Zamezení lupání v repro při sepnutí ledničky

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Zamezení lupání v repro při sepnutí ledničky

Příspěvek od Dismembered »

Ahoj všem,
prosím o radu. Vždy, když mi zapne lednička, ozve se v reproduktorech slabé lupnutí (nic hrozného, ale příjemné to není). Zajímalo by mě, čím by se toto dalo vyřešit, a samozřejmě za co nejnižší možnou cenu (síťový filtr za 4000Kč zaítm nepřipadá v úvahu). Dá se sehnat i nějaké levnější řešení tohoto problému? Děkuju za odpověď

korys
Kontaktovat uživatele:

Re: Zamezení lupání v repro při sepnutí ledničky

Příspěvek od korys »

Nevím jestli levné řešení problém vyřeší,ale zkusme:
1.Pokud máš doma více zásuvkových obvodů,které jsou napájené každý z jiné fáze třífazového rozvodu,zkus hifi napájet z jiného okruhu, než na kterém je připojena lednice.(lednice má zřejmě v prdeli odrušovací kondík)
2.Lednici připoj k síti přes odrušovací mezizásuvku,kterou bys měl dostat za pár korun v každém OBI.
3.pokud to nezabere,tak o dalším ,,levném řešení" než mrknout na motorek kompresoru lednice již nevím :cry:
Přes řeku do stínu stromů.

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Máme pravděpodobně dva obvody, jeden pro zásuvky v koupelně (aneb jádro) a druhý pro zbytek. Pravděpodobně by to tedy šlo napájet z koupelny,
ale nevím, zda by se mi někam povedlo schovat prodlužovák.
Hezčí řešení se mi zdá ta odrušovací mezizásuvka - určitě se pokusím sehnat.
Zajímavé je, že NAD toto nedělal, naopak trpěl při zapínání lampičky na stole - HK nevadí lampička, ale lednička ano :)
Nejsem elektrotechnik, tak toto přisuzuji rozdílné konstrukci zesilovačů.
Každopádně moc díky za radu, ozvu se, jak si vedu při realizaci.

boxer

Příspěvek od boxer »

Máme pravděpodobně dva obvody, jeden pro zásuvky v koupelně (aneb jádro) a druhý pro zbytek

No já nevím.To by musel být hodně starý byt. Zásuvkové obvody bývají vícero.
To poznáš na jističích.Mohou být zásuvky pro jednotlivé pokojemstejně jako pro jednotlivá světla.Bývá to různé dle roku výstavby.Určitě to chce samostatný přívod,nebo minimálně na zásuvky,které nejsou v řadě s lednicemi,pračkami a pod.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

První bych odrušil lednici, buď oprava nebo upgrade...(lednice).

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

boxer píše:Máme pravděpodobně dva obvody, jeden pro zásuvky v koupelně (aneb jádro) a druhý pro zbytek

No já nevím.To by musel být hodně starý byt. Zásuvkové obvody bývají vícero.
To poznáš na jističích.Mohou být zásuvky pro jednotlivé pokojemstejně jako pro jednotlivá světla.Bývá to různé dle roku výstavby.Určitě to chce samostatný přívod,nebo minimálně na zásuvky,které nejsou v řadě s lednicemi,pračkami a pod.
Je možné, že plácám nesmysly. Nedávno nám jeden jistič odešel, tak jsem ho měnil, ale nezkoumal jsem co a jak (jen vím, že nefungovaly žádné spotřebiče, krom těch napojených na jádro - tzn. na zásuvky v koupelně).

boxer

Příspěvek od boxer »

tak jsem ho měnil,

I ty sebevrahu. :roll:

mafo22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafo22 »

tiez mi to doma - v garzonke lupne, robila to stara chladnicka a robi to aj nova aj ked nie az tak pocutelne, rozvody su stare hlinikove :mrgreen:

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Dismembered
Tak ještě jednou,pokud bydlíš v bytě,pravděpodobně jsou všechny zásuvky připojeny na jedné fázi ( i když mohou být rozděleny na více okruhů s více jističi).Standardně se do bytů přivádí pouze jednofázový přívod 220V,který se v bytovém rozvaděči rozdělí na jednotlivé jističe samostatných obvodů(koupelna,osvětlení,zásuvky obývák,zásuvky kuchyň apod.).Proto Ti nepomůže zapojení hifi do koupelny(pořád to bude spojeno za těmi seplými jističi na jeden drát(fázi)a lupat to bude vesele dál.Nezbývá Ti než zkusit tu odrušovací zásuvku nebo opravit ten odrušovací kondenzátor v lednici.

Připojení na jiný obvod zásuvek by to řešil pouze v případě,že by byl připojen na jinou fázi,ale třífázové přívody se do bytu běžně nepřivádějí(je to řešení spíš pro rod.domky,kde jsou skoro vždy k dispozici všechny 3 fáze.Mezi fázemi navzájem je napětí 380V a mezi fází a nulákem je 220V to jen na okraj).

Jestli Ti to předtím dělala lampička,tak bych to přisuzoval tomu,že byla na velmi blízké zásuvce se zásuvkou hifi a mžikový vypínač už nebyl zrovna v kondici a při vypínání docházelo k většímu zajiskření(hoření oblouku než se rozepl) a v té době byl ještě odrušovací kond v lednici vpořádku.Teď když je vadný,dělá ta lednice takový bordel,že se to projevuje v celém bytě a daleko silněji. ;)

Marty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

řešil jsem stejný problém. Jsem totální laik, ale mě pomohlo 100% dotažení kontaktů (hliníkových vodičů) v zásuvkách, samozřejmě hlavně u ledničky a pro sichr jsem dal před ledničku obyčejnou přepě´tovku co mi doma přebývala a je po problému, žádné gramolupance z repro se mi při poslechu CD neozývá! :D

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

boxer píše:tak jsem ho měnil,

I ty sebevrahu. :roll:
Pročpak? Že nejsem vystudovaný elektrotechnik neznamená, že neumím povolit pět šroubků a pak je zase utáhnout.
korys píše:Dismembered
Tak ještě jednou,pokud bydlíš v bytě,pravděpodobně jsou všechny zásuvky připojeny na jedné fázi ( i když mohou být rozděleny na více okruhů s více jističi).Standardně se do bytů přivádí pouze jednofázový přívod 220V,který se v bytovém rozvaděči rozdělí na jednotlivé jističe samostatných obvodů(koupelna,osvětlení,zásuvky obývák,zásuvky kuchyň apod.).Proto Ti nepomůže zapojení hifi do koupelny(pořád to bude spojeno za těmi seplými jističi na jeden drát(fázi)a lupat to bude vesele dál.Nezbývá Ti než zkusit tu odrušovací zásuvku nebo opravit ten odrušovací kondenzátor v lednici.

Připojení na jiný obvod zásuvek by to řešil pouze v případě,že by byl připojen na jinou fázi,ale třífázové přívody se do bytu běžně nepřivádějí(je to řešení spíš pro rod.domky,kde jsou skoro vždy k dispozici všechny 3 fáze.Mezi fázemi navzájem je napětí 380V a mezi fází a nulákem je 220V to jen na okraj).

Jestli Ti to předtím dělala lampička,tak bych to přisuzoval tomu,že byla na velmi blízké zásuvce se zásuvkou hifi a mžikový vypínač už nebyl zrovna v kondici a při vypínání docházelo k většímu zajiskření(hoření oblouku než se rozepl) a v té době byl ještě odrušovací kond v lednici vpořádku.Teď když je vadný,dělá ta lednice takový bordel,že se to projevuje v celém bytě a daleko silněji. ;)
Díky, hezky vysvětleno. Samozřejmě nejdříve zkusím ten mezičlánek, až pak bych případně hledal jiné řešení.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Ahoj Marty!
Ano,máš pravdu.Dotažení spojů v zásuvkách může mít taky vliv.Pokud je stará elektroinstalace v havarijním stavu,dochází k jiskření na uvolněných spojích při proudových rázech(rozběhy,vypínání zátěží)a
nékdy to může skončit i požárem :) Takže vřele doporučuji odbornou revizi,ale nezapomeňte si předtím vypnout jističe :!: 8-)

Dismembered
Kontaktovat uživatele:

Takže jsem koupil odrušovací zásuvku (cca 180Kč) a lupání je pryč. Tedy paráda a vřelý dík korysovi!

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

dimsmem....

a to jsi spíše na začátku!!
zrovna dnes jsem četl 3 stránkový článek v němemckém hifi-tunning časopisu
o workshopu s hifisty."Vyladění" sestavy od zásuvky po křeslo.
text padny jak ulitý

Odpovědět