Zakouřilo se ze zesilovače Grundig
Zakouřilo se ze zesilovače Grundig
Ahoj,
stala se mi nemilá věc. Zesilovač asi týden fungoval, ale dnes se z něho zakouřilo. Neuvědomuji si, že bych něco zanedbal. Dopadlo to tak, že se vyskočila pojistka.
Já vím, že je těžké odhadnout co bylo špatně, ale neví někdo čím by to mohlo být? Je možné, že to způsobily reproduktory? Stačilo by vyměnit některé součástky, odpor R123? V elektro-technice se trochu vyznám.
Zakouřilo se už při zapnutí zesilovače s reproduktory (tzn. bez zdroje zvuku). Za doprovodu táhlého zvuku z reproduktorů. Včera ještě normálně fungoval.
Zesilovač Grundig 7150
Reproduktory ARS 9204-10 (15 W, 4 ohm)
Schéma a foto: https://www.dropbox.com/sh/tzvodovmfqt8 ... wVBla?dl=0
stala se mi nemilá věc. Zesilovač asi týden fungoval, ale dnes se z něho zakouřilo. Neuvědomuji si, že bych něco zanedbal. Dopadlo to tak, že se vyskočila pojistka.
Já vím, že je těžké odhadnout co bylo špatně, ale neví někdo čím by to mohlo být? Je možné, že to způsobily reproduktory? Stačilo by vyměnit některé součástky, odpor R123? V elektro-technice se trochu vyznám.
Zakouřilo se už při zapnutí zesilovače s reproduktory (tzn. bez zdroje zvuku). Za doprovodu táhlého zvuku z reproduktorů. Včera ještě normálně fungoval.
Zesilovač Grundig 7150
Reproduktory ARS 9204-10 (15 W, 4 ohm)
Schéma a foto: https://www.dropbox.com/sh/tzvodovmfqt8 ... wVBla?dl=0
Tesla NC440, Onkyo Integra A-8850, Sony CDP-213, Heco Victa 201
Re: Zakouřilo se ze zesilovače Grundig
Asi to tím nebude, ale dost těch starších strojů je stavěných na 8 ohmů bedny a se 4 odchází.
Proč to odešlo bez signálu, netuším. Občas uhnijou trimry. Když je na něm ss napětí, tak jede celkem rychle.
Proč to odešlo bez signálu, netuším. Občas uhnijou trimry. Když je na něm ss napětí, tak jede celkem rychle.
Vzadu na zesilovači je pod připojení reproduktorů 4-16 Ohm.
Ok. Tak mrkni na trimry, jestli jsou v pořádku. Jinak mě takhle na dálku nic nenapadá. Jedině měřit a hledat. Schéma je i s měřícími body, to je fajn.
To může bejt ledacos, odpálený koncák, probité elyty zdroje nebo výstupu ale že bez signálu, bez modulace...není tam někde pojistka ? Podobných příčin může být 10. Vidíš mně na I. Svátek Vánoční odešel zesík Pioneer A656 MK2 po 24 letech poctivé služby podotknu, ani koledy z CD si nezahrál, no prostě ochranné relé co spíná repráky s prodlevou cca 5-6 sek. (než se naládujou kondy že jo) nesepne a basta tak tu maturuji nad schémátkem s trafopájkou a avometem, osciloškopek BM370 je na cestě domů.
Já to kupoval z aukra za 1300,- Hrál mi vlastně od štědrého dne. Byl to dárek. Zkažený vánoce.
Touhle informací jsi měl začít
worda : Zkus svůj problém nanést na Slovanetu popř. i na Audiowebu. Tam chodí podstatně víc lidí z oboru než sem, kteří ti budou schopni evtl. pomoci..
Zjistil jsem, že tam úplně chybí součástky C30, C40 ale pájka po nich je (předzesilovač phono). A nevíte někdo co to je za součástky označené P? Má to takovou značku která je okolo vodiče. Jakoby zúžení. Nachází se na koncáku před tranzistory s chladičem. Jsou výteklé asi? Vypadá to jako lepidlo.
nebo na Elektro bastlírnu, tam se schází elita konstruktérů - servisáků a slaboproudářůsekal píše:worda : Zkus svůj problém nanést na Slovanetu popř. i na Audiowebu. Tam chodí podstatně víc lidí z oboru než sem, kteří ti budou schopni evtl. pomoci..
http://www.ebastlirna.cz/index.php
někdo se v zesíku viditelně vrtal ale absence pasívních součástek v phono preampu jej nemůže provozně do té míry ohrozit
worda :
no, chce to trochu systém. Píšeš, že ti odešla nějaká pojistka, jaká nevim ..... to je fuk. Zkus jestli se nepřerušil nějaký odpor ve zdroji ( u zenerek) . To dost bývalo, protože ze sítě leze 230 - 240 voltů, kdežto dělané to bylo na 220 . Je to dost přetěžovaný .... takže odpoj zdroj od zbytku - kablíky s plastovýma konektorama - vedou na různé desky ( konec, předzes, předzes phono atd. ) ...... schéma máš, tak to poodpojuj a proměř jestli ze všech výstupů zdroje leze co má ( hodnoty budou trochu vyšší než v manuálu právě kvůli 230ti voltům - ty hlavně zjisti, jestli ti z nějakého neleze nula )....
no, chce to trochu systém. Píšeš, že ti odešla nějaká pojistka, jaká nevim ..... to je fuk. Zkus jestli se nepřerušil nějaký odpor ve zdroji ( u zenerek) . To dost bývalo, protože ze sítě leze 230 - 240 voltů, kdežto dělané to bylo na 220 . Je to dost přetěžovaný .... takže odpoj zdroj od zbytku - kablíky s plastovýma konektorama - vedou na různé desky ( konec, předzes, předzes phono atd. ) ...... schéma máš, tak to poodpojuj a proměř jestli ze všech výstupů zdroje leze co má ( hodnoty budou trochu vyšší než v manuálu právě kvůli 230ti voltům - ty hlavně zjisti, jestli ti z nějakého neleze nula )....
podle fotek se zahřál a zakouřil R123-0,22ohm až se tavil cín na spoji s cívkou, nejspíš proražením tranzistoru T25.Takže asi naměříš na přechodu C-E zkrat
.... sorry, neotevřel jsem ten odkaz s fotkama - myslel jsem, že tam je jen schéma . Takže jako bych nic neřek
Woofer: C-E přechod myšleno kolektor emitor? A ještě blbá otázka nejspíš bych měl ten tranzistor odpájet pro změření?
jo, měří se vypájený z desky, jinač výsledky budou zkreslené nebo zcela nepoužitelné