Watty vs. metry
Watty vs. metry
Zdravim,
nevim jestli s tim nespinim nahodou spatne vlaknou (kdyz tak poprosim moderatora o presun), ale uz delsi dobu mi vrta v hlave dotaz, ktery mi nepomohlo rozlousknout ani desitky temat prolezlych zde nebo nekde jinde.
Kolik skutecne wattovy zesilovac clovek uzije?
Chapu ze takhle polozena otazka je o nicem, zvlast kdyz clovek nezna podminky. A tu je prave problem, co clanek / vlakno, to jiny nazor na to co je tak akorat, co je malo nebo co uz je moc. Takze nesmyslna otazka? Nemyslim, nakonec, za vse se v tomto svete plati a vykon zesilovace v tomhle neni vyjimka. Takze vic je vzdy lip? Taky neni pravda, clovek ozvucujici kostel ten vykon proste potrebuje, ano, ale clovek poslouchajici v male mistnosti, nebo v mistnosti klidne i vetsi, ale pri poslechu na "panelakovou" hlasitost mozna udela lip kdyz stejny obnos penez usmerni do kvality a ne do kvantity.
Takze finalni dotaz na zde ostrilenejsi borce: Muzete prosim popsat sve podminky, hlasitost na kterou zvyknete poslouchat a skutecnou potrebu Wattu (pokud ji znate, resp. pokud ne tak jak vykony zesilovac povazujete pro ty sve podminky za adekvatni)?
Vylozene me zajimaji skutecne zkusenosti, abych si umel lepe zasadit do kontextu vyroky ala "vykonu neni nikdy dost" vs. "poslech doma stejne obycejne probiha na prvnich par wattech".
Predem dik.
nevim jestli s tim nespinim nahodou spatne vlaknou (kdyz tak poprosim moderatora o presun), ale uz delsi dobu mi vrta v hlave dotaz, ktery mi nepomohlo rozlousknout ani desitky temat prolezlych zde nebo nekde jinde.
Kolik skutecne wattovy zesilovac clovek uzije?
Chapu ze takhle polozena otazka je o nicem, zvlast kdyz clovek nezna podminky. A tu je prave problem, co clanek / vlakno, to jiny nazor na to co je tak akorat, co je malo nebo co uz je moc. Takze nesmyslna otazka? Nemyslim, nakonec, za vse se v tomto svete plati a vykon zesilovace v tomhle neni vyjimka. Takze vic je vzdy lip? Taky neni pravda, clovek ozvucujici kostel ten vykon proste potrebuje, ano, ale clovek poslouchajici v male mistnosti, nebo v mistnosti klidne i vetsi, ale pri poslechu na "panelakovou" hlasitost mozna udela lip kdyz stejny obnos penez usmerni do kvality a ne do kvantity.
Takze finalni dotaz na zde ostrilenejsi borce: Muzete prosim popsat sve podminky, hlasitost na kterou zvyknete poslouchat a skutecnou potrebu Wattu (pokud ji znate, resp. pokud ne tak jak vykony zesilovac povazujete pro ty sve podminky za adekvatni)?
Vylozene me zajimaji skutecne zkusenosti, abych si umel lepe zasadit do kontextu vyroky ala "vykonu neni nikdy dost" vs. "poslech doma stejne obycejne probiha na prvnich par wattech".
Predem dik.
Re: Watty vs. metry
Univerzální odpověď neexistuje...prastarý Transiwatt TW40 2x25W ozvučil třeba tělocvičnu, dnes do pokoje 4x5m AV recívr 7.2 s výkonem 95 W na kanál je málo. Kde je míra užitečnosti předimenzovaných aparátů (již pominu příkon - odběr ze sítě). Začni u studia char.citlivosti ("účinnosti") repráků [dB] zde platí "čím více tím lépe" sestava 92dB natropí větší randál než 87dB při jinak stejném výkonu co do nich pouštíš, je to trochu srozumitelné ?
... to je veľmi obecne položená otázka. Odpoveď závisí na kombinácii mnohých faktorov.Kolik skutecne wattovy zesilovac clovek uzije?
Pri bežnom "domácom" posluchu by som označil ako zásadné nasledovné parametre:
1) posluchová hlasitosť (pre niekoho môže byť dostatočná hlasitosť už LAeq=75dB a niekto zas požaduje až "koncertnú hlasitosť" aj viac ako LAeq=90dB)
2) dynamika hudobného materiálu (vyjadrené tzv. crest factorom, ktorého hodnota sa môže pohybovať už od 4dB pri "loudness war" až po cca 20dB a viac)
3) citlivosť reprosústav (pri "bežnom hifi" sa pohybuje približne v rozsahu od 82 do 95dB/1W/1m)
4) veľkosť (objem) a miera zatlmenia (doba dozvuku ...) posluchového priestoru
Takže keď má niekto v malej miestnosti napr. hornové reprosústavy s citlivosťou okolo 95dB a vyhovuje mu posluchová hlasitosť iba 75dB s dynamikou 10dB, tomu bude z rezervou postačovať aj 2W-zosilovač.
Naopak "hi-end maximalista", ktorý vo veľkom obýváku (objem viac ako 100m3) požaduje koncertnú hlasitosť 90dB s "live" dynamikou 20dB a má "žravé" bedne s citlivosťou pod 85dB/1W/1m, tomu ani 2000W nebude celkom postačovať.
Jak píšou pánové. Je to u každého různé. Já poslouchám okolo 1w kdy hrají bedny na 84db. To mi příjde jako normální poslechová hlasitost. Když zavítám k někomu na návštěvu tak to poslouchá každý jinak. Někdo sedí metr od beden na koncertní hlasitost jiný zase na konci místnosti a velmi potichu.
... no dobre, ale keď hráš normálnu muziku (nie testovací sinusový signál), tak na ten "1W" potrebuješ mať k dispozícii minimálne 10 až 20 W zosilovač.Já poslouchám okolo 1w kdy hrají bedny na 84db.
Ano to je jasné. Sestavu mám ve vybavení.
Myslel jsem to tak že se spokojím se slabým výkonem. Klidně okolo 2x80w. Podle měřáků na zesilovači poslouchám do 20w. Když má zesilovač větší rezervu není to na škodu ale chce to brát s rezervou. Stejně se v reálu používá prvních pár wattu.
Myslel jsem to tak že se spokojím se slabým výkonem. Klidně okolo 2x80w. Podle měřáků na zesilovači poslouchám do 20w. Když má zesilovač větší rezervu není to na škodu ale chce to brát s rezervou. Stejně se v reálu používá prvních pár wattu.
@weiron: "v reálu se používá" presne toľko watov koľko treba ... teda pre tie tvoje Elacy fs 407 a danú posluchovú úroveň LAeq=84dB a so slušnou dynamikou 20dB potrebuješ v bežných domácich podmienkach minimálne 100W ... a to je pre ten tvoj Accuphase e-213 tak akurát na hrane ...
Diky panove za odpovedi. Chapu ze kazdy z nas ma ten sweetspot pokud jde o hlasitost posazeny jinde, proto jak jsem jiz psal nehledam ani nejakou ultimatni odpoved, spis zkusenosti, respektive priklady at uz ze zivota nebo z vypoctu.
@lechos, ano, je to srozumitelne
@bacil2, diky i za priklady
Zeptam se jeste na dalsi vec, ohmy u repro do toho vstupuji podobne pozitivne jako citlivosf v db (jen umera je tentokrat opacna) ? Pri 4ohmovych repracich toho i slabsi zesilovac predvede vic? Napriklad zesilovace jako rega brio, audiolab 6000 atd, "prditka" s 50w do 8ohm, ale v 4ohmech uz to je rozumnejsich 70-75w. V teoretickem prikladu dvou pro me ucho shodne hrajicich repro, o stejne citlivosti, ale jedny 8ohm a druhe 4ohmove, ma pak smysl dat prednost tem 4ohmovym, nebo neco opomijim?
@lechos, ano, je to srozumitelne
@bacil2, diky i za priklady
Zeptam se jeste na dalsi vec, ohmy u repro do toho vstupuji podobne pozitivne jako citlivosf v db (jen umera je tentokrat opacna) ? Pri 4ohmovych repracich toho i slabsi zesilovac predvede vic? Napriklad zesilovace jako rega brio, audiolab 6000 atd, "prditka" s 50w do 8ohm, ale v 4ohmech uz to je rozumnejsich 70-75w. V teoretickem prikladu dvou pro me ucho shodne hrajicich repro, o stejne citlivosti, ale jedny 8ohm a druhe 4ohmove, ma pak smysl dat prednost tem 4ohmovym, nebo neco opomijim?
volba beden podle zesíku, k 8Ω zase jen 8Ω nepodléhej fámám že při malé hlasitosti 8Ω zesilovač vydrží 4Ω zátěž (bedny) nemusí to být pokaždé pravda ! k 4Ω zesilovači můžeš zapojit 4Ω nebo 8Ω akorát (podle ohmova zákona) na 8Ω bude nižší výkon tedy i hlasitost
faktem jest že průměrný zesilovač dnešních dnů snese bez úhony zátěž (impedanci) 4-8-16Ω (čti přiložený manual výrobku) a zde se experimentům či fantazii meze nekladou
faktem jest že průměrný zesilovač dnešních dnů snese bez úhony zátěž (impedanci) 4-8-16Ω (čti přiložený manual výrobku) a zde se experimentům či fantazii meze nekladou
@Clanek: impedancia reprosústav je obecne mimoriadne silne frekvenčne závislá. Hodnota impedancie sa môže v praxi aj u bežnej/nenápadnej dvojpásmovej reprosústavy s menovitou impedanciou 8 ohm pohybovať typicky v intervale od 3,5 ohm (spravidla v úzkom pásme na nízkych frekvenciách) až po 8-16 ohm (spravidla v širšom pásme na stredných a vysokých frekvenciách) + impedančné špičky niekedy aj podstatne vyššie ako 16 ohm (spravidla v oblasti deliacej frekvencie a v okolí frekvencie basreflexu).
Preto sa v praxi citlivosť uvádza (nezávisle od impedancie) pre dané napätie. Typicky v dB/2,83V/1m, kde tá hodnota napätia 2,38V zodpovedá akurát výkonu 1W do "menovitej impedancie" 8 ohm. To znamená, že napr. pri rovnakej hodnote 88dB/2,83V/1m a "rovnakej hlasitosti" budú reprosústavy s nižšou impedanciou viac zaťažovať zosilovač ako bedne s vyššou impedanciou.
Preto sa v praxi citlivosť uvádza (nezávisle od impedancie) pre dané napätie. Typicky v dB/2,83V/1m, kde tá hodnota napätia 2,38V zodpovedá akurát výkonu 1W do "menovitej impedancie" 8 ohm. To znamená, že napr. pri rovnakej hodnote 88dB/2,83V/1m a "rovnakej hlasitosti" budú reprosústavy s nižšou impedanciou viac zaťažovať zosilovač ako bedne s vyššou impedanciou.
v miestnosti 25m^2 mi staci 12Vrms ... t.j. 36W do 4Ohm, resp. 18W do 8Ohm ... s citlivostou repro 85 dB/2,83V/1m
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Miero : takze mas 20W/8 jako rezervu ?
... pred nejakými 20-timi rokmi som ešte počúval podstatne viac na bedne ako na sluchátka a býval som v garzónke o objeme cca 50m3 s meranou dobou dozvuku T=0,4s +/-0,1s od 250Hz vyššie.
Vtedy pre mňa nebol žiaden problém „vyhuliť si muziku“ cez Dynaudio Contour 1,3 Mk1 (83dB/2,83V/1m) tak, že osciloskop pripojený na výstupe koncáku Soundstream DA-2 ukazoval v špičkách napätie (Upeak-peak) až do 100V (teda asi 35Vrms – čo je viac ako 300W/4ohm)
... ešte dnes sa jasne pamätám, že som vtedy vôbec nemal pocit (na rozdiel od mojich susedov

Si měl Bacil ale v uších špunty a nanich ještě "hluchátka" ne?
Ikdyž pravda že ty Dynaudia jsou dost necitlivé.
Protože když já se doma dostanu s výstupnim výkonem zesíku na 2x 150-200W při 4Ohm, tak je to poslouchatelné asi tak 10minut.
Běžně jsem realně někde u 2x2W - 2x5W... 87dB bedny, místnost 26m2, sweetspot cca. 3m od beden.

Protože když já se doma dostanu s výstupnim výkonem zesíku na 2x 150-200W při 4Ohm, tak je to poslouchatelné asi tak 10minut.
Běžně jsem realně někde u 2x2W - 2x5W... 87dB bedny, místnost 26m2, sweetspot cca. 3m od beden.
... netreba si hlavne zamieňať priemerný/trvalý výkon s tzv. "hudobným"!
Pri priemernom výkone 2W pri "bežnej spotrebnej muzike" s crest factorom do cca 10dB je potrebný zosilovač schopný krátkodobo dodať výkon 20W. Pri vysoko dynamickej muzike (vážna hudba, audiofilské alebo testovacie nahrávky a pod.) môže CF dosahovať až hodnotu 20dB čo znamená, že je treba zosilovač schopný krátkodobo dodať 100-krát väčší výkon ako je priemerný ... teda pre 2-wattový "pohodový dynamický posluch" môže byť niekedy nutné použiť až 200W zosilovač
https://en.wikipedia.org/wiki/Crest_factor
Pri priemernom výkone 2W pri "bežnej spotrebnej muzike" s crest factorom do cca 10dB je potrebný zosilovač schopný krátkodobo dodať výkon 20W. Pri vysoko dynamickej muzike (vážna hudba, audiofilské alebo testovacie nahrávky a pod.) môže CF dosahovať až hodnotu 20dB čo znamená, že je treba zosilovač schopný krátkodobo dodať 100-krát väčší výkon ako je priemerný ... teda pre 2-wattový "pohodový dynamický posluch" môže byť niekedy nutné použiť až 200W zosilovač
https://en.wikipedia.org/wiki/Crest_factor