, všetci vrátane teba vlastníme x výrobkov, ktorých výroba podstatne viac zaťažuje ekológiu ako 0,1 kubíka dreva potrebného na rack.
boxer píše:U nás v Česku používáme Massaranduba, Ipe, Akát, Merbau ,Bangkirai ,Keranží. 8-)
Ale to aj u nás, len som zoznam nahradil ... ;) Nie všetky sú tak husté ako Ballau, Jatoba a Bankirai, ale rozdiely sú už minimálne.
pipis píše:to Acon:

Náhrobní kámen by třeba u nás neprošel,
mám sestavu v obýváku :( .

Doska z kameňa by prakticky nebola v 5cm ráme viditeľná, no príjemne zvýši váhu racku.
Dosky s uvedených drevín sú hodne drahé. Dĺžkový meter môže stáť cca 6€. Hranol neviem, používal som jedlu, keďže u mňa išlo o dočasné riešenie.

Odpovědět